Astăzi începe GREVA GENERALĂ din învăţământ!

Sindicaliștii din educație nu renunță la greva de astăzi!
Oferta prezentată ieri sindicatelor nu diferă mult de cea făcută zilele trecute, astfel că greva generală de astăzi nu poate fi evitată, au anunţat reprezentanţîi salariaţilor.
După negocierile cu reprezentanții Guvernului, sindicaliștii au spus nu pot aprecia cât va dura protestul care se va declanşa în această dimineaţă.
Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”:
Greva va continua până în momentul în care colegii noştri care au votat la referendumul privind declanşarea acesteia vor hotărî să stopeze acţiunea în cauză. Pentru a stopa o astfel de acţiune, ei vor trebui să primească din partea executivului o soluţie care să fie credibilă, o soluţie care să le ofere perspective foarte clare. Noi o să le punem la dispoziţie în momentul de faţă exact comunicatul care pleacă din partea guvernului. Acest comunicat va ajunge în toate organizaţiile noastre, iar membrii noştri de sindicat se vor pronunţa foarte rapid. Dar, cu certitudine, vă spuneam că, pe această ofertă, va fi grevă generală.

Guvernul a promis că va majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în anexa 8 din legea salarizării.
Potrivit sindicaliştilor din educaţie, acest lucru ar însemna doar 100 de lei net.
De asemenea, s-a venit cu propunerea introducerii unor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice care aleg să profeseze în zonele defavorizate.

Ca urmare a eșuării negocierilor dintre Guvern și sindicate, astăzi este anunțată grevă generală în toate unitățile de învățământ din Capitală și din țară și fiecare se organizează în această perioadă diferit, dupa cum a anuntat BucurestiFM inca de ieri >>> https://www.bucurestifm.ro/2023/05/21/greva-generala-din-invatamant-va-fi-declansata-luni-22-mai/

În unele școli, profesorii vor fi în clase, elevii vor putea veni la școală, dar nu se vor face ore, adică nu se vor preda lecții și niciun elev nu va fi ascultat.

Există și școli și grădinițe unde părinților li s-a spus să nu îi aducă pe copii dimineața la școală și la grădiniță, dar aici este vorba de învățământul preșcolar și din clasele primare iar pentru părințîi acestor copii weekend-ul a fost unul de căutat soluții cu cine să lase copiii.
Mulți vor apela la bunici, dar și la vecinii, pensionari sau la cunoștințe care stau acasă.
Alți copii, mai mari de 6 ani, ce-i drept, vor rămâne singuri acasă, iar părințîi îi vor controla cu telefonul de la serviciu, așa cum se întâmpla și în copilăria lor.
Unii au încercat să găsească o bonă, dar a fost imposibil. În plus, prețurile ar fi foarte mari.

Există și școli unde nu toți profesorii fac grevă, iar în alte unități școlare nu se face grevă deloc.
Deasemenea, Universitatea din București și Școala Națională de Științe Politice și Administrative au anunțat că nu fac grevă.

Toată situația creată îi neliniștește în mare măsură pe elevii din anii terminali clasa a 8-a și clasa a 12-a dar și pe părințîi lor. Copiii vor avea în scurt timp examenele naționale, iar pentru înghețarea anului școlar ar fi o mare problemă.

În același timp, părinții, dar și elevii declară că îi înțeleg și îi susțin pe profesori, însă ar dori cât mai repede ca această situație să se rezolve.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.