VIDEO: Cum să-ți găsești pacea interioară și să te bucuri de sărbători!
Articol de Monica Liche, 11 aprilie 2023, 18:05
Sărbătorile înseamnă împreună și bucurie, pentru mulți dintre noi, dar cei singuri înseamnă, de cele mai multe ori, doar o perioadă dificilă. Am aflat cum putem face față singurătății de sărbători și cum să ne gestionăm mai bine relațiile, de la Carina Coșăreanu – psiholog și terapeut, invitata lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.
Una dintre cauzele singurătății este fuga dintr-o relație, care nu îți mai aduce fluturi în stomac. Aflați mereu în căutarea noului, lupta pentru salvarea unei relații pare a nu mai fi considerată o opțiune. „„Cel mai probabil, s-au schimbat modurile de manifestare a iubirii.”, a spus Carina Coșăreanu – psiholog și terapeut.
„Cel mai probabil, s-au schimbat modurile de manifestare a iubirii. Poate că unora le place să meargă pe stradă de mână, în timp ce alții o consideră puerilă. Aici este răspunsul clasic, depinde. Pe de altă parte, cred că ne pripim, ne pripim să desfacem relații în loc să ne uităm, de fapt, ce este acolo. Cu promisiunea că, de fapt, fericirea este adusă din cer, așa cum spune și Esther Perel, deci ajungem să renunțăm la relații, pentru că vrem musai să fim fericiți, cum divorțul și despărțirile au devenit mai ușor acceptate la nivel social, ne aruncăm un pic cu capul înainte și spunem, lasă că o să mai găsesc eu ceva, are balta pește. Pe de altă parte, sunt șanse să uităm și să prioritizăm fericirea, care poate durează un moment, în locul în locul stării de bine care se construiește treptat.”
Când vine vorba de sfaturi specializate, legate de singurătate, răspunsurile fiecăruia vor genera o anumită abordare a terapeutului, una croită pe problemele și nevoile fiecărui pacient în parte. Psihologul te va ghida prin întrebări , iar răspunsurile vor desena o hartă a soluțiilor posibile. „Psihologul nu îți spune ce să faci.”, a mai spus Carina Coșăreanu – psiholog și terapeut
„Vorbim despre o intervenție individuală. Rămâne de întrebat dacă a fost alegerea lor sau dacă așa au decurs lucrurile. Cred că uneori ne e rușine să spunem, mă simt singur, pot să vin la tine.
Psihologul nu îți spune ce să faci. Psihologul îți oferă niște soluții, eventual. De cele mai multe ori, îți pune întrebările în așa fel încât răspunsurile pe care ți le dai singur să fie, de fapt, soluțiile și răspunsurile la întrebările tale. Nu, psihologul, nu îți spune ce să faci, nu îți dă o rețetă, nu este un medic care să îți dea o pilulă, o pastilă, care în final să-ți amelioreze simptomele. În schimb, în cabinet. se întâmplă alianța terapeutică. Devine o relație, într-un cadru foarte clar, știm de unde până unde, care sunt limitele.”
În cazul în care te simți singur, cabinetul psihologului ar putea fi locul unde începe vindecarea ta emoțională. Poate și din simplul motiv că te vei simți auzit.
„Există șanse ca atunci când ieși din cabinetul terapeutului să te simți mai bine. Pentru că ai cerut ajutor, pentru că te-ai simțit auzit, văzut, înțeles. Pentru că s-a întâmplat acest schimb de energie despre care vorbim și în relații, în orice fel de relație. Între orice persoane între există mai mult de două minute de conversație.”
Printre pașii pe care e bine să îi parcurgi, atunci când singurătatea îți dă târcoale, se află și cei ai integrării într-o comunitate. Poți începe cu cea a locului unde domiciliezi, cu cea de la locul de muncă sau cu cea de la biserica ta. Comunitatea îți poate satisface nevoia de apartenență, una dintre nevoile importante în ierarhia nevoilor oricărui om. O altă strategie de urmat este să te înscrii în diverse cercuri de activități, îți poți găsi chiar și un nou hobby. Creșterea unui animal de compania reduce, de asemenea, senzația de singurătate.
„Să facem parte dintr-o comunitate. Inclusiv practica de a merge la biserică, treptat, dacă ești deschis să discuți cu unul, cu altul, vei intra în această comunitate, în funcție de fiecare biserică, parohie, congregație. Aceasta este o comunitate, o altă comunitate ar putea fi cea a voluntarilor, să devii voluntar într-un ONG.
(…)Nevoia de apartenență, nevoia de a te simți iubit, acceptat de Comunitate sunt lucruri de care aveam nevoie și pe vremea când trăiam în formațiuni numite trib. Cel care nu era acceptat de comunitate, era expulzat și trăia singur, avea mai puține șanse de supraviețuire. Cei care au mai multe persoane în jurul lor au ajuns să aibă o viață mai lungă, se spune că singurătatea poate să reducă viața cu 8 – 10 ani , deci este până la adânci bătrâneți minus 8-10 ani.”, a spus Carina Coșăreanu – psiholog și terapeut, care a mai adăugat:
„Ceea ce ar putea să facă, este să își amintească ce activități le făceau plăcere atunci când aveau 12-14 ani. Este un moment al vieții în care deja înțelegem ce ne place și încă nu am fost suficient de mult oprimați, perioada în care încă exploram, fără să ne gândim la alte consecințe. Sunt studii care spun că atunci acelea sunt lucrurile care cu adevărat ne împlinesc pe noi. Și atunci, în lipsa unei alte vietăți, că aici putem să vorbim inclusiv de animalele de companie, care clar ne fac să ne simțim mai puțin singuri, ar fi să facem lucruri pentru noi, în mod conștient, ceva care ne face plăcere.”