IGSU: Peste 1.400 de misiuni desfăşurate în ultimele 24 de ore
Articol de arionmihaela, 31 martie 2023, 13:29
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor şi animalelor din medii ostile vieţii reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.458 de misiuni desfăşurate de salvatori, în ultimele 24 de ore .
Echipajele de intervenţie au acţionat pentru stingerea celor 134 de incendii înregistrate la nivel naţional şi au gestionat cu promptitudine 127 de misiuni pentru protecţia comunităţilor.
Din totalul celor 134 de incendii care au avut loc în ultimele 24 de ore la nivel naţional, 66 de intervenţii au fost înregistrate la arderi necontrolate (mirişti şi vegetaţie uscată, deşeuri şi fond forestier), fiind afectate aproximativ 105 ha de teren.
La nivel naţional, 1.194 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD pe timpul misiunilor desfăşurate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, cele mai multe solicitări fiind înregistrate în zona Bucureşti-Ilfov (321 cazuri), urmată de judeţele Cluj (58 cazuri), Timiş (58 cazuri), Mureş (54 cazuri), Iaşi (46 cazuri), Sibiu (46 cazuri) şi Hunedoara (42 cazuri).
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 3 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
O misiune solicitantă a fost cea derulată de pompierii sătmăreni în localitatea Oraşu Nou, unde echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă a unei case de locuit. Sosiţi la faţa locului, colegii noştri au constatat că arderea se manifesta, cu degajări mari de fum, la nivelul acoperişului anexei şi a locuinţei, pe o suprafaţă de aproximativ 300 mp. După mai bine de două ore de luptă continuă cu focul, salvatorii au lichidat incendiul, limitând propagarea acestuia la casele din proximitate.
În perioada de referinţă, la nivel naţional, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, privind prezenţa animalelor sălbatice (urs), în judeţul Harghita.
De asemenea, pentru acoperirea în cele mai bune condiţii a misiunilor din dinamică, 222 de pompieri salvatori şi 152 de mijloace tehnice se află la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenţia promptă la solicitările cetăţenilor aflaţi în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.