VIDEO: Scrabble, jocul în care cuvintele se împletesc cu strategia și creativitatea!
Articol de Monica Liche, 21 aprilie 2023, 17:15
Scrabble este mai mult decât un joc de cuvinte. Este un sport care necesită strategie, concentrare și abilități de joc și este totodată un joc perfect pentru toate vârstele, care poate fi jucat oriunde și oricând, oferind o experiență distractivă. Am aflat secretele acestui joc de la Dan-Laurențiu Sandu, președintele F.R. Scrabble, Alice Papa și Bogdan Gheorghe, jucători de elită ai acestui sport, invitații lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.
Scrabble mai înseamnă și determinarea de a reuși să găsești soluții. O căutare febrilă a unei rezolvări, care solicită mintea, soluție care vine împreună cu o satisfacție foarte mare. Și mai înseamnă pasiune pentru limbă. În vorbirea curentă folosim foarte puține cuvinte, în raport cu vocabularul limbii române. Scrabble stimulează și induce dorința de a învăța cât mai multe cuvinte noi.
„Pe de o parte e și chestia asta de căutare, de frământare, că asta e scrabble. Te chinui să găsești ceva, știi, și când ai găsit te bucuri. E o satisfacție, dar este și partea de strategie care am aflat-o ulterior, pe care nu intuiești la prima vedere. Dar jucând și uitându-te la alții și înțelegi că e acolo o strategie, un fel de șah de litere, și atunci trebuie să te uiți foarte bine pe tablă cum dezvolți jocul, unde ajunge, ce poți tu să faci din poziția în care te afli și ce poate să facă celălalt”, a spus Bogdan Gheorghe, jucător de scrabble.
„Noi folosim cam 10% din vocabularul limbii române, din păcate, acesta e adevărul. În vorbirea curentă nu folosim foarte multe cuvinte. Într-adevăr, vocabularul limbii române conține multe cuvinte tehnice sau neologisme. Sunt multe cuvinte pe care nu le folosim în limbajul curent și le învățăm cu ajutorul acestui joc.”, a adăugat și Alice Papa, jucătoare de scrabble.
Scrabble ar trebui să fie și un joc al copilăriei. Maniera în care acest joc poate împleti actul de creație, cu învățarea de cuvinte noi și ale sensurilor acestora și cu strategia este unică. Totodată, jocul aduce împreună prietenii și familia, ceea ce ajută și la dezvoltarea capacității de comunicare. Invitații lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate și-au amintit care a fost primul lor contact cu jocul de scrabble.
„Aveam 7 ani, eram în clasa întâi și atunci am făcut cunoștință cu jocul, când mama mea a și participat la primul ei concurs de Scrabble. Atunci existau jocuri confecționate manual, nu existau jocuri frumoase de cumpărat. Fiecare își confecționa acasă tabla de Scrabble și literele de scrabble din carton, contribuiam și noi colorând pătrățelele care trebuiau colorate pentru tablă și așa, încet-încet, am început să jucăm eu și fratele mai mare cu 3 ani. Bineînțeles, acest lucru m-a ambiționat, pentru că de multe ori el câștiga, știa mai multe cuvinte ca mine, avea vocabularul mai dezvoltat, prindea mai repede și așa m-a motivat mult să învăț și eu, până am reușit să îl bat, să câștig și eu o partidă și atunci lucrurile au mers, am prins și eu curaj.”, a spus Alice Papa, jucătoare de scrabble.
„Tatăl meu era pasionat de careuri, de cuvinte încrucișate. Mie au început să-mi placă atât careurile, cât și jocurile logice. La un moment dat am văzut într-o revistă, un concurs de scrabble. Mi s-a părut interesant, cu multe culori, cu multe cuvinte, nu mai văzusem niciodată. Era ceva nou pentru mine. După ce am aflat de joc, m-am dus la un moment dat la un simultan organizat de Federația Română de Scrabble și am spus că vreau și eu să joc. M-au primit, mi-au dat atunci un joc și un caiet de scrabble . Ușor, ușor, am prins microbul.”, a mai spus și Bogdan Gheorghe, jucător de scrabble.
„Eu am dat peste scrabble din rebus. În revista Flacăra era o rubrică de scrabble, iar eu eram foarte bun la rebus și am zis să încerc și eu , dacă e tot un joc al cuvintelor. Mai era și emisiunea de radio Logicon a regretatului Dan Ursuleanu, și acolo era o rubrică de scrabble unde puteai câștiga niște puncte pe care eu nu le câștigam, pentru că nu știam, așa că mi-am propus să iau niște puncte și de acolo. Practic am fost autodidact.”, a adăugat Dan-Laurențiu Sandu, președintele F.R. Scrabble.
Scrabble este jocul care creează o legătură simbiotică între creativitate și strategie de joc. Mintea umană este stimulată în a construi planuri diferite pentru fiecare cuvânt pe care am putea să îl construim pe tablă. Pentru performanță mai intervine și studiul cuvintelor și al sensurilor acestora, ceea ce îmbogățește vocabularul jucătorului.
Jocul este recomandat pentru adulți și pentru copii. Pentru copii este o metodă minunată pentru a învăța cuvinte, pentru că jocul nu te lasă să mai simți efortul. Ca orice joc, și Scrabble are un set de reguli.
„Culorile semnifică ceva și este bine ca literele sau cuvintele noastre să ajungă pe aceste pătrățele colorate. Pătrățelele roz înseamnă că valoarea cuvântului se dublează, dacă acest cuvânt intersectează pătrățelul roz, dacă intersectează pătrățelul roșu triplăm valoarea cuvântului, care intersectează acest pătrățel, iar pătrățelele bleu și albastru dublează și triplează valoarea literei, care se plasează pe aceste pătrățele. Deci, este important să ajungem acolo, iar primul cuvânt trece întotdeauna prin mijlocul tablei. Întotdeauna cuvintele se plasează doar orizontal sau vertical, nu pe diagonală, și ele se plasează în continuare, așa cum este afișat aici, prin intersectare, prin alipire sau chiar prelungire. Astea sunt regulile de bază. Bineînțeles, scopul jocului este să acumulăm cât mai multe puncte până la finalul partidei. Cine ajunge la cele mai multe puncte este fericitul câștigător al partidei.”, a precizata Alice Papa, jucătoare profesionistă de Scrabble.
Vezi aici și alte secrete ale jocului de Scrabble și află care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, dacă vrei să joci și tu.