„Neliniște” de Ivan Vîrîpaev, cu Dorina Lazăr în rol principal, premieră la Odeon

Sursa foto: Teatrul Odeon

Teatrul Odeon anunță premiera spectacolului „Neliniște” de Ivan Vîrîpaev, în regia Bobi Pricop, pe 23 mai, de la ora 19:30 și 28 mai, ora 19:00. Actrița Dorina Lazăr o întruchipează pe scriitoarea Ula Richter.  Îi sunt alături, pe scena Sălii Majestic, colegii: Nicoleta Lefter, Niko Becker, Alexandru Papadopol, Mihai Smarandache și Gabriel Pintilei.

Piesa, scrisă în 2018, este o poveste despre autori care își creează nu numai lucrările, ci și propriul mit – cea mai specifică și intensă, precum și cea mai strălucitoare și autentică realitate.

Neliniște este, în primul rând, un spectacol despre relația dintre artă și viață, dintre creație și creator, dintre dragoste, Dumnezeu și toate lucrurile cărora încercăm să le dăm un sens (tocmai prin credință, artă sau dragoste). La fel ca viața, teatrul este și provoacă neliniște; fiecare dintre noi este un ghem de neliniști pe care arta, sub toate formele ei, încearcă, și poate chiar ajută, să (ni) le descâlcească”, spune regizorul Bobi Pricop

Acțiunea se petrece în Manhattan – New York, în apartamentul faimoasei scriitoare americane, cu origini polonezo-germane, Ula Richter. Ea, nominalizată la Premiile Nobel, o persoană rezervată și discretă, acordă un interviu important jurnalistului polonez Krzysztof Zieliński.

Interviul are o miză dublă: pentru Krzysztof poate fi o rampă de lansare către o carieră la New York, capitala media a lumii și paradisul oricărui jurnalist, iar pentru Ula reprezintă o extraordinară oportunitate de a spune adevărul sau, poate, de a provoca confuzie, creându-și astfel un alt mit personal.

„Sunt atât de cuprinsă de neliniște… de neliniștea rolului… a actorului în rol… a actorului nemișcat în fața publicului încât nu îmi vin în minte decât replicile autorului, ale lui Vîrîpaev:

iubire înseamnă neliniște…[…]

iubirea ești tu, tu ești neliniștea care se scurge în pieptul meu… […] neliniștea e setea de a iubi pe cineva care curge veșnic […]”, mărturisește actrița Dorina Lazăr.

„Neliniște” este cea de-a treia piesă a dramaturgului Ivan Vîrîpaev montată Bobi Pricop. Traducerea este semnată de Raluca Rădulescu. Scenografia a fost creată de Oana Micu.

„Ce m-a interesat la piesa lui Vîrîpaev, dincolo de poezia extraordinară a textului, este faptul că transformă un interviu de PR despre Premiile Nobel și o carieră de succes în literatură într-o chestionare a granițelor dintre artist și arta sa, dintre trecutul întunecat al creatorului și lumina pe care creația sa o aduce în lume. Mi se pare important să deschidem această conversație, mai ales acum când există atâtea controverse despre viețile personale ale unor artiști canonici — cărora li se contestă poate dreptul de a mai fi considerați astfel, din pricina unor alegeri personale absolut condamnabile”, consideră regizorul.

Ivan Vîrîpaev (n. 3 august 1974) este cel mai cunoscut și montat dramaturg rus contemporan, este regizor de teatru și film, scenarist, producător și actor, stabilit în Polonia. Este interzis în prezent în teatrele din țara natală, din cauza poziționării sale anti-război, iar conform unei sentințe a unui tribunal din Moscova, chiar arestat în absență. Anunțul a fost făcut ieri, 17 mai:

Azi, Tribunalul Basmannîi din Moscova i-a arestat în absență pe dramaturgul Ivan Vîrîpev și pe producătorul Alexandr Rodnianski (considerat agent străin) pentru răspândirea de informații false despre forțele armate ruse, cei doi fiind dați în urmărire internațională. Serviciul de presă al instituției a declarat pentru Interfax că „Instanța a dispus ca Ivan Vîrîpev și Alexandr Rodnianski să fie arestați preventiv în absență, la cererea anchetatorului. Perioada de arest va fi calculată din momentul arestării inculpaților sau din momentul extrădării lor în Rusia.”

Ivan Vîrîpev și Alexandr Rodnianski sunt acuzați de răspândirea de informații false despre armata rusă, „fapte comise din motive de ură sau dușmănie politică, ideologică sau națională sau din motive de ură față de anumite grupuri sociale (Art. 207.3, Cap.2 din Codul Penal al Federației Ruse). Articolele prevăd sancțiuni care variază de la o amendă de până la 5 milioane de ruble (aproape 60.000 de euro) până la închisoare de la 5 la 10 ani. Text tradus de Raluca Rădulescu, preluat de pe site -ul https://oteatre.info/hronika-mesyats-15/

Următoarele reprezentații sunt programate pe 2, 3 și 10 iunie, de la ora 19:00; la Sala Majestic.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.