Asociaţia E.D.I.T. aduce „Ora de educaţie Rutieră la liceu”!
Articol de Marga Tudor, 10 mai 2023, 18:16 / actualizat: 10 mai 2023, 20:41
Aproximativ 3.000 de elevi din 15 licee vor participa la cursurile interactive organizate de Asociaţia E.D.I.T. Primele sesiuni vor avea loc în 10 licee din Bucureşti, până la începutul sezonului estival.
Scopul demersului este de a promova un comportament responsabil în trafic în rândul tinerilor care urmează să obţină permisul de conducere.
Anul trecut în timpul sezonului estival, tinerii cu vârsta între 18 şi 25 de ani au produs 206 accidente rutiere grave, soldate cu 62 de persoane decedate şi 186 de persoane rănite grav, conform datelor furnizate de Poliţia Română”, potrivit unui comunicat.
„Ora de educaţie rutieră la liceu” este organizată de Asociaţia E.D.I.T, în parteneriat cu Poliţia Română și face parte din programul naţional „România în siguranţă” dezvoltat de Asociaţia E.D.I.T.
Pentru a-i ajuta pe liceeni să înţeleagă pericolele la care se expun în trafic, ce trebuie să facă pentru a fi în siguranţă şi cum trebuie să acţioneze în cazul unei situaţii de urgenţă, elevii vor participa la workshop-uri unde vor dobândi cunoştinţe despre siguranţa rutieră, acordarea primului ajutor şi conducerea defensivă.
„Cu toţii avem proiecte pe care ne dorim să le facem, însă, ca să avem şanse să le realizăm trebuie să fim, în primul rând, în siguranţă. Câteva clipe de neatenţie sau grabă, cauzate de dorinţa de a îndeplini cât mai multe dintre obiectivele pe care le avem, se transformă prea des în accidente rutiere grave, care distrug vieţile tinerilor – chiar înainte ca acestea să fi început cu adevărat”, a declarat Liviu Zorilă, Preşedintele Asociaţiei E.D.I.T.
Deşi în 2022 a fost înregistrat cel mai mic număr de accidente rutiere din ultimul deceniu, România este în continuare pe primul loc în UE la numărul de accidente grave şi decese în trafic. Printre cauze sunt indisciplina pietonilor, alături de nerespectarea regimului de viteză sau de indisciplina bicicliştilor.
Pentru 28% dintre accidentele grave din 2022 au fost responsabili şoferi cu mai puţin de un an de experienţă,
Anul trecut, în timpul sezonului estival, tinerii cu vârsta între 18 şi 25 de ani au produs 206 accidente rutiere grave, soldate cu 62 de persoane decedate şi 186 de persoane rănite grav.