Ascultă Radio București FM Live

VIDEO:  Ce mâncăm după Postul Paștelui? Sfaturi de la un nutriționist!

Articol de Monica Liche, 10 aprilie 2023, 17:10

Trecerea de la post la masa de sărbători poate fi o provocare dificilă pentru mulți dintre noi. Am aflat cum să ne bucurăm de mâncarea de sărbători și să ne menținem starea de bine, în același timp, de la Elena Țambrea- medic nutriționist, invitata lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.

„Cum se poate ajunge la acest echilibru nutrițional, mai ales prin sărbători? Păi, în primul rând, se începe cu mult curaj prin a adresa o nevoie, prin a cere ajutor, adică dacă ți-ai identificat și ai recunoscut față de tine, onest, că ai niște probleme legate de corpul tău, care ar putea să vină dintr-o rezolvare nutrițională, caută ajutor, mai ales dacă ai încercat de mai multe ori până acum, pentru că sunt foarte mulți oameni cu istoric foarte bogat în încercări de diete de tot felul, de injecții, de abordări și de lucruri prin care au trecut, cu care poate au și reușit într-o oarecare măsură să obțină rezultate, dar pe care nu l-au putut menține apoi.”

Orice etapă ,care presupune schimbare, conține și o perioadă de adaptare. Adaptarea nu este întotdeauna simplă, iar dacă de unul singur nu reușești să rămâi pe drumul bun, este bine să cauți ajutor specializat. „Mergi către cineva, cel mai important este să mergi atunci, ca sa vezi exact ce te face să renunți, ce te face să stai pe loc.”, a spus Elena Țambrea- medic nutriționist.

„Adică oamenii ar trebui să înțeleagă că orice proces de schimbare, inclusiv în acest proces de schimbare al comportamentului alimentar, este un parcurs normal. Este o etapă normală să te lași la un moment dat pe tânjală, să-ți cadă energia, este cel mai bun moment de intervenție pentru un specialist, adică dacă ai simțit că s-a întâmplat asta, nu amâna întâlnirile sau să iei o decizie. Mergi către cineva, cel mai important este să mergi atunci, ca sa vezi exact ce te face să renunți, ce te face să stai pe loc.”

De cele mai multe ori, atunci când începem o dietă o facem pentru că ne motivează ceva. Dar dacă ne lipsește motivați, există oare șanse de a reuși? Invitata lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate, Elena Țambrea- medic nutriționist, ne-a răspuns:

„Până la urmă, dacă ai o problemă gravă de greutate, poate ar fi bine să începi fără motivație. Știi de ce? Pentru că am văzut că pe parcurs oamenii care încep își capătă motivație din rezultate, capătă energie, capătă inerție.”

Impactul unei mese copioase diferă pentru fiecare dintre noi. Ceea ce pentru unele persoane înseamnă doar o masă ceva mai consistentă, pentru altele reprezintă o vizită, în regim de urgență la medic. „Dar ce vreau să subliniez, în contextul ăsta, de mâncat tradițional, este vorba tot de educație la noi, pentru că noi nu avem, de fapt, educația emoțiilor și a stresului.”, a precizat Elena Țambrea- medic nutriționist.„Dacă ținem la nivel de excepție, adică o dată la nu știu câte luni, o masă de genul ăsta, în economia caloriilor, a metabolismului și a sănătății metabolice nu se cunoaște, dar dacă ești tipul de persoană care mănâncă foarte corect în rest și foarte ușor, și dintr-o dată îi dai cu sarmale, mici și toate celelalte, s-ar putea să te trezești la urgențe. Dar ce vreau să subliniez, în contextul ăsta, de mâncat tradițional, este vorba tot de educație la noi, pentru că noi nu avem, de fapt, educația emoțiilor și a stresului.”

Auzim, destul de des, despre mâncatul pe fond de stres, pe fond emoțional. În spatele acestor cuvinte se ascund, însă, mult mai multe nereguli. Unele dintre acestea țin de calitatea nutrienților și de o componentă hormonală, pe lângă cea emoțională.

„Pacientul să nu pună atenția pe acel mâncat emoțional, pentru că dacă a mâncat foarte mult emoțional, înseamnă că a mâncat și lipsit de nutrienți, ceea ce înseamnă că are și carențe deci are și un gol fiziologic. Primul lucru, pe care trebuie să-l facem, este să calmăm corpul, adică organismul trebuie să înțeleagă că își primește acum nutrienții de care are nevoie, astfel încât hormonal să nu mai primească semnale proaste. Asta trebuie să mănânci nutritiv, se te concentrezi întâi pe mâncarea nutritivă, iar apoi abordarea emoțională se face cu ajutorul unui psiho-nutriționist sau psiholog. Și mai există o componentă, cea hormonală, legată de faptul că la pacienții care au stat foarte mult timp cu țesut de grăsime în corp, există semnale dezechilibrate, date de hormoni care altfel ar trebui să ne controleze anxietatea, foamea și pofta. Există acum analogi de astfel de substanțe, care se pot da prin medicamente și care pot să crească foarte mult complianța la regim sau la planul alimentar, adică dacă identificăm că e și o problemă de genul ăsta, nu doar emoțională, se merge în tandem interdisciplinar cu mai mulți specialiști, deci avem soluții.”, a spus Elena Țambrea- medic nutriționist.

 Am poftit! Mi-e foame! Cei mai mulți dintre noi spunem asta, ori de câte ori trebuie să justificăm o decizie alimentară mai puțin inspirată. Medicul nutriționist Elena Țambrea consideră că „pofta și foamea într-un plan de slăbit sunt semne proaste”, și că e important să ne concentrăm asupra calității mâncării, decât asupra numărului de calorii.

„Dacă nu mănânci nutritiv, dacă nu mănânci ceea ce ai nevoie, o să-ți fie poftă. Pofta și foamea într-un plan de slăbit sunt semne proaste. Oamenii au senzația că dacă nu simt foame și poftă, nu merge dieta, ceva nu funcționează. Din contră, foamea și pofta  însemnă că îți scade metabolismul prea repede și-o să intri în platou. Sunt semne că organismul tău nu primește energie și nutrienți suficienți. Și o să ajungi în platou prea devreme sau n-o să te menții. E mult mai importantă calitatea mâncării și ceea ce mănânci decât caloriile pe care le mănânci.”

 Paștele se apropie, iar asta înseamnă și încheierea postului. Este important să evităm excesele alimentare, să nu combinăm prea multe feluri de mâncare la aceeași masă și să mâncăm mai multe legume și verdețuri, pentru a asigura o digestie mai ușoară.

„În primul rând, trebuie să conștientizăm că postul românesc, care are și dezlegare la pește, nu e altceva decât o dietă detox. Dacă e bine făcut, adică fără prăjeli, fără prea mult ulei, fără lucruri foarte procesate din comerț, pentru că avem acces la foarte multe lucruri vegane, trecerea de la post la masa de Paște se face mai lin, pentru că Paștele nu este o sărbătoare atât de complicată, e mult mai ușoară decât Crăciunul, pentru că avem multe verdețuri și multe legume proaspete la dispoziție, iar tradițional, carnea de miel și de ied nu e o carne grasă, dacă o gătim corect și alegem să curățăm grăsimea de pe carne. Deci nu e atât de dificil.”

 Vezi aici toate sfaturile primite de la Invitata emisiunii #InComunitate, medicul nutriționist Elena Țambrea.

Intervenţie în timp record a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la Primăria Sectorului 1
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 20:21

Intervenţie în timp record a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la Primăria Sectorului 1

„Am evitat în timp record o situaţie care putea deveni tragică. Din cauza întreţinerii defectuoase, scutul statuii care îl reprezintă pe...

Intervenţie în timp record a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la Primăria Sectorului 1
În sectorul 4 deja se montează luminițele de Crăciun!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 16:18

În sectorul 4 deja se montează luminițele de Crăciun!

Deși ne aflăm începutul lunii noiembrie, în sectorul 4 deja se montează luminițele de Craciun. Anul acesta, administrația locală și-a propus...

În sectorul 4 deja se montează luminițele de Crăciun!
Primăria Sectorului 2 eliberează domeniul public de mașinile abandonate!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 15:59

Primăria Sectorului 2 eliberează domeniul public de mașinile abandonate!

Primaria Sectorului 2, prin Poliția Locală Sector 2, eliberează domeniul public de mașinile abandonate. În acest sens, polițiștii locali...

Primăria Sectorului 2 eliberează domeniul public de mașinile abandonate!
Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, dotate cu defibrilatoare!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 15:10

Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, dotate cu defibrilatoare!

Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei vor fi dotate cu defibrilatoare. Anunțul a fost făcut de primarul general, Nicușor Dan, pe...

Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, dotate cu defibrilatoare!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 14:27

Fațada și acoperișul Muzeului Theodor Aman urmează să fie restaurate!

Fațada și acoperișul Muzeului Theodor Aman urmează să fie restaurate, a anunțat primarul general al Capitalei, pe pagina sa de Facebook....

Fațada și acoperișul Muzeului Theodor Aman urmează să fie restaurate!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 14:14

Linii cu program prelungit, pentru meciul Rapid – UTA Arad!

Liniile 11, 44, 163 și 178 vor avea program prelungit, astăzi, pentru meciul Rapid – UTA Arad, transmite Asociația de Dezvoltare...

Linii cu program prelungit, pentru meciul Rapid – UTA Arad!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 12:49

Incendiu puternic, într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei!

Un incendiu puternic a izbucnit, noaptea trecută, într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei. Poliţiştii care au ajuns rapid la faţa locului...

Incendiu puternic, într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 11:55

Vremea se răcește semnificativ în București!

Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se răcește semnificativ în București. De astăzi, de la prânz, și până luni...

Vremea se răcește semnificativ în București!