Ioan Tudose a câștigat Competiția de Biliard în Scaun Rulant, pentru al doilea an consecutiv
Articol de bucurestifm, 19 mai 2023, 10:25
Ioan Tudose, bucureșteanul care a făcut din biliard în scaun rulant o formă de reabilitare după un accident tragic, a câștigat pentru al doilea an consecutiv Competiția de Biliard în Scaun Rulant. A VII-a ediție a concursului a adunat aproape 80 de sportivi cu dizabilități din întreaga țară.
O mână de voluntari, ajutați de companii private, organizează de 7 ani o competiție de biliard pentru persoane cu dizabilități din care s-au ridicat sportivi de clasă. Ioan Tudose (51 de ani) este unul dintre ei.
Fost electrician, paralizat în urma unui accident de muncă, a ales biliardul ca modalitate de reabilitare, ajungând să reprezinte România inclusiv la Malmö Open, unul dintre cele mai mari evenimente europene pentru sportivii cu dizabilități.
Cu peste 20 kg de medalii în diverse discipline (biliard, ciclism, ski, tir cu arcul, baschet), toate practicate din scaun rulant, Tudose a trăit o experiență unică în Suedia, la Malmö Open (competiție cu tradiție din 1977, la care au participat, în 2022, peste 2000 de sportivi cu dizabilități din 23 de țări, la 14 discipline sportive).
Întregul lui parcurs la masa de biliard până acum i-a demonstrat că performanța este posibilă – și mai ales victoria de anul acesta la Competiția de Biliard în Scaun Rulant.
„Mă simt încântat că sunt campion la biliard în scaun rulant pentru al doilea an consecutiv, mai ales că în istoria competiției nu s-a mai întâmplat să fie nimeni campion 2 ani la rând … cochetam cu ideea asta de la începutul meciurilor. Acum am și reușit. Am avut tăria să mă duc până la capăt și să nu mă las învins. Au fost puțin mai mulți concurenți anul acesta și chiar un pic mai pregătiți, mai ales fetele, care au fost punctul forte al acestui campionat. Le felicit! Dar le mulțumesc tuturor că vin an de an să ne distrăm, să ne vedem. Până la urmă, biliardul înseamnă socializare, nu neapărat victorie și premii. Eu așa văd biliardul, o stare de spirit” spune Tudose.
Competiția de anul acesta a avut 2 secțiuni: una adresată jucătorilor în scaun rulant, alta deschisă persoanelor cu dizabilități care concurează din picioare.
Marele câștigător al celei de-a 2 secțiuni a fost Gabi Lambru (42 ani), Râmnicu Sărat: „A fost o experiență frumoasă! Nu mă așteptam să câștig, dar am venit să mă joc și să mă bucur de competitie. Ideea era să ajung acolo, să cunosc oamenii, să văd cum este. Anul acesta am participat pentru prima oară. Nu mă antrenez la biliard, dar de la 15-16 ani am tot jucat cu prietenii. Le transmit celorlalți să aibă încredere în ei și să vină la competiție pentru că n-au nimic de pierdut, ci doar de câștigat, și nu vorbesc neapărat de premii. Să fie mai liberi, să socializeze și să nu le mai pese de părerea lumii, că avem o singură viață.”
Irina Văcărean, Asociația Lions Club Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni: „Sunt mândră și în același timp emoționată, văzând cum acest eveniment, ce a-nceput ca o scânteie de speranță, a devenit o adevărată flacără pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități. Nu pot decât să admir forța și determinarea cu care toți acești sportivi își depășesc condiția și se ridică peste obstacolele vieții, transformându-se în surse de inspirație pentru noi toți.
La fiecare ediție, suntem martorii unor povești extraordinare de curaj și de reziliență, povești care ne umplu de speranță și ne motivează să continuăm ceea ce am început. Mulțumesc tuturor celor care fac acest eveniment posibil – voluntarii, sponsorii, instituțiile care ne-au susținut, dar mai ales sportivilor și familiilor lor. Ei sunt cei care ne împing să mergem mai departe și să transformăm această competiție într-o platformă pentru schimbare și acceptare. Sunt convinsă că, împreună, reușim să construim o lume în care fiecare persoană să aibă posibilitatea să-și atingă potențialul maxim, indiferent de circumstanțe.”
Sonia Simionov, arbitrul oficial al competiției, ea însăși campioană națională la biliard, recunoaște că este impresionantă creșterea numărului de participanți la acest eveniment și determinarea lor: „Am venit la prima ediție cu sub 30 de jucători, predominant din apropierea Bucureștiului. Ne-am bucurat, ni se părea foarte tare că vin chiar și atâția. Mi se pare fenomenal că am ajuns azi aici! Când am văzut zeci de oameni în scaune rulante la mese de biliard, contorsionându-și coloanele vertebrale și ducându-și mâinile la spate ca să stea într-o poziție cât mai corectă, nu m-a mai durut nimic … și asta cumva mi se pare o lecție permanentă pe care o luăm aici, de 7 ani.
O lecție care nu face decât să ne arate că n-avem probleme reale. Uitați-vă atent la zâmbetele pe care le au acești oameni pe fețe: ei sunt oameni cu abilități speciale. Pentru că dacă tu, cu 2 picioare și 2 mâini perfect funcționale, stai pe canapea când nu ești la job și nu ieși din casă să te bucuri de viață și să te întâlnești cu oameni, uită-te la oamenii ăștia să vezi cum se simt ei! S-ar putea să fie o lecție!”.
Campioană națională și singura femeie din România care a învins 51 de bărbați, în aceeași zi, la biliard, Sonia Simionov s-a clasat triumfător pe primul loc la concursul de biliard IDM Tour în 2019. Rezultatele sale sunt cu atât mai impresionante, întrucât pentru ea biliardul este doar un hobby.
Henrik Larsson, multiplu campion mondial și european, invitatul special al competiție, lansează un mesaj celor luptă pentru o viață normală: „Amploarea îmbunătățirilor pe care le aduci în viața ta nu trebuie să fie mare, dar dacă pui ceva în mișcare, dacă începi să faci câte puțin fără să ceri sau să primești ajutor, tot e mai bine decât nimic! Contează creativitatea în a găsi soluții pentru viața ta de zi cu zi, să faci lucrurile simple: să-ți pui hainele pe tine, să te urci din scaunul cu rotile în altceva, să înveți să conduci o mașină adaptată. Dacă o faceți puțin câte puțin, dintr-o dată aveți în voi acel motor care funcționează și care încearcă în mod constant să vă ajute să fiți independenți. Este ceva ce vreau să inspir în rândul celor care sunt în scaun rulant, ca ei să se bucure de viață așa cum mă bucur eu. Este cel mai de preț obiectiv al meu”.
Henrik Larsson are un palmares impresionant la biliard în scaun rulant. Celor 6 trofee supreme la nivel mondial li se adaugă 16 titluri de campion european și 20 de titluri de campion în Suedia, țara sa natală.
De asemenea, suedezul deține recordul pentru cel mai rapid meci de 15 bile executat în scaun rulant, 81 de secunde, dar și recordul pentru cele mai multe lovituri corecte consecutive, 97, executate din scaun rulant. Un model de consecvență și determinare, Larsson îi domină regulat pe jucătorii fără dizabilități locomotorii, finalizând în mod impresionant pe locul 3 în campionatul suedez.
Potrivit statisticilor Ministerului Muncii, aproape 4% din populația României, adică 867.474 de persoane, sunt persoane cu dizabilități. În București sunt înregistrate aproximativ 86.000 de persoane cu dizabilități.
Organizatori: Asociația Lions Club Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni alături de D.G.S.A.P.C. sector 2 și sector 4, sub patronajul Direcției pentru Sport a Municipiului București din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Consiliului Național al Dizabilității din România și Comitetului Național Paralimpic.