In trend: de la căsătorii în metavers, la verighete digitale

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!

Bine te-am regăsit!

La „Break the fake” nu abordez doar subiecte legate de dezinformare, ci și noutăți despre rolul tehnologiilor digitale în viața noastră. 

Astăzi, îți aduc câteva noutăți în ton cu sezonul nunților, care se apropie cu repeziciune: ce se „poartă” în materie de căsătorii digitalizate!

  • În februarie, un cuplu s-a căsătorit în metavers, într-o nuntă virtuală organizată în restaurantul, de asemenea virtual, al unui lanț de fast-food. Metaversul este un termen generic folosit pentru a descrie lumile virtuale create pe internet, dar, recent, a fost asociat cu proiectul companiei Meta, cea care deține și rețelele sociale Facebook și Instagram. În cazul cuplului despre care vorbesc, căsătoria a avut loc în platforma virtuală Decentraland. Întrebați de către un jurnalist de la MIT Technology Review, proaspeții căsătoriți au explicat că și-au dorit o nuntă ieșită din tipare; în plus, evenimentul nu i-a costat nimic. Cei doi s-au înscris la un concurs organizat de restaurantul fast-food, care și-a luat angajamentul de a sponsoriza toate aspectele tehnice legate căsătoria virtuală. Atenția acordată acestei nunți neobișnuite a servit obiectivelor de marketing ale companiei. O nuntă virtuală îți permite să depășești barierele și constrângerile realității și, în plus, are costuri mult mai scăzute. Invitații pot participa de oriunde din lume, fără a fi nevoie să călătorească în acest scop. 
  • Conform BBC News, un cuplu din Cehia s-a căsătorit folosind verighete inteligente – sau smart, cum sunt ele numite în engleză. Inelele inteligente sunt dispozitive electronice care pot face acțiuni punctuale, cum ar fi să monitorizeze semnele vitale, sau să permită plăți contactless. Popularitatea lor este în creștere în ultima perioadă. Cuplul în cauză a ales să le folosească în locul clasicelor verighete de aur dintr-un motiv sentimental: pentru a vedea și simți bătăile inimii partenerului.  Concret, fiecare inel este conectat prin Bluetooth la o aplicație de pe smartphone-ul purtătorului. Prin intermediul aplicației, cele două inele pot fi conectate împreună. Atât timp cât telefoanele lor mobile au o conexiune activă la internet, îndrăgostiții pot accesa în timp real modul cum „bate” inima partenerului.
  • Alte utilizări „banale”, prin comparație, ale tehnologiilor digitale în cadrul nunților includ: utilizarea inteligenței artificiale pentru a scrie discursurile din cadrul ceremoniei; transmiterea de invitații electronice, în locul celor tipărite; amenajarea unor colțuri foto care să fie „instagramabile”, înainte de toate; utilizarea unor aplicații de smartphone pentru a organiza și planifica nunta.

Pe tine te-ar tenta o nuntă virtuală sau o verighetă smart?

Până data viitoare, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.

Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.