Cât te ține tinerețea? – spectacol de teatru dedicat adolescenților pe tema consumului de droguri

Consumul de droguri este o problemă reală, iar datele statistice la nivel național, dar și cele la nivel european, arată că tinerii încep să consume substanțe interzise încă de la vârste fragede (13-14 ani).

Adolescenții au acces la informații din mediul online, care, nu pot fi controlate sau verificate de persoane autorizate, de profesori sau părinți. Unele provin poate chiar de la idolii lor care nu au nicio problemă să vorbească deschis despre consumul de droguri, fără a înțelege de fapt care sunt riscurile, atât din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere legal.

Această campanie de conștientizare, „Riscurile consumului de droguri”, îmbină un spectacol de teatru dedicat adolescenților cu dezbateri pe tema consumului de droguri și o expoziție foto realizată în centrul Bucureștiului.

„Cât te ține tinerețea?” este o piesă de teatru care pune în scenă povestea a trei tineri rebeli – Denis, Thomas și Eva – care ajung în posesia unei sume mari de bani, pe care vor să o „investească” într-o afacere ce implică traficul de droguri.

Spectacolul se va juca la Teatrul Național București, Sala Mică. Publicul țintă fiind elevi ai claselor a XI-a și a XII-a. Evenimentul va dura aproximativ două ore structurat astfel: spectacolul propriu zis, iar aproximativ o ora vor avea loc dezbateri interactive cu elevii, pe tema consumului de droguri.

Invitați vor fi: medici, specialiști din domeniu, dar și persoane publice cunoscute de către adolescenți (influenceri, artiști, persoane publice, etc.).

Campania de conștientizare privind riscurile consumului de droguri „Cât te ține tinerețea?” se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani (clasele a XI-a și a XII-a). La fiecare spectacol pot participa aproximativ 120-150 de elevi, plus personal didactic.

În baza unui parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiul București, participanții sunt selectați în urma unor criterii stabilite de comun acord, inclusiv cu specialiști în domeniu. Vor fi prezenți elevi din toate palierele sociale, inclusiv din zone considerate vulnerabile sau predispuse consumului de droguri.

Campania va putea continua în a doua parte a anului în marile orașe din țară. În paralel, inclusiv pe perioada verii, campania se va desfășura și pe platformele de socializare (Instagram, Facebook și Tik Tok) unde vor fi postate atât clipuri de promovare a spectacolului, cât și de încurajare a manifestărilor culturale. Totodată, se va realiza și o serie de interviuri cu specialiști din zona combaterii consumului de droguri și vom sprijini tinerii dependenți în a găsi soluții de a renunța la aceste adicții.

Expoziția foto realizată de Gabriel Crișan face parte din din Campania de conștientizare ”Riscurile consumului de droguri” – „Cât te ține tinerețea?” și a fost documentată și realizată în luna aprilie 2023.

Toate fotografiile au fost realizate în centrul Capitalei, iar persoanele care au fost surprinse în diferite ipostaze au știut că sunt fotografiate. Povestea prezentată la fiecare fotografie a fost scrisă ca urmare a poveștilor sau amintirilor subiecților, o realitate mai mult sau mai puțin distorsionată de substanțele inhalate sau injectate. Singurul lucru fictiv
din poveste fiind numele lor.

Deși ar putea părea șocante, fotografiile au scopul de a aduce în fața vizitatorilor expoziție și a participanților la campanie o imagine reală a vieții de zi cu zi pe care o au consumatorii.

Proiectul a demarat la București, pe data de 26 aprilie 2023, la Teatrul Național București, Sala Mică.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.