Vom avea sau nu microcentrale în București?

După o dezbatere aprinsă, consilierii municipali au adoptat, cu 28 de voturi pentru, 4 împotrivă și 19 abțineri, o hotărâre privind studiul de fezabilitate pentru achiziționarea a douăzeci de microcentrale ce ar urma să fie instalate la capetele de rețea de termoficare, unde agentul termic nu ajunge la parametrii contractuali.

Nu mai puțin de 23 de milioane de euro vor costa cele 20 de microcentrale, fiecare dintre ele urmând să coste circa 1,5 milioane de euro.

O parte dintre consilierii generali au ridicat obiecții privind costul centralelor, faptul că operatorul serviciului public de termoficare, Compania Municipală Termoenergetica, nu este licențiată de către ANRE pentru producția de energie termică.

În plus, tehnologia acestor centrale este una învechită deoarece nu produc decât energie termică. Nu în ultimul rând, ele vor genera poluarea aerului, în zonele în care vor fi instalate, consideră consilierul general Adrian Pavel.

„O întrebare de ordin tehnic: de ce cumpărăm niște centrale mai mari – nu le spun de apartament, niște centrale mai mari care folosesc o tehnologie învechită?

De exemplu, ELCEN, care nu e atât de modern, cum s-ar spune, produce în cogenerare. Adică, ia gazul, îl arde, produce curent electric și varsă apă caldă în sistem. Lucru de care beneficiem cu toții.

Oare de ce cheltuiți 23 de milioane de euro, în condițiile în care știți că, pe platforma Titan, se va executa, anul acesta, o nouă centrală, de volum mare, care va compensa această parte de oraș?

Ați încercat să faceți contractul de închiriere cu o firmă. Nu v-a ieșit contractul de închiriere cu acea firmă. Acum, reveniți, peste o perioadă, și încercați, tot cu acea firmă, care sigur are stoc pe acele centrale, și încercați să le cumpărați.

Deci, cheltuiți 23 de milioane de euro din banii bucureștenilor, în condițiile în care știți exact că, pe platforma Titan, este aproape să debuteze construcția unei centrale moderne, noi, care lucrează în cogenerare.

Adică, avem grijă un pic și de plămânul bucureșteanului. Nu-i ducem niște centrale de apartament mari, învechite, care vor polua punctual, în fiecare loc în care doriți să le amplasați”, a declarat, în plenul CGMB, consilierul Adrian Pavel.

Edilul șef consideră, însă, că noul CET de la Titan nu va putea furniza energie termică decât în iarna anului 2026 și, până atunci, ar fi necesare cele 20 de microcentrale.
În context, trebuie amintit faptul că primarul general Nicușor Dan promitea încă pentru iarna anului trecut instalarea acestor microcentrale, ce ar fi urmat să rezolve problemele cu apa caldă și căldura în cartiere precum Aviației, Colentina etc.

„În general, problemele sunt la capetele de rețea. Cu cât ești mai departe de CET, cu atât, din cauza presiunii insuficiente, nu ajunge căldura până la capetele de rețea.

Și, în sensul ăsta, avem un proiect nou, pentru zece puncte termice, Sectorul 2, pentru șase puncte termice, și Sectorul 1, pentru un număr de puncte termice, niște centrale mici, pe gaz, pentru acele puncte termice, pentru capetele de rețea, care să fie alimentate de acolo și să ia presiunea de pe rețeaua mare, din CET-uri”, promitea Nicușor Dan, pentru iarna aceasta.

Între timp, Primăria Sectorului 1 a renunțat la proiectele privind instalarea de microcentrale la capetele de rețea de termoficare, iar Primăria Capitalei a încercat să închirieze douăzeci de asemenea instalații. La licitația lansată de către Municipalitate nu s-a prezentat, însă, nimeni.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, explică de ce nu a avut succes anul trecut și ce s-a schimbat, pentru iarna viitoare:

„Diferența între anul trecut și anul acesta este că anul trecut a fost o procedură de achiziție pentru închiriere și anul ăsta este pentru cumpărare. Din cauza acestei crize energetice am fost, anul trecut, în situația absurdă în care prețul de cumpărare era mai mic decât prețul de închiriere. Numai că, anul trecut, firmele care puteau să producă nu puteau să livreze într-un termen așa de mare ca să prindem iarna. De aceea, firmele care închiriau la prețul acela mai mare, erau gata să vină până în iarnă.

Numai că, din constrângeri financiare, nu puteam să închiriem ceva mai scump decât ceva cumpărat. Și, atunci, am făcut un caiet de sarcini, anul trecut, să vedem dacă vine cineva la un preț rezonabil, în sensul că prețul, cu tot cu închiriere și cu prețul gazului, să fie în prețul pe care ni-l dă ELCEN-ul pentru gigacalorie.Și, la acest preț, nu a fost ofertant pentru cei care închiriau centrale.

Pentru că, așa cum am spus, eram într-o criză europeană pe asta, era un necesar de centrale provizorii peste tot, în Europa. Și, atunci, nu au venit la noi.

Anul ăsta, în schimb, am făcut studiul de fezabilitate și, în baza studiului de fezabilitate, facem o achiziție de cumpărare.

Aici, cum am avut întâlnirea cu producătorii, anul trecut, și-au exprimat interes pentru a veni să ne vândă aceste centrale. Scopul nostru este să le avem iarna asta.

Anul trecut, ne-am dus până undeva prin luna iulie-august cu procedura de închiriere, care e mai simplă, dacă găsești și ofertanți. De atunci s-au început lucrările la studiul de fezabilitate, care a durat până acum, în februarie”, a explicat Nicușor Dan.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.