VIDEO: Paștele și generațiile – esența sărbătorii vine mereu cu ceva nou!

Oricât de diferiți ar fi românii, există întotdeauna ocazii care să-i aducă împreună la masă și care să demonstreze că sărbătorile își păstrează esența. În episodul de vineri, Generația Z a vorbit despre sărbătoarea Paștilor. A fost ocazia perfectă de a vedea câte perspective diferite există pentru ziua pe care toate generațiile o recunosc la fel: învierea lui Iisus Hristos.

Episodul de vineri a fost special pentru o zi la fel de specială: Generația Alpha (cei născuți după 2010) apreciază iepurașul de Paști, cadourile și se bucură de coloratul ouălor cât mai „pestrițe și strălucitoare”.

Frații din Generația Z (născuți între 1995 și 2010) recunosc că s-au îndepărtat puțin de tradiții și de biserică, dar încă iau masa alături de familie, petrecând a doua jumătate a zilei de Paști alături de prieteni. Generația Y (sau Millennials, născuți între 1981 și 1995) caută echilibrul între tradiție și obiceiurile moderne: iau masa alături de familie, ciocnesc ouă de Paști, dar nu se chinuie cu postitul sau cu mersul la biserică.

De cealaltă parte, generațiile născute înainte de anii ’80 se orientează mai mult către tradiție: Generația X (1965 – 1980) caută să facă pregătiri temeinice în Săptămâna Mare. Tot atunci pot apărea și tensiuni între membrii familiei, dar în final masa e bogată, iar familia e reunită. Nici Generația Baby Boomers (1946 – 1964) nu se lasă mai prejos și ține cu desăvârșire la înroșitul ouălor.

E greu de acceptat ca masa de Paști să nu aducă atât familia, cât și bucatele-cheie: mielul, curcanul sau puiul și peștele pentru doritori. În final, Silent Generation (1928 – 1945) își aduce aminte cu plăcere atât de bucuria de a purta haine noi în zi de sărbătoare, cât și de importanța participării la slujbe. Postul rămâne pentru această generație ceva firesc, întrucât preparatele precum spanacul, ștevia și sarmalele de post rămân accesibile și asigură diversitatea.

Chiar dacă tinerii Generației Z nu se orientează la fel de mult către tradiții, au prins esența sărbătorii pascale, fapt demonstrat de cei care au vorbit în episodul de vineri. Ca peste tot, unde există o sărbătoare, există și o superstiție și s-a făcut puțin haz de necaz acolo unde s-a putut. Despre cum s-a mai vorbit și glumit cu ocazia sărbătorii de Paști nu afli decât de la Generația Z, pe care o găsești vineri de vineri dezbătând tot felul de subiecte.

Dacă ai fost ocupat cu pregătiri, cumpărături și nu ai apucat să ne asculți, stai liniștit, nu e niciun păcat! Ne găsești pe Youtube-ul București FM și rămânem vineri de vineri de la 21:00, ca să vorbim pe limba ta. Fii cu noi!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.