Cât de eficient consolidăm clădirile monument – istoric?

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de mâine se află trei proiecte de hotărâri privind renunțarea la exproprierea unor spații din imobile monument – istoric, în vederea consolidării acestora.

Astfel, la punctul 6 de pe ordinea de zi propusă de către primarul general Nicușor Dan se află un „Proiect de hotărâre pentru abrogarea HCGMB nr. 421/31.07.2019 privind declanșarea procedurii de expropriere pentru unele spații aflate în proprietate privată din imobilul -monument istoric, încadrat în clasa I de risc seismic, situat la adresa Baia de Fier nr. 6, sector 3, în vederea efectuării lucrărilor de conservare și protejare de interes public local”.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

La punctul 7, edilul Capitalei le propune consilierilor generali un „Proiect de hotărâre pentru abrogarea HCGMB nr. 283/30.05.2019 privind declanșarea procedurii de expropriere pentru unele spații aflate în proprietate privată din imobilul monument – istoric, încadrat în clasa I de risc seismic, situat la adresa Strada Boteanu 3A-3B, sector 1, în vederea efectuării lucrărilor de conservare și protejare de interes public local”.

În fine, un „Proiect de hotărâre pentru abrogarea HCGMB nr. 283/30.05.2019 privind declanșarea procedurii de expropriere pentru unele spații aflate în proprietate privată din imobilul monument – istoric, încadrat în clasa I de risc seismic, situat la adresa Strada Franceză nr. 9, sector 3, în vederea efectuării lucrărilor de conservare și protejare de interes public local”, este propus la punctul 8 al ordinii de zi a ședinței de mâine a CGMB.

În context, trebuie amintit faptul că directorul general al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) anunța demararea lucrărilor de consolidare pentru imobilul din Boteanu 3A-3B în mai – iunie, anul acesta.

Avem în etapa de evaluare a achiziției pentru lucrările de execuție pentru imobilul 3A -3B din Strada Boteanu. Deci, estimăm că ar trebui, spre vară, undeva în mai – iunie, să putem să închidem și să avem încheiat contractul și să putem începe lucrările”, declara Răzvan Munteanu pentru București FM.

În același context este interesant de amintit faptul că, în aprilie 2019, în cadrul aceluiași ciclu de hotărâri pentru exproprierea unor clădiri monument istoric, CGMB aproba exproprierea Hanului Solacolu, o clădire simbol a zonei istorice Calea Moșilor Veche.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

La doi ani mai târziu, la finele lui iunie 2021, fostul șef al AMCCRS, Edmond Niculușcă, promitea, în plenul CGMB, reconstrucția clădirii. Există banii necesari, în bugetul AMCCRS, și reconstrucția hanului istoric este posibilă, spunea Niculușcă.

„Ăsta este planul, îl expropriem, îl punem în siguranță și, apoi, începem lucrările de consolidare și restaurare. Avem, deja, banii, pentru că ați votat bugetul Administrației (AMCCRS n.r.). Ei sunt prevăzuți acolo. Și, da, este un proiect extrem de important pentru București, pentru că efectul pe care îl va avea salvarea Hanului Solacolu va fi extraordinar asupra întregii zone istorice Calea Moșilor Veche. Zona aceea este moartă.

Legat de lipsa arcadelor, ele sunt toate, în integralitate, încă, în picioare, pe de o parte. Pe de altă parte, există refăcut, cu ajutorul arhitecturii 3D, întregul Han Solacolu. Deci, el poate fi refăcut și restaurat”, promitea în fața consilierilor generali fostul șef al AMCCRS, Edmond Niculușcă, în urmă cu aproape doi ani, pe 29 iunie 2021.

În fine, cu aproape 1 an în urmă, edilul șef al Capitalei, Nicuşor Dan, anunța că Hanul Solacolu ar urma să fie transformat într-un spațiu cultural pentru bucureșteni.

Construit în anul Unirii Principatelor, Hanul Solacolu a ajuns într-o asemenea stare de degradare încât reprezintă un pericol pentru trecători, mai ales atunci când se produc vibrații, la trecerea tramvaielor liniei 21.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.