Va intra CET Grivița în insolvență?
Articol de Mircea Apostolescu, 27 aprilie 2023, 14:29
CET Grivița, aflat în administrarea Primăriei Sectorului 1, urmează să intre în insolvență pentru o sumă de circa 8 milioane de lei.
Datoria, pentru care furnizorul va cere insolvența societății patronate de către Consiliul Local din Banu Manta, provine din neachitarea integrală a investițiilor în noi capacități de producție realizate, în ultimii trei ani, de către CET Grivița. Costul total al investiției este de 47 de milioane de lei.
„Ne așteptăm ca, din moment în moment, să fie introdusă o astfel de cerere privind insolvența CET Grivița. Societatea a desfășurat, în ultimi ani, o investiție prin care a pus în funcțiune o serie de capacități noi de producție. Care, evident, ar fi trebuit să aibă principalul efect al eficientizării activității.
Această investiție, derulată în ultimi aproape trei ani, a fost prevăzută de către Consiliul Local al Sectorului 1 a fi finanțată prin majorarea de capital social al CET Grivița. Lucru care s-a și întâmplat, până la un anumit punct.
Pe măsură ce ne-am apropiat de finalizarea investiției, ne-am lovit de un blocaj, pe care nu pot să mi-l explic, în cea ce privește asigurarea sumelor necesare.
Consilierii locali au elaborat și depus un proiect pentru asigurarea sumelor necesare finalizării acestei investiții. Sume care nu au ajuns niciodată în dezbaterea Consiliului Local și, în consecință, nici în conturile noastre.
Suma pentru care ni se va cere insolvența este puțin peste 8 milioane de lei. Totalul investiției a fost de 47 de milioane”, a explicat, pentru București FM, directorul CET Grivița, Radu Curcan.
În plus societatea al cărei acționar este Consiliul Local al Sectorului 1 nu are banii necesari pentru asigurarea necesarului de gaze naturale. În aceste condiții, sistarea activității CET Grivița ar putea avea loc la finele acestei luni.
„Putem asigura gazele naturale, însă pe termen scurt. Adică, uitându-ne pe disponibilul nostru financiar, putem să achităm fazele aferente lunii mai, dar asta nu înseamnă că vom avea o activitate certă și după aceasta. Pentru că nu dispunem de sumele necesare achitării în întregime a consumului pentru luna mai. Deznodământul nu poate fi decât unul, și anume oprirea. Este evident.
Sumele sunt, din punctul meu de vedere, la cifră de afaceri de 80-90 de milioane de lei pe an, sunt destul de mici. În sensul că necesitățile noastre sunt de a achita această investiție, de a finaliza plățile în această investiție, o sumă relativ mică – între 8 și 9 milioane de lei, și, pentru a acoperi decalajul dintre încasări și plăți, un capital de lucru de 15-20 de milioane de lei, care să ne asigure un comportament corect și echitabil față de furnizorii noștri”, a declarat, pentru București FM, Radu Curcan.
În context, trebuie menționat faptul că CET Grivița este singura capacitate de producție a energiei termice din zona de nord a Bucureștiului.
Oprirea sa ar putea crea probleme serioase în furnizarea apei calde pentru 15 mii de apartamente din Sectorul 1.