VIDEO: Politica nu se ține de tineri, dar tinerii se țin de ea!

Cine spune că tinerii nu sunt interesați de politică, n-a ascultat episodul de vineri din Generația Z!

Vlad Adamescu și Răzvan Petri sunt absolvenți de științe politice la King’s College din Londra și cofondatorii proiectului „Politică la minut”.

Întrebarea cea mai firească pentru cei doi a fost legată de momentul în care politica i-a convins că merită studiată. Răzvan își aduce aminte de orele de istorie când se explicau concepte precum separarea puterilor în stat sau evoluțiile statelor moderne – moment care a jucat un rol decisiv în viitorul său și al lui Vlad.

Cei doi s-au cunoscut la facultate, iar proiectul „Politică la minut” s-a născut în vara lui 2020, când, pe fondul desfășurării alegerilor locale, prietenii acestora le adresau frecvent întrebări despre activitatea Consiliului local, a primarului sau a Consiliului județean.

„Nouă nu ne plăcea felul în care se vorbea despre politică în România” spune Vlad, care și-a dat seama că este nevoie de un „traducător” al conceptelor și informațiilor dificile. Răzvan și Vlad au căutat încă de la început să livreze noutăți și concepte politice într-o formulă comprimată și accesibilă, fapt ce le-a adus peste 54.000 de urmăritori pe Instagram.

Politica e în tot și toate, iar Răzvan argumentează că orice groapă, orice întârziere a unui tren sau orice retragere a unei gratuități pentru un student e strâns legată de o decizie politică, luată de oamenii pe care cetățenii îi votează.

Deși în teorie se știe, este foarte important de conștientizat puterea votului, putere pe care tinerii nu o înțeleg cu adevărat. Acest lucru a făcut ca interesul pentru partidele populiste să crească în rândul generației tinere, care de cele mai multe ori nu se simt reprezentate și ascultate de partidele mari.

Vremea comunismului a apus de mult, dar încă se mai găsesc nostalgici și astăzi. Pentru aceste persoane, contraargumentul este simplu: acum poți avea o afacere, poți călători mai ușor în străinătate și te poți exprima liber.

„Să nu uităm de lucrurile astea care sunt la fel de valoroase ca a avea o locuință bună sau mâncare pe masă” conchide Răzvan. Cât despre mesajele antisistem care devin din ce în ce mai populare, Vlad concluzionează simplu: „poți să nu vii cu nicio soluție, dar să fii nemulțumit”, iar lucrul acesta atrage susținători.

La finalul interviului ne-au mărturisit că își doresc să se extindă cu proiectul și în Republica Moldova și vor continua seria de conferințe pe care au început-o.

Ca de fiecare dată, tinerii Generației Z și-au spus părerea și despre politică. Dacă au existat lacune și confuzii, acestea au fost eliminate tot în episodul de vineri, când s-au trecut în revistă concepte precum: separația puterilor și democrația. Ca să fie echilibru, s-a făcut și haz de necaz pe unde s-a putut.

Despre toate astea și multe altele afli doar dacă intri pe Youtube-ul București FM, unde poți revedea secvențele preferate și să-ți iei și câteva notițe! Noi suntem Generația Z și vorbim pe limba ta vineri de vineri de la 21:00. Fii cu noi!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.