VIDEO: Să respirăm prin culoare – Ziua Mondială a Astmului!
Articol de Monica Liche, 2 mai 2023, 16:54
Ziua Mondială a Astmului este marcată, în acest an, printr-un eveniment organizat de Asociația Română de Educație în Alergii împreună cu Asociația ”Din grija pentru copii, menit să informeze și să atragă atenția opiniei publice asupra alergiilor. Să respirăm prin culoare – este un eveniment caritabil, iar fondurile strânse în cadrul evenimentului vor fi direcționate pentru proiectul Gustos și sănătos în farfuria din spital. Am aflat detalii legate de acest eveniment și despre proiectul pe care îl susține, de la Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie și imunologie clinică, invitata Ioanei Brușten #ÎnComunitate.
„Sunt aproape 1.000.000 de pacienți care suferă de această afecțiune în România și vreo 60%, dintre ei, suferă și de alergie, adică astmul este alergic. Când vorbim despre copii, lucrurile sunt și mai serioase, pentru că micuții asociază și alte patologii caracteristice vârstei, mulți dintre ei au dermatite atopice, alții au alergii alimentare, unele dintre ele severe, iar calitatea vieții familiilor lor și ale lor este puternic afectată.”, a precizat Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie și imunologie clinică.
Evenimentul se va desfășura sub numele Respirăm prin culoare, iar inspirația pentru acesta vine dintr-o lume colorată și plină de lumină, lumea jocului, locul unde fiecare copil uită de durere și probleme.
„M-am gândit cât de tristă este viața unui copilaș care nu poate să zburde în libertate și să participe la toate activitățile caracteristice vârstei, mai ales la activități sportive, dacă este restricționat de aceste dificultăți de respirație și m-am gândit cât de ușor privesc ei lucrurile atunci când desenează. Un copil care are în față o coala albă și un creion colorat, un perete și o pensulă sau un crâmpei dintr-un asfalt și o cretă este în stare să ne arate viața mult mai frumoasă și mai luminoasă. Atunci, ne-am gândit să denumim acest eveniment Să respirăm prin culoare și suntem la a 5-a ediție a acestui eveniment.”, a spus Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie și imunologie clinică.
Respirăm prin culoare este un eveniment de conștientizare menit să atragă atenția asupra alergiilor, dar mai are un scop: acela de a strânge fonduri pentru implementarea unui proiect special. Pentru aceasta vor fi organizate două licitații iar „(…)fondurile respective vor fi folosite pentru un proiect pilot, un proiect minunat, care se cheamă Gustos și sănătos în farfuria din spital”, a mai adăugat Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie și imunologie clinică.
„Sunt mulți artiști care și-au donat lucrările. O parte dintre ei chiar sufereau de afecțiuni alergice, unii dintre ei aveau astm. Toate aceste lucrări au fost, an de an, licitate și din fondurile strânse am putut să achiziționăm diverse aparaturi destinate pacienților cu astm din spitale, să dotăm anumite cabinete, deci am făcut lucruri minunate dar, de data aceasta, miza noastră este una și mai mare și zic că scopul este unul într-adevăr special și nobil. Ne-am alăturat Asociației Din grijă pentru Copii și fondurile care vor fi strânse la licitațiile care se vor desfășura atât în ziua expoziției, pe 4 mai cât și în următoarea Licitație a Eleganței care se va desfășura tot la galeria Artmark, fondurile respective vor fi folosite pentru un proiect pilot, un proiect minunat, care se cheamă Gustos și sănătos în farfuria din spital și care urmărește tocmai integrarea în condiții de siguranță, a copiilor care suferă de alergii, într-un cadru care, de altfel, ar trebui să-i ocrotească, dar de multe ori nu poate să le ofere hrana necesară, în condițiile impuse de alergiile lor alimentare sau de combinațiile dintre alergiile lor alimentare și cele respiratorii.
(…)„Sperăm că va începe și va începe la Spitalul Gomoiu, pentru că acolo există o secție de pediatrie și de gastroenterologie pediatrică și foarte mulți dintre copiii, care suferă de alergii alimentare, ajung în acest spital. De aceea este important să se creeze în bucătărie un circuit special pentru ei și pentru cei care au afecțiuni alergice gastroenterologice.”
În demersul conștientizării acestei afecțiuni este nevoie de înțelegerea a problemei și de empatie. Faptul că riscul de a deveni alergic este foarte mare ar trebui să ne aducă pe toți alături de cei care suferă deja de această boală. Cât de mare este acest risc ne-a spus Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie și imunologie clinică:
„Până în 2050 s-ar estima că unul din 2, dintre noi, ar deveni alergic, iar asta înseamnă că jumătate din populația globului o să devină alergică. Nu este lucru de glumă și, atunci, oricând te poți confrunta și tu cu aceeași problemă. Ne așteptăm ca societatea să înțeleagă că alergia nu este un simplu strănut. Nu este ceva care poate fi confundat cu o banală viroză, ci este o problemă serioasă de sănătate publică, care poate să aibă un impact foarte mare asupra calității vieții pacienților și a familiilor lor.”
Lumea gastronomică, pentru acești copii, nu este una extrem de ofertantă. Pentru a nu-și vedea copiii triști sau marginalizați, mamele lor au început să gândească si să regândească rețete delicioase. Aceste rețete au fost strânse în cărți de gastronomie dedicate celor cu alergii.
„Mame Masterchef, așa le numesc, sunt alergo-mame-masterchef, sunt niște mame cu totul speciale, care și-au dedicat atâta timp reinventării sau inventării unor rețete, le-au pus în aplicare de mai multe ori și, după aceea, au dorit să le împărtășească mamelor din Comunitate. Una din membrele fondatoare a reușit să le adune, să facă acest proiect minunat, iar recent am lansat a doua ediție, cu rețete dedicate meselor festive.”, a spus Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie și imunologie clinică.
Vezi aici întreaga emisiune dedicată Zilei Mondiale a Astmului și află mai multe detalii despre ce sunt alergiile, cum se manifestă acestea și despre cum poți participa și tu la evenimentele organizate sub numele Să Respirăm prin Culoare!