9 Mai – Ziua Europei

În fiecare an, la 9 mai, este sărbătorită Ziua Europei, o zi dedicată păcii şi unităţii în Europa. În urmă cu 73 de ani, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei, potrivit site-ului https://european-union.europa.eu/. Propunerea, cunoscută sub numele de „Declaraţia Schuman”, este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Unele dintre cele mai importante valori și obiective care stau la baza Uniunii Europene sunt:

  • menținerea păcii și securității la nivel mondial;
  • promovarea solidarității și respectului reciproc între popoare;
  • protecția drepturilor omului;
  • respectarea diversității culturale și lingvistice a popoarelor etc.

În această zi sunt organizate zile deschise de către Parlamentul European, Comisia Europeană și Comitetul Economic și Social European. În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte simpozioane pentru a marca acest eveniment și a crește gradul de conștientizare cu privire la UE.

De asemenea, în unele țări europene se organizează evenimente de muzică și de artă pentru a celebra diversitatea culturală din Europa.

În Lituania are loc Târgul de Ziua Europei, ce prezintă opere de artă, muzică și diversitate culinară.

Între numeroasele evenimente organizate la noi în ţară cu prilejul Zilei Europei, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, se află Festivalul Filmului European 2023 organizat la Timişoara – Capitala Europeană a Culturii -, care începe chiar pe 9 mai şi care va fi marcat printr-o Gală specială. Festivalul se desfăşoară în perioada 9-12 mai, la Cinema Victoria.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.