Descoperire istorică, in Spania

FotoȘ elperiodicomediterraneo.com

A fost descoperită o nouă specie de dinozaur carnivor, în Spania. Dinozaurul biped, denumit Protathlitis cinctorrensis, ar fi avut o lungime de 11 metri, un craniu similar cu cel al unui crocodil, dar și dinți curbați și zimțați care îl ajutau să sfâșie carnea prăzii. Acesta a trăit în estul Spaniei, într-o regiune costieră, în timpul Cretacicului.

Scheletul dinozaurul Protathlitis cinctorrensis nu a fost identificat integral, ci doar prin constatarea osului din maxilarul superior drept, a unui dinte şi a cinci vertebre. Numele științific al dinozaurului proaspăt descoperit poate fi tradus drept ‘campion din Cinctorres’ și face trimitere la titlul cucerit în 2021 în UEFA Europa League de echipa de fotbal Villarreal.

Descoperirea făcută de către oamenii de știință dă posibilitatea unei înțelegeri mai în amănunt a unui grup de carnivore. Clasa din care acest dinozaur făcea parte este numită Spinosauridae, iar cel mai mare membru, Spinosaurus, a fost unul dintre cei mai mare dinozauri carnivori din istorie. Se crede că anumiți dinozauri din această clasă trăiau atât pe uscat cât și în mediul acvatic. Din această cauză, vânau în special pești.

Dinozaurii Spinosauridae au trăit în mai multe continente, cum ar fi: Europa, Africa, Asia şi America de Sud. Perioada în care aceștia erau în viață este denumită Cretacic și reprezintă ultima dintre cele trei etape ale epocii dinozaurilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.