VIDEO: Nicu Dobre – „Încă nu îmi vine să cred că sărbătorim asta”
Articol de , 9 mai 2023, 17:15 / actualizat: 9 mai 2023, 18:38
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, pe 14 martie 2023, un proiect de lege prin care oina este declarată sportul național al României.
„Oina este sportul naţional al României. Se instituie ziua de 9 mai Ziua Naţională a Oinei. Ziua Naţională a Oinei va fi marcată de către Federaţia Română de Oină şi de către membrii afiliaţi la aceasta, de către cluburi/asociaţii sportive, de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sportului, prin organizarea şi participarea la evenimente cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării sportului naţional, oina, pentru sănătatea populaţiei.”, prevede actul normativ.
Astfel, Federația Română de Oină organizează și în acest an Cupa Reginei, ajunsă la ediția a IV-a, precum și Cupa Regelui, ediția a X-a. Ambele competiții au loc pe 13 mai, de la ora 11:00, pe Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf” din București.
Despre evenimentele ce au loc astăzi cu ocazia Zilei Naționale a Oinei, Nicu Dobre, președintele Federației Române de Oină, ne-a povestit totul în matinalul București FM.
„Încă nu îmi vine să cred că sărbătorim asta. Încă de aseară au început să curgă mesajele, este un sentiment extrem de plăcut să știi că ai ziua ta. Pe 8 mai 1898, la București, părintele oinei modern a fost Spiru Haret, care a strâns profesorii de gimnastică de atunci și le-a spus că nu mai vede copiii făcând mișcare și că ar fi timpul pentru o schimbare. A continuat prin a spune că vrea să introducă oina, un sport foarte drag lui.
S-a întocmit și un regulament unic, pentru că la acea perioadă oina se juca în diferite variante. Deși acest joc avea diferite denumiri, în funcție de regiune, Spiru Haret a ales „oina”, după cum i se spunea în Iași. Așadar, anul acesta sărbătorim 125 de ani de la primul regulament oficial”, povestește Nicu Dobre.
„Un an mai târziu, la 9 mai 1899, la București, are loc primul campionat de oină. Liceul „Nicolae Bălcescu”, din Brăila, fiind câștigătorul din cele 18 echipe înscrise. De aceea sărbătorim Ziua Națională a Oinei pe 9 mai, pentru că atunci a fost prima competiție oficială”, explică președintele Federației Române de Oină.
„În cinstea acestui eveniment, vom organiza mai multe activități, atât în București, cât și la nivel național și internațional.
În București, la ora 13:30, vor fi invitate echipele de copii de pe raza Bucureștiului, oficiali, foști jucători și iubitori de oină. La nivel național sunt foarte multe activități, inclusiv susțineri de lucrări tematice.
În afara țării va avea loc o demonstrație în prezența unei televiziuni din România, chiar în Nepal, pentru că acest sport tinde să devină unul internațional. Sunt foarte multe țări în care o să avem activități azi.
Vreau să spun că indienii, nepalezii și pakistanezii, deși se practică acest sport la ei, au venit pe propria cheltuială în România ca să învețe oină, acum 2 ani. Am rămas impresionat”, spune Nicu Dobre.