Zilele Sectorului 3, în Parcul Titan
Articol de bucurestifm, 9 mai 2023, 13:56
„Zilele Sectorului 3” au loc în Parcul Titan, în perioada 13-14 mai 2023. Manifestările reunite sub genericul „Zilele Sectorului 3 – O comunitate într-o familie” cuprind o serie de acțiuni cultural-artistice, sportive și de divertisment.
În acest an, evenimentul se desfășoară în patru zone din Parcul Titan, după cum urmează:
- Zona 1 – scenă lac, spații conexe (alee și spațiul verde adiacent aleii)
- Zona 2 – Insula Artelor
- Zona 3 – aleile situate între Statuia Calul Titanilor și zona de acces în Park Lake Shopping Center
- Zona 4 – Lacul IOR.
Zona 1 – Scenă lac și aleile conexe – este rezervată atelierelor de creație pentru copii, spectacolelor de teatru, artiștilor stradali și concertelor. Evenimentul va fi deschis cu un show de percuție al tinerilor artiști care activează în proiectul Young Beats Cantus Mundi, coordonat de artistul Zoli Toth.
Manifestările de stradă se vor desfășura în zilele de 13 și 14 mai și se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Acestea vor fi realizate de trupa Magic Puppets și cuprind următoarele reprezentații:
- Bibliotecarii (două personaje) – performeri pe picioroange create din cărți, ce vor interacționa cu publicul;
- Bufonii (două personaje) – personaje vesele ce interacționează cu publicul;
- Owl Shaman – personaj costumat într-o bufniță-șaman, căruia publicul îi poate picta costumul cu vopsea pe bază de apă;
- Bubble Pirate – personaj costumat în pirat cu elemente steampunk, care face baloane uriașe de săpun cu sabia.
În fiecare zi de eveniment, între orele 11:00 – 13:00 și 15:00 – 18:00, cei mici vor avea ocazia de a participa la o serie de activități cu caracter educativ, menite să le stimuleze creativitatea, îndemânarea și spiritul de echipă.
Cele 18 ateliere creative propuse spre desfășurare în cele două zile de eveniment acoperă atât dezvoltarea îndemânării și creativității, utilizând materiale reciclabile (confecționare păpuși din șosete, role de hârtie, origami, ghivece pentru flori din pet-uri, rame foto din bețișoare de înghețată), inițierea în activități vocaționale (actorie și improvizație, percuție), dar și activități recreative, cu caracter educațional (baloane de săpun, experimente științifice, robotică și experiențe senzoriale). Atelierele vor fi susținute de trupa de teatru independent Magic Puppet și de PlaYouth.
Participanții la eveniment vor fi antrenați în cele două show-uri de improvizație, susținute de actorii de la Improvisneyland, trupă care împlinește în acest an 15 ani de la înființare.
Cunoscuți ca „veteranii teatrului de improvizație din România”, trupa Improvisneyland este creată din actori profesioniști, premiați și apreciați în carierele lor individuale pe scene precum Teatrul Național din București, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, Teatrul Elisabeta, Teatrul Apropo și Teatrul de Artă.
Sâmbătă, 13 mai, de la ora 20:30, pe scena din apropierea lacului vor mixa DJ Lexi & DJ Oldskull. Bad &Boujee este un concept de party înființat în anul 2017, prezent în cele mai importante festivaluri din România (Untold, Neversea, Electric Castle, Summer Well, Sunset festival).
Duminică, 14 mai, de la ora 20:30, pe scenă va concerta trupa Bosquito,
formație românească de muzică, fondată de Radu Almășan. Trupa abordează un fusion de rock latin cu o gamă largă de influențe care variază de la muzică țigănească, balcanică, până la elemente simfonice și de rock alternativ.
Zona 2 – Insula Artelor este spațiul destinat activităților sportive și relaxării.
Se va amenaja o zonă de relaxare, cu elemente boho – chic, hamace, pufi, pături, o bibliotecă cu cărți și reviste și jocuri supradimensionate de strategie, echilibru și concentrare, competitive, pentru copii și adulți.
În ambele zile de eveniment, echipa de campioni Forge Spirit va coordona antrenamentele sportive pentru public și va realiza show-uri demonstrative.
Cele zece antrenamente sportive propuse de echipa Forge Spirit sunt următoarele: morning routine, mobility, bodyweight workout, weightlifting, gimnastică, functional training, jocurile copilăriei (ștafeta cu obstacole, balonul cuvintelor, sfoara), antrenament izometric și antrenament pliometric.
Activitățile sportive sunt adaptate fiecărei grupe de vârstă, indiferent de nivelul de pregătire fizică al participanților. În zona sportivă vor exista echipamentele necesare desfășurării activităților (corzi de sărit, gantere, jaloane, saltele, frânghii, mingi).
Tot pe Insula Artelor va fi amenajată, în premieră, o zonă de inițiere în air soft, care va cuprinde cinci linii de tragere la țintă, un traseu dinamic și un pavilion expozițional cu replici airsoft și echipamente specifice.
În cadrul evenimentului, sportivii de la Clubul Phoenix vor realiza și două demonstrații profesioniste de eliminare a unui cuib de mitralieră/sniper, puse în practică de sportivi cu experiență, după un scenariu bine stabilit, utilizând tactici militare și recuzită specifică. Echipamentele sportive pentru airsoft vor fi puse la dispoziția publicului participant la activități.
Pe aleile situate în spatele statuii Calul Titanilor (Zona 3), Teatrul Masca prezintă, în după-amiaza zilei de 14 mai, cea mai recentă producție de spectacol cu statui vivante, intitulată Români la porțile lumii, un spectacol în două părți, cu nouă personaje din bronz și nouă personaje din porțelan.
Imaginat ca o vizită într-un muzeu și având o puternică dimensiune educativă, spectacolul se folosește de fascinația pe care o exercită statuia vivantă și de latura interactivă a acestei formule de teatru pentru a transmite informații relevante despre fiecare personaj, oferindu-le acestora oportunitatea de a ne „vorbi” peste ani, celor care îi privim acum.
Spectacolul oferă șansa de a cunoaște secretele care i-au motivat și inspirat pe: Lucia Sturdza Bulandra, Haricleea Darclee, Elvira Popescu, Smaranda Brăiescu, Alice Cocea, Maria Virginia Andreescu Haret, Carol Davilla, Theodor Pallady, Tony Bulandra, Smaranda Gheorghiu, Ștefania Mărăcineanu, Elena Văcărescu, Elisa Leonida Zamfirescu, Elena Caragiani-Stoienescu, Martha Bibescu, Grigore Antipa, Victor Babeș și Anghel Saligny. Sunt 18 personalități ale căror nume ar trebui să fie cunoscute de orice român.
În Zona 4 – Lacul IOR, la debarcader, în ambele zile de eveniment, între orele 11:00 -13:00, instructorii Kayak Champions vor realiza activități de inițiere în caiac canoe destinate amatorilor.
Activitățile sunt destinate copiilor care au împlinit vârsta de 8 ani și se vor desfășura în grupuri de 15 persoane, utilizând dragon boat (barca dragon) și individual (copil însoțit de părinte) în caiac dublu.
Activitățile de inițiere în caiac canoe se desfășoară exclusiv cu participarea instructorilor, după prezentarea regulilor de siguranță și doar în perimetrul semnalizat și delimitat distinct cu balize portocalii.
Echipamentele și vestele de salvare vor fi puse la dispoziție la fața locului. Pe toată durata desfășurării activităților, instructorii și participanții vor fi asistați de salvamar.
Tot pe lacul IOR va avea loc în data de 13 mai, în jurul orei 15:00, un show aeronautic cu durata de 60 de minute. Show-ul aeronautic va avea două componente principale, una aeriană și una nautică, intercalate sau separate, în funcție de condițiile meteo și locale. Show-ul aerian va fi compus din două programe demonstrative, realizate de piloți consacrați, cu vastă experiență în domeniu.
Acrobații cu avionul, făcute de un pilot celebru în toată lumea
Pe aeronava YAK 52, vom avea ocazia să îl vedem pe pilotul Dan Șefănescu Jr, aripă dreaptă în cadrul formației Iacării Acrobați, pilot de linie cu rating pe aeronavele A320 și B737, un pilot cu peste 1000 de ore de zbor, din care 300 de ore de acrobație, cu multiple participări la show-uri aeriene.
Dan Ștefănescu Jr. a obținut locul 3 european la clasa intermediate – individual în anul 2021 și locul 2 la advanced individual în anul 2022.
Pe aeronava Sukhoi – Su-31, va fi prezent în cadrul show-ului, unul dintre cei mai apreciați piloți de acrobație la nivel mondial, Jurgis Kairys, inventatorul a mai multe manevre acrobatice, inclusiv Roata Kairys, bucla mică. Jurgis Kairys este primul pilot care a efectuat cu succes manevra Cobra lui Pugachev într-o aeronavă cu elice.
Pe lacul IOR, show-ul nautic va fi realizat de echipa Jet Ski Free Style Timișoara, singura echipă de profil din România, având următoarea componență: piloții Daniel Gunter Deliman, Mihai Teodoros Dincă și Mihail Erik Micu pe Ski jet Rickter XFS Ninja Competition și piloții Daniel Gunter Deliman, Leontin Secoșan și Lori Ionel Dincă pe flyboard Bombardier SEA DOO RXP-X.
Pe durata show-ului aeronautic, accesul publicului pe inelul 1 al lacului va fi restricționat, pe anumite segmente, din motive de siguranță.
Programul evenimentului este următorul:
13 mai 2023
• ZONA 1
- 11:00 – 12:00 – Trupă percuționiști Young Beats Cantus Mundi
- 11:00 – 13:00 – Ateliere creative
- 15:00 – 18:00 – Ateliere creative
- 17:00 – 18:00 – Spectacol Improshow
- 20:00 – 21:30 – BAD & BOUJEE DJ
• ZONA 2
- 10:30 – 13:00 – Activități sportive – Forge Spirit
- 11:00 – 13:00 – Activități Air soft – Demonstratii airsoft – de vorbit cu ei, să vedem cum le facem
- 15:00 – 18:00 – Activități Air soft
• ZONA 4
- 11:00 – 13:00 – Inițiere în caiac – canoe
14 mai 2023
• ZONA 1
- 10:30 – 13:00 – Ateliere creative
- 15:00 – 18:00 – Ateliere creative
- 17:00 – 18:00 – Spectacol Improshow
- 20:30 – 21:30 – Concert BOSQUITO
• ZONA 2
- 10:30 – 13:00 – Activități sportive – Forge Spirit
- 11:00 – 13:00 – Activități Air soft
- 15:00 – 18:00 – Activități Air soft
• ZONA 3
- 16:00 – 19:00 – Teatrul Masca
• ZONA 4
- 11:00 – 13:00 – Inițiere în caiac – canoe
Pe parcursul celor două zile de eveniment, vor avea loc manifestări stradale susținute de șase performeri. Aceștia vor face minim cinci ieșiri în fiecare zi, plimbându-se în toate zonele de eveniment.
Programul comunicat este orientativ. Organizatorii își rezervă dreptul de a efectua modificări în funcție de condițiile meteo din zilele de 13 și 14 mai 2023.
Accesul la toate manifestările din cadrul evenimentului „Zilele Sectorului 3 – O comunitate într-o familie” este liber.