VIDEO: CINEFEMINA revine la București

Festivalul de film CINEFEMINA revine în București cu cea de-a treia ediție, între 10 și 14 mai la Cinema Elvire Popesco. Evenimentul promovează și susține femeile din industria cinematografică europeană, prin prezentarea unor filme de lungmetraj și scurtmetraje, toate realizate de regizoare și producătoare talentate.

Oana Bițan, ofițer Cultural la Ambasada Suediei la București, ne-a povestit în matinalul „Bună dimineața București!” despre evenimentul care promovează și susține femeile din industria cinematografică europeană.

„Ideea proiectului a plecat de la Institutul Suedez, ei ne ajută cu idei de proiecte pe care putem să le implementăm în diferitele țări în care activează ambasadele suedeze. Noi facem parte din EUNIC, cluster de institute culturale europene, și ne-am hotărât să facem un proiect european comun. Am făcut acest festival de film, cu filme regizate sau produse de femei din întreaga Europă, nu doar din Suedia”, ne spune Oana Bițan.

Cinefemina își propune să aducă la lumină munca și creativitatea femeilor din lumea filmului, promovând diversitatea și egalitatea de gen. În cadrul festivalului, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze 12 producții europene de lungmetraj și 5 scurtmetraje maghiare, toate realizate de femei. Filmele prezintă o varietate de genuri, incluzând comedii, drame și filme romantice, din Italia, Franța, Grecia, România, Austria, Olanda, Portugalia, Polonia, Germania, Spania, Suedia și Ungaria.

„Proiectul a cresut un pic, în primul an am avut 9 țări praticipante, anul trecut am crescut și am ajuns la Cinema Elvire Popesco cu 11 țări, iar acum avem 12 țări”, povestește Oana Bițan.

Anul cesta, pe lângă proiecțiile de film, CINEFEMINA va organiza și discuții, în care spectatorii pot întâlni regizoare și producătoare, împreună cu experți din domenii conexe, ONG-uri, jurnaliști și alți profesioniști. Prin intermediul acestor dezbateri, festivalul își propune să contribuie la creșterea conștientizării publicului privind rolurile de gen și să promoveze modelele feminine de referință în industrii tradițional dominate de bărbați.

CINEFEMINA este un festival de film care își propune să pună în valoare și să evidențieze munca și creativitatea femeilor din industria cinematografică, oferind publicului românesc ocazia de a descoperi noi talente și de a reflecta asupra rolurilor de gen în lumea filmului.

„Au fost implicate femei încă de la debutul cinematografiei, dar cu toate acestea, femeile sunt foarte puțin reprezentate în această parte creativă a industriei. Întâmpină în continuare dificultăți în această lume cinematografică și de aceea vrem să aducem în atenția oamenilor femeile regizor sau producător”, povestete Oana Bițan.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.