VIDEO: Competiții sportive, cursuri, artă teatrală sau oferte educaționale, proiectele Proedus pentru liceeni!

Liceenii se bucură în această primăvară de proiectele PROEDUS! Oferta este generoasă și îmbină pasiunile cu alegerea unei cariere. Dacă ești în căutarea unui program complet de activități pentru tineri, Academia Sportului este răspunsul pentru tine! Pasiunea ta este arta și cultura, Festivalul Vocea Teatrului Licean Bucureștean te va fascina cu cele mai bune performanțe ale tinerilor talentați din București. Iar dacă ești în căutarea unor noi oportunități educaționale, Târgul Educațional – Vocatia Ta este locul ideal pentru a descoperi cele mai bune căi de a te dezvolta și a a te pregăti pentru viitor. Am aflat tot ceea ce vrei să afli despre aceste proiecte, de la Victor Vlăduț–reprezentant PROEDUS, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.

„Academia Sportului este unul dintre programele noastre tradiționale. PROEDUS, Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive, are în sarcină să realizeze, așa cum îi spune și numele, proiecte de viziune educațională și implicit sportivă, Academia Sportului reunind mai multe acțiuni, una dintre ele fiind Trofeul Bucureștiului, care, practic, este o competiție inter școli, mai bine spus, elevii trag la sorți, pe modelul marilor campionate de fotbal, de baschet și așa mai departe și timp de o săptămână sau două, pe nivel de clasă, se luptă pentru a câștiga trofeul de la gimnaziu respectiv de la liceu.

Din vara anului 2009 suntem o instituție subordonată Primăriei Municipiului București. Încă din vara anului 2009, este unul dintre proiectele care a fost lansat aici. Aproape 15 ani de tradiție”, a precizat Victor Vlăduț –reprezentant PROEDUS.

Selecția celor care vor să participe la competiție sau la cursurile PROEDUS, din cadrul Academiei Sportului, se face pe două paliere, prin intermediul școlilor sau prin înscriere directă, la sesiunile prin care elevul își poate înțelege mai bine relația cu respectivul sport.

„Sunt două direcții, pe de o parte, echipele care sunt direct înscrise în Trofeul Bucureștiului sunt celebrele echipe ale școlii, unde profesorii de sport selectează elevi, iar noi, la PROEDUS, mai avem cursurile gratuite de la sporturile amintite, unde vin elevii, noi le spunem sesiuni de identificare a abilităților și le dăm posibilitatea să meargă două-trei sesiuni, de regulă, la fiecare sport și în funcție de ceea ce îi place mai mult sau de ceea ce observă antrenorul sau instructorul, în cazul înotului, le recomandăm părinților sau direct elevului să urmeze tot semestrul.”, a spus Victor Vlăduț –reprezentant PROEDUS

Festivalul Vocea Teatrului Licean Bucureștean este un proiect mai tânăr al Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive, dar care și-a câștigat notorietatea în rândul liceenilor pasionați de teatru. Se poate spune că și în acest proiect, competiția dă tonul unor creații de calitate, care îi transformă pe elevi în adevărați artiști ai scenei.

„Acest eveniment este la a doua ediție, pentru că noi am derulat proiectul Muzeul Copiilor, în Bulevardul Decebal, unde am avut invitate instituții de spectacol, iar ce ne-a marcat, când i-am invitat, este că ne-au spus, noi nu vrem să arătăm doar ce punem pe scenă, vrem să arătăm ce se află și în spatele scenei și vorbind cu un grup de actori foarte tineri, alături de coordonatoarea lor, ne-au spus că le-ar plăcea foarte tare să facă o piesă împreună cu elevii. Am lăsat ideea să treacă și, la un moment dat, am readus-o în discuțiile noastre și am pus bazele festivalului Vocea Teatrului Licean Bucureștean. În fiecare zi, chiar și astăzi, în a doua parte a zilei sunt două piese de teatru, două echipe ale liceului, într-un teatru care este în subordinea primăriei capitalei. Există un juriu în care sunt angrenați actori de renume, profesori  de la Universitatea Națională de Artă Teatrală „Ion Luca Caragiale”,  reprezentanți ai primăriei Municipiului București, iar elevii sunt responsabili inclusiv de publicul din sală, își invită părinții, prietenii, colegii alături de juriu și practic asistă la două reprezentații teatrale, cu o durată de aproximativ o oră.”, a spus Victor Vlăduț –reprezentant PROEDUS, care a mai adăugat:

„Direcția Cultură, Învățământ, Turism, care acoperă cele 3 domenii pe care le-am amintit, le oferă tuturor elevilor o serie de carduri de acces la toate teatrele din București, care sunt în subordinea primăriei capitalei. Astfel, elevii participanți în cadrul proiectului, chiar dacă obțin sau nu un premiu, au acces la spectacolele oferite de aceste teatre și eu cred că este, așa, o instigare la cultură, cum îmi place să-i zic.”

Târgul Educațional – Vocația Ta este locul unde fiecare elev, iar aici cei de la PROEDUS tind să încurajeze prezența elevilor încă din clasa a V-a, își poate alege opțiunile care i se potrivesc, în funcție de abilitățile și pasiunile sale, pentru o dezvoltare armonioasă și pentru o pregătire optimă a viitorului său. La acest târg se pot explora programele de studiu, se poate lua un prim contact cu profesorii și se pot primi informații despre burse și alte informații de interes.

„Târgul, practic, este o componentă a proiectului mare, care se numește Vocația Ta. Proiectul Vocația Ta are două componente, care vizează pe de o parte, parcursul școlar, orientarea de parcurs școlar, iar pe de altă parte, orientare în carieră, dezvoltare personală, plus orientare în carieră. Am plecat de la premisa că este mai bine să avem un concept integrat, decât să facem un curs de dezvoltare personală și să urmărim, practic, care este parcursul unui  elev din clasa a 5-a până în clasa a XII-a, pentru că, de cele mai multe ori, orientarea de carieră, în special, începe în clasa a XI sau în anul terminal. Noi considerăm că este esențial să se înceapă mult mai devreme, din clasa a V-a, poate chiar a VI-a.

În proiectul Vocația Ta avem 3 componente, 3 tipuri de standuri, pentru că se desfășoară ca un târg clasic, 101 licee de stat și private, de pe raza Municipiului București,  universități, universitățile cu tradiție din București, plus alte câteva private și angajatori, pentru că anul acesta avem componenta de învățământ profesional dual.”, a mai precizat Victor Vlăduț –reprezentant PROEDUS.

Află aici informații ce privesc și celelalte proiecte PROEDUS.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.