VIDEO: ASAP – programul care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic 

Protejarea mediului înconjurător ar trebui să fie o prioritate pentru noi toți, pentru sănătatea noastră, a copiilor nostril și pentru că susținem astfel de inițiative “verzi”, duminica trecută ne-am întâlnit în LifeStyle cu Mihaela Tutunaru, coordonator ASAP România.

Din 13 martie 2023, ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului), programul Fundației The Institute, a trimis către școlile partenere din întreaga țară Kit-ul digital ASAP pentru Săptămâna Verde ce conține informații teoretice despre colectarea separată și reciclare, dar și idei de activități pe care profesorii le pot desfășura la clasă împreună cu elevii.

“Ne-am propus cumva ca o completare a programului de educare pe care noi deja îl facem încă din 2020 în școlile din București și din alte orașe din țară, să venim cu niște acțiuni mai practice și mai concrete care să sprijine cumva profesorii și elevii în activitățile pe care le au de făcut în săptămâna verde, o săptămână atipică din programa anului școlar și am dezvoltat acest kit digital. El poate fi descărcat de pe site-ul www.asap-românia.ro și conține informații teoretice despre colectarea separată și reciclare, dar și idei de activități pe care profesorii le pot desfășura la clasă împreună cu elevii, acestea dorind să creeze o dinamică între participanți și să învețe tot felul de lucruri valoroase despre plastic și nu numai, prin joacă.”

Elevi din întreaga țară, dornici să participe la acțiunile ASAP, ajută  permanent la răspândirea mesajelor și inițiativelor de selectare și colectare corectă a plasticului și sunt implicați în numeroase misiuni interactive și educative. Astfel, dacă în cadrul primei misiuni, ambasadorii au semnalat lipsa unor pubele speciale pentru reciclare în școli și într-o maniera extrem de creativă au realizat o serie de prototipuri din plastic reciclabil, pentru a confecționeza singuri coșuri de gunoi speciale, a doua misiune a sunat ceva mai diferit.

ASAP a creat împreună cu Alex Zamfir, creatorul The Funny Brand, jocul Adevăr sau Reciclare, un joc produs în ediție limitată, cu scop educativ și distractiv, în același timp, prin care înveți să colectezi separat în mod corect.  

“A 2-a misiune este jocul “Adevăr sau reciclare”, realizat împreună cu Alex Zamfir și a fost dat ca un instrument de educare, pentru că în discuția inițială cu elevii, aceasta a fost a 2-a nevoie. 

Feedback-ul e foarte bun, primim în continuu cereri, deși  în mod normal a fost gândit să fie dat ambasadorilor, să fie o resursă pentru ei și să aibă acest joc pe care să-l joace împreună cu colegii și cu prietenii lor, am primit foarte multe mesaje prin care ni se solicita acest joc și probabil că undeva prin toamnă, vom regândi cumva tirajul și vom căuta soluții să ajungă în cât mai multe comunități . Jocul este și destul de amuzant, pentru că am căutat împreună cu Alex să nu fie clasicele întrebări, să fie interactiv și să stârnească curiozitate.”, a declarat Mihaela Tutunaru, coordonator ASAP România.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.