VIDEO: Prima ediție a Cupei Bujorului Românesc – Invictus România!
Articol de Monica Liche, 13 aprilie 2023, 16:38
Din dorința de a promova valorile naționale și de a aduce omagiu cultului eroilor, Asociația Voluntarilor Invictus România organizează prima ediție a Cupei Bujorului Românesc. Pe 14 mai 2023, vom avea ocazia să ne alăturăm unei competiții de bicicletă, care va explora frumusețea naturală a Comunei Comana și va include probe destinate tuturor categoriilor de persoane: adulți, seniori, persoane cu dizabilități (cu mențiunea că acestea trebuie să fie apte pentru parcurgerea unui traseu de trail pe bicicletă). Am aflat detalii despre acest proiect, de la Marian Ilie – Asociația Voluntarilor Invictus – România, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate
„Împreună suntem mai puternici. Fiecare țară are o organizație Invictus proprie, dar toate aceste organizații Invictus se leagă într-o organizație Invictus mai mare. Proiectul Invictus România a început în anul 2014, la inițiativa Prințului Harry al Marii Britanii, care a fost prezent la niște jocuri Paralimpice, în care oamenii cu diferite dizabilități concurau și au văzut că se integrau foarte bine în societate și vedeau că trec peste problemele pe care le au referitoare la izolarea de ceilalți oameni, și peste faptul că ei credeau că nu mai pot face anumite lucruri și prin aceste jocuri dedicate lor vedeau că mai pot face o groază de lucruri, poate chiar mai multe decât făceau înainte. În 2014 Prințul Harry a înființat Invictus Games Foundation prin intermediul căreia a început organizarea jocurilor Paralimpice Invictus, dedicate tuturor militarilor răniți din Alianța Nord Atlantică.”
Asociația Voluntarilor Invictus se bazează pe munca depusă atât de voluntarii militari, cât și de cei civili. Înscrierile în organizație sunt deschise, iar doritorii pot obține informații în mediul online.
„Primim voluntari oricând! Noi avem o pagină web, invictusromania.ro. De asemenea, avem și o pagină de Facebook Invictus România și o pagină de Instagram la fel, Invictus România, unde oamenii dornici să se implice în proiectul nostru, fie că vorbim de organizare, fie că vorbim de participarea la oricare eveniment pe care noi îl organizăm, ne pot da acolo un mesaj, pe oricare dintre aceste pagini sau pe adresa de e-mail pusă la contactul paginii web”, a precizat Marian Ilie – Asociația Voluntarilor Invictus.
Pe 15 mai va avea loc prima ediție a Cupei Bujorului Românesc. Bujorul a devenit floare națională și semnifică sacrificiul, jertfa, onoare și sângele vărsat pentru țară. Evenimentul și-a primit numele pentru a aduce un omagiu eroilor acestei țări. „(…)în cadrul proiectului acesta mare, Invictus Games, fiecare țară are o floare reprezentativă. La noi, bujorul reprezintă, de foarte mult timp, sacrificiul depus pentru țară și sângele vărsat pe câmpurile de luptă.”, a spus Marian Ilie – Asociația Voluntarilor Invictus.
„În luna mai, noi am vrut să fie chiar de Ziua Bujorului Românesc, pe 15 mai, doar că din anumite motive, am pus evenimentul pe 14 mai, pentru că este zi de weekend și ne-am gândit că mai mulți oameni ar fi liberi ca să participe. Numele evenimentului, Cupa Bujorului pleacă de la motivul principal care ne-a dus la organizarea acestui eveniment. Vreau să fac referire la comunitatea Bujorul Românesc care a militat pentru ca bujorul să devină floarea națională. Noi cunoaștem foarte bine că în cadrul proiectului acesta mare, Invictus Games, fiecare țară are o floare reprezentativă. La noi, bujorul reprezintă, de foarte mult timp, sacrificiul depus pentru țară și sângele vărsat pe câmpurile de luptă. Armata l-a luat ca simbol al sacrificiului și mă refer aici la veteranii de război care, la un moment dat, au început să poarte bujorul pe uniformă, trebuia să facem cumva, și noi, ca să avem o floare a națională și totuși să aibă foarte mare legătură cu sacrificiul depus pentru țară.”
Organizat în Parcul Natural Comana, evenimentul Cupa Bujorului Românesc va beneficia de peisajele de basm ale acestuia și este deschis oricărui participant care a împlinit 18 ani. Pentru anul viitor, pentru că se dorește ca evenimentul să devină unul de tradiție, voluntarii Invictus ne promit mai multe probe, printre care și una pentru cei mici.
„Evenimentul nu este cu circuit închis, poate participa oricine, indiferent de profesie, vârstă, oricine este binevenit, pentru că este o valoare națională, până la urmă, această floare și toți trebuie să o apreciem așa cum se cuvine. Legat de loc, Cupa Bujorului Românesc, prima ediție, va avea loc în Parcul Natural Comana, cu plecare din comuna Comana, Județul Giurgiu și va fi, anul acesta, doar de bicicletă, pentru că atât ne-a permis timpul pentru organizare. Începând cu anul viitor vrem să adăugăm și alergare și o probă pentru copii. Anul acesta, participanții trebuie să aibă cel puțin vârsta împlinită de 18 ani.”, a mai precizat Marian Ilie – Asociația Voluntarilor Invictus.
Vezi aici întreaga poveste Invictus, precum și alte detalii legate de evenimentul Cupa Bujorului Românesc.