VIDEO: Grevă în educație!

Ieri, profesorii au fost în grevă de avertisment timp de două ore; pentru că la negocierile cu reprezentanții Guvernului nu au ajuns la o înțelegere privind nivelul de salarizare, luni 22 mai, va fi declanșată greva generală în școlile din toată țara.

Premierul Nicolae Ciucă a explicat că oferta făcută sindicaliștilor din educație este ceea ce își permite statul în acest moment. Astăzi s-a negociat contractul colectiv de muncă, unic la nivel de ramură, dar drepturile salariale nu sunt prinse în acest contract. Problema creșterii salariale a fost amânată și răsamânată, așa că: „credibilitatea politicienilor este zero în momentul de față și asta doar din cauza lor!” spune președintele Sindicatului Spiru Haret, Marius Nistor.

Cât timp va fi grevă generală?

„Cât timp cei care decid nu vin cu soluții care să redea încrederea celor care lucrează în învățământ că sunt apreciați și că se ține cont de ei. Până acum ne-au demonstrat contrariul. Doar colegii noștri sunt în măsură să decidă dacă renunță la această formă de protest: cel care a semnat pentru grevă va trebui să semneze încă un referendum, în care anunță că se retrage din acțiunea în cauză.”

Cum vor fi afectați elevii care au de dat examene naționale?

„Dacă ar fi după guvernanți, ar trebui să facem grevă în vacanță, ca să nu deranjăm pe nimeni, mai ales pe ei. Și cadrele didactice au copii care vor da examen și și-au asumat acest risc. Elevii din diverse asociații sunt alături de noi, ne susțin înțelegând care sunt riscurile ce decurg din prelungirea grevei.”

Sindicatele din învățământ fac un apel la părinți să înțeleagă situația, ei cunoscând de-altfel foarte bine, problemele cronice din învățământul preuniversitar.

Sindicatele au cerut Guvernului și o întâlnire sâmbătă pentru a găsi soluții concrete, dar le-a fost refuzată. „Această grevă n-ar fi avut loc dacă din decembrie guvernanții noștri ar fi venit cu soluții concrete, acte normative, asumări clare. Nu s-a întâmplat nimic.”

Adina Pescaru, conferențiar universitar la Facultatea de Științe ale Educației, departamentul de formare a profesorilor, spune așa: „Ceea ce se întâmplă în social se reflectă asupra școlii. Dacă ne dorim ca cei mici, studenții, elevii să fie liberi, creativi, autonomi, avem nevoie de răbdare să construim. Importantă e legătura între societate și școală și de asemenea percepția pe care o au părinții; părinții pun accent pe partea materială, vrând să fie mai buni cu copii, încearcă să le ofere tot. Și acest tot,din păcate, se rezumă la partea materială și transferă mult mai mult decât înainte, tot ceea ce înseamnă educația și creșterea copilului, către școală.”

Este foarte important sa avem profesori cu har, care să-și iubeasca meseria, sa fie motivați și respectați în societate. Pentru că, „sănătatea unei națiuni este dată de educația pe care o au oamenii ei și de cultura lor!”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.