Cum să transformi un coșmar într-un vis frumos
Articol de alinadecu, 13 aprilie 2023, 11:24
Există o metodă care crește eficacitatea terapiei de repetiție a imaginilor. Altfel spus, atunci când avem un coșmar, avem posibilitatea să-l schimbăm cu o experiență plăcută, s-a demonstrat științific.
A fost nevoie de cercetare în acest domeniu și s-a dovedit a avea rezultate. Acestea sunt rezultatul unui studiu efectuat de cercetători în neuroștiință de la Universitatea din Geneva, în colaborare cu Spitalele Universitare tot din același oraș elvețian.
Obiectivul lor a fost tratarea coșmarurilor patologice, principala cauză a viselor urâte fiind traumele emoționale.
Coșmarurile patologice sunt acele vise neplăcute care se repetă constant și au un impact negativ asupra sănătății visătorilor. Din cauza lor, oamenii care sunt identificați cu acest diagnostic, au un somn extrem de agitat și sunt obosiți, suferă de anxietate și au un moral destul de scăzut.
Fiind un diagnostic din ce în ce mai frecvent pus în urma consultațiilor medicale, cercetătorii s-au mobilizat și au găsit și o soluție. Așa cum am amintit mai devreme, este vorba despre Terapia de Repetiție a Imaginilor, cunoscută în lumea medicală și sub numele de IRT.
Această terapie constă în schimbarea scenariului coșmarului într-o notă mai pozitivă. Pentru a face acest lucru, pacientul își imaginează un rezultat alternativ pentru visul său, pe care îl repetă timp de cinci minute înainte de culcare. După o vreme, acest exercițiu contribuie la dezvoltarea unei amintiri care îi vine automat în minte visătorului în timpul nopții. Astfel, după doar două săptămâni de practică, s-a constatat că visele rele se răresc.
Totul sună minunat, dar există și o problemă. O parte dintre pacienți nu sunt receptivi la această terapie. Iar aici intervine soluția elvețienilor. Ei au îmbunătățit rezultatele Terapiei de Repetiție a Imaginilor prin cuplarea cu cea a Reactivării Țintei de Memorie. Adică, s-a asociat un stimul senzorial scenariului pozitiv al coșmarului.
În cazul de față, este vorba de un sunet de pian care este redat la fiecare zece secunde în timp ce pacientul se gândește la versiunea alternativă a coșmarului său. Prin urmare, în timpul nopții, pacientul poartă o bentiță care măsoară activitatea creierului și identifică atunci când apare faza de somn REM, fază în care se întâmplă visele. Odată intrat în faza REM, bentița difuzează la fiecare zece secunde sunetul de pian și activează scenariul pozitiv gândit de pacient în prealabil.
În urma testelor, cercetătorii au identificat o frecvență mai redusă a coșmarurilor în rândul pacineților care au încercat cele două terapii. În plus, s-a raportat și un număr de vise fericite mai ridicat care par să persiste și după încetarea exercițiilor.