Sectorul 1 are buget! În sfârșit!

Aseară, după o ședință maraton de zece ore, consilierii locali din Banu Manta au adoptat un proiect de hotărâre prin care se modifică Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 32/20.03. 2023 „privind aprobarea bugetului general centralizat al subdiviziunii administrativ-teritoriale Sectorul 1 al Municipiului București pe anul 2023”.

Dinu Gheorghe (PNL), președinte Comisia de buget a Consiliului Local Sector 1: „Blocaj de patru luni”!

Conform președintelui Comisiei de buget-finanțe a Consiliului Local al Sectorului 1, liberalul Dinu Gheorghe, blocajul administrativ de aproximativ patru luni a fost generat de refuzul edilului Clotilde Armand de a permite, în luna februarie, prezența directorilor din aparatul de lucru al primarului la ședințele Comisiei de buget: „Este clar că, prin refuzul doamnei primar de a lăsa directorii să vină în Comisia de buget, la momentul în care au fost invitați, adică în luna februarie, s-au creat premisele acestui blocaj. Bugetul a fost votat în luna martie, după cum se știe – pe 28 martie.  Însă, abia astăzi, putem spune că doamna primar a trimis, în sfârșit, directorii în fața comisiei și s-a creat un canal de comunicare prin care și problemele de ordin tehnic au putut fi adresate. Noi ne-am făcut datoria față de cetățeni.  Noi nu ne dorim blocarea Primăriei.  Noi nu dorim ca angajații din primărie, ca elevii care învață în școli, ca angajații din instituțiile subordonate Primăriei să nu mai primească salariul și să se creeze un blocaj general. Noi ne dorim performanță în această primărie”, a explicat Dinu Gheorghe.

Ramona Porumb (PNL), viceprimarul Sectorului 1: „Stilul pumnului în gură, la Primăria Sectorului 1”!

La rândul său, viceprimarul liberal al Sectorului 1, Ramona Porumb, le-a mulțumit angajaților Primăriei pentru efortul de a sta mult peste orele de program și a subliniat că blocajul ar fi putut fi evitat prin colaborarea Executivului cu Legislativul local, nu prin presiuni:

„Mi-ar fi plăcut ca, în acest moment, să avem în sală primarul Sectorului 1, care să spună: mulțumesc colegilor care au stat până la această oră ca să deblocheze greșelile pe care le fac eu la Primăria Sectorului 1. Dar, cel puțin în numele grupului PNL și sunt sigură că și colegii de la PSD sunt în același sentiment, mulțumim celor care au stat până la această oră. Stau să îndrepte blocajele pe care le creează primarul Armand, făcând documente ilegale trimise la Prefect și blocând accesul și colaborarea dintre un aparat de specialitate (… al primarului n.r.) și un Consiliu Local. 

În loc să fim aici parteneri și să discutăm, stăm să facem adrese și să trimitem pe la școli.
Ăsta e stilul în care se lucrează la Primăria Sectorului 1, stilul pumnului în gură, al refuzului de a colabora, un întreg sector blocat din cauza unui singur om„, a declarat viceprimarul PNL Ramona Porumb.

Daniela Popa (PSD), Președinte de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1: „„Se pot plăti salariile angajaților Primăriei”!

Președintele de ședință al Consiliului Local din Banu Manta, Daniela Popa, a acuzat presiuni din partea Executivului și a ținut să liniștească angajații Primăriei Sectorului 1 cu privire la plata salariilor:

„Aș vrea să mă adresez, acum, tuturor funcționarilor din primărie care, astăzi, au primit o adresă din partea doamnei Armand. Noi, de la ora 10:00, grupurile PNL și PSD, au fost în ședință de lucru cu directorii de la Investiții, Management Economic și domnul city-manager. Dar, pe lângă dumnealor, a venit și reprezentantul primarului.  (…) Reprezentantul primarului ne-a întrebat pe noi ce le răspunde firmelor. Deci, pe primar o interesau contractele, nu salariile dumneavoastră, pe care și acum le poate plăti”, a declarat Daniela Popa.

Daniel Ciungu (PNL), consilier local: „Zece milioane de euro pe panseluțe și narcise”!

Consilierul local PNL Daniel Ciungu a acuzat cheltuirea unor sume importante din bugetul Sectorului 1 pentru plantarea de panseluțe:

„Voiam, în primul rând, să vă mulțumesc colegilor consilieri locali care ați fost, astăzi, și ați stat zece ore în Comisia de buget finanțe, să faceți treabă. Bineînțeles că primarul Sectorului 1 este absent. Nu o interesează. Probabil o interesează firmele.  Nu o interesează nici cetățenii, nici copiii, elevii care au nevoie de burse sociale burse de merit. Că nu își primesc banii de burse. 

Sunt cu două luni în urmă banii de burse, iar, în același timp – apropo de firme private, aflăm că primarul Sectorului 1 a cheltuit undeva la peste 10 milioane de euro, deja, pentru panseluțe și narcise, spații verzi. În loc să dea banii la copii, în loc să plătească salariile angajaților.  Într-adevăr, încă mai are zeci de milioane, în cont, primarul, înțeleg”, a declarat Daniel Ciungu.

Replica edilului Clotilde Armand a apărut pe pagina de Facebook a Primăriei Sectorului 1:

„Consiliul Local Sector 1 a aprobat, în ședința din data de 02 mai 2023, modificarea bugetului local pe anul 2023. Astfel, așa cum a cerut Instituția Prefectului Municipiului București cu ocazia controlului de legalitate, au fost înlăturate amendamentele nelegale promovate de către consilierii locali în cursul ședinței din data de 28 martie 2023, când a fost fost votat inițial bugetul pentru acest an.

O mare victorie pentru comunitate! Presiunea publică a învins coaliția PSD-PNL de la Sectorul 1 în problema amendamentelor nelegale și inoperabile promovate la proiectul de buget pe anul 2023 de către consilierii liberali și social-democrați. După discuții care au durat întreaga zi, consilierii locali au votat ce le-a indicat Prefectul Capitalei și au reparat ce au stricat PNL și PSD. De data aceasta consilierii nu au mai fugit, deoarece riscau să blocheze activitatea administrației locale”, a precizat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, într-o postare pe pagina de Facebook.

Reamintim faptul că Instituția Prefectului Municipiului București a constatat că aproape jumătate din amendamentele făcute de PSD și PNL la proiectul de buget pe anul 2023 sunt nelegale și încalcă Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice. Concluziile Prefecturii Capitalei au fost clare: „Vă solicităm ca la proxima ședință a Consiliului Local Sector 1 București să procedați la reanalizarea Hotărârii nr. 32/28.03.2023 a Consiliului Local al Sectorului 1 București. În caz contrar, Hotărârea nr. 32/28.03.2023 a Consiliului Local al Sectorului 1 București va fi atacată în parte, cu privire la amendamentele sus-menționate, la instanța de contencios administrativ, conform legii.”

Bugetul local al Sectorului 1 a fost modificat după ce, în timpul altor șase ședințe convocate de către edilul Clotilde Armand în zilele de 26, 27 și 28 aprilie 2023, majoritatea din Consiliul Local fie nu a supus votului modificarea bugetului, fie a lipsit de la ședință și nu s-a înregistrat cvorum.

„De patru luni încercăm să avem un buget votat, fără de care nu putem să funcționăm, însă coaliția PNL-PSD ne-a blocat intenționat. Practic această coaliție a șantajat și a ținut captivă comunitatea noastră fiindcă nu mai se poate fura nimic în Sectorul 1”, a mai afirmat primarul Clotilde Armand.

Material realizat de Mircea Apostolescu și Vicențiu Andrei

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.