Nu mai poate fi schimbată destinația bazelor sportive școlare…
Articol de Mircea Apostolescu, 26 aprilie 2023, 14:42
Conform unui amendament la proiectul Legii învăţământului preuniversitar, autorităţile locale nu vor mai putea schimba destinaţia bunurilor din patrimoniul cluburilor sportive şcolare.
În forma iniţială a textului, interdicția de schimbare a destinației terenurilor şi clădirilor preluate nu era prevăzută decât pentru „o perioadă de cel puţin zece ani”.
Schimbarea destinaţiei terenului folosit de unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, precum şi a spaţiilor/clădirilor în care nu se mai desfăşoară activităţi didactice se va putea face de către autoritățile locale numai pentru servicii publice de interes local, judeţean şi naţional, respectiv pentru activităţi care contribuie la dezvoltarea comunităţii locale, în primii 3 ani calendaristici de la încetarea activităţii didactice în spaţiul respectiv, dar numai cu avizul conform al ministrului Educaţiei.
Potrivit proiectului, unităţile de educaţie extraşcolară, inclusiv cluburile sportive şcolare, pot fi preluate de autorităţile publice locale, în baza solicitării acestora, prin hotărâre a Guvernului iniţiată de Ministerul Educaţiei, cu respectarea prevederilor legale privind transferul drepturilor de proprietate a terenurilor şi clădirilor.
Baza școlară sportivă „Cireșarii” promisiuni neonorate?
În context, trebuie amintit faptul că, încă din 2016, Primăria Sectorului 1 întreprinde demersuri pentru preluarea Bazei sportive școlare „Cireșarii” și deschiderea parcului acesteia pentru comunitatea locală.
În repetate rânduri, atât fostul edil Daniel Tudorache, cât și actualul primar Clotilde Armand, au anunțat ca iminentă preluarea bazei de către Autoritatea Locală din Banu Manta.
Dar aceasta a rămas, până la urmă, în administrarea Ministerului Educaţiei.
Pe 1 iunie 2022, Baza sportivă școlară „Cireșarii” a fost deschisă, ca parc, pentru public, în prezența ministrului de atunci al Educației, Sorin Câmpeanu, în baza unui anunțat protocol între Ministerul Educației și Primăria din Banu Manta.
Dar protocolul nu a mai fost semnat niciodată.
Baza urma să fie deschisă comunității locale conform protocolului, după un program.
Astfel, în zilele lucrătoare, publicul are acces după ora 15.00, când se încheie cea mai mare parte a activităților clubului, până la ora 20.00.
Sâmbăta și duminica, baza școlară sportivă „Cireșarii” este deschisă comunității locale între orele 08:00-20:00.
Astăzi, Parcul Bazei școlare sportive este deschis publicului între orele 08:00 și 20:00, după cum arată anunțul de pe poarta principală de acces.
Numai că asta necesită asigurarea întreținerii bazei sportive în fiecare zi, asigurarea pazei și a iluminatului public, după cum cerea ministrul Educației de la acea vreme.
„Dar asta înseamnă întreținere, în fiecare zi, absolut în fiecare zi. E nevoie de resurse.
Îmi place să cred că, de acum înainte, autoritatea locală va sprijini – vă va sprijini pe dumneavoastră, nu Ministerul Educației, cu servicii prompte de salubritate, cu servicii de pază – pentru ca ai noștri copii să se afle în siguranță, cu iluminat, tot din motive de siguranță. Noi vom vedea cum punem în operă un sistem de monitorizare video, tot pentru siguranța copiilor”, declara, pe 1 iunie anul trecut, ministrul de atunci, Sorin Câmpeanu.
Totodată, ministrul Câmpeanu făcea apel, acum aproape un an de zile, la comunitatea locală pentru respectarea regulamentului de acces în interiorul bazei școlare.
Tot atunci, Primăria Sectorului 1 promitea investiții în clădirile și parcul bazei sportive școlare „Cireșarii”.
„Primăria Sectorului 1 urmează să facă investiții în baza sportivă, iar clădirile vor fi reabilitate și renovate. De asemenea, instituția urmează să lanseze un concurs de proiecte pentru reamenajarea parcului și a clubului sportiv „Cireșarii”, se scria într-un comunicat de presă oficial al Primăriei din Banu Manta nr. 9.
Investițiile promise nu au venit, nici până în ziua de astăzi!
Astăzi, la aproape un an de zile de la deschiderea pentru public, numai Ministerul Educației și-a ținut făgăduilile.
A fost instalat sistemul de monitorizare video, a fost renovată poarta principală de acces, au fost instalate băncuțe și foișoare și mai multe coșuri de gunoi pentru public.
În schimb, investițiile promise de către Primăria Sectorului 1 nu s-au materializat.
Aleile parcului sunt crăpate și, în multe zone chiar lipsesc cu desăvârșire. În anumite zone din parc, iarba este înaltă până la brâu, pentru că angajații bazei sportive nu mai pritidesc să o tundă.
Mai mult decât atât, povara întreținerii parcului a rămas pe umerii administrației bazei sportive.
Eforturile pentru menținerea curățeniei și a ordinii, în interiorul parcului au crescut considerabil, ca și cheltuielile în aceste scopuri. Numai suma plătită pentru ridicarea gunoiului s-a dublat, iar pentru toaletele ecologice destinate publicului plătește tot baza școlară.
Paza o asigură nu Poliția Locală a Sectorului 1, ci cei câțiva angajați ai bazei sportive școlare „Cireșarii”.
În schimb, investitorii privați sunt interesați de „parteneriate”…
În context, mai trebuie amintit faptul că nu a lipsit nici interesul investitorilor privați pentru această bază sportivă școlară, aflată în inima Sectorului 1, în zona Domenii.
Astfel, în vara lui 2020, o firmă privată propunea Ministerului Educației condus pe atunci de către Monica Anisie, o „sponsorizare” pentru Clubul Copiilor „Cireșarii”.
Astfel, investitorul ar fi urmat să amenajeze trei terenuri de fotbal și un bazin de înot.
Investiția totală era estimată, la vremea respectivă, la 300 de mii de euro.
În schimb, firma ar fi dorit să primească dreptul de folosință asupra acelor terenuri pe o perioadă nedeterminată.
În plus, Ministerul Educaţiei ar fi fost obligat să notifice firma cu trei ani înaintea despre intenția încetării acestui parteneriat.
Au urmat o serie de acuze reciproce între edilul Clotilde Armand și PSD, iar „parteneriatul” nu a mai fost încheiat.
Rămâne de văzut dacă, odată cu modificarea legislativă care nu va mai permite schimbarea destinației terenurilor și clădirilor bazelor sportive școlare, „Cireșarii” va mai fi atât de „interesantă”, atât pentru autoritățile locale, cât și pentru „investitorii privați” …