VIDEO: Catedre goale, pixuri în penare
Articol de dianamatei, 23 mai 2023, 16:15
Învățământul românesc, la testul grilă cel mai greu. La grila de salarizare, promisă de autorități și uitată într-un sertar.
Oamenii își pierd încrederea și dau drumul grevei generale, pe termen nelimitat. Nu cedează!
Sindicatele nu renunță la cerințe, autoritățile dau puțin. Prea puțin, iar momentul ales, nici că se putea mai bine, spune jurnalistul Edupedu.ro, Mihai Peticilă.
„Profesorii sunt pe cea mai de jos treaptă. A existat acest trebuie, la final de decembrie, când profesorii au fost invitați la Guvern. Deadline-ul era finalul lunii mai. Legea urma să fie aprobată anul acesta. Legat de ce s-ar putea spera, după cum se vede, profesorii nu au altă șansă decât să mențină protestul. Justificările venite dinspre Guvern, trebuia să fie explicate de la început. Premierul vrea să paseze acest cartof fierbinte lui Marcel Ciolacu. Momentul pentru grevă este bine ales”.
Profesorii vor bani. Bani decenți, pentru meseria pe care o fac. Meseria care ne învață pe noi alte meserii, iar bani există. Dar sunt pentru toată lumea?
„S-au făcut estimări în nota de fundamentare a Legii Educației, cu salarizarea personalului debutant. Există un amendament cu 4 mii de lei. Această estimare era la 1,8 miliarde de lei. Banii sunt, pentru că nu se putea da aviz de la Ministerul de Finanțe. Politic, există o problemă: dacă dau salarii, vor avea de decontat toate doleanțele celorlalte categorii de bugetari. Ei vor să preîntâmpine efectul de domino. Când în educație ai o criză, nu apelezi la principiul Divide et Impera. Conferința de la Guvern asta a făcut”.
Sindicatele nu cer nimic din ceea ce nu li s-a promis. Discuții au fost și la finalul anului trecut și la începutul acestui an.
„Oamenii cer legea promisă de Guvern. Acolo sunt toate categoriile de bugetari. Educația este o investiție și stă la baza multor domenii. Însă, toată lumea o să iasă în stradă, pentru că vor înțelege că, doar prin strâns cu ușa, poți obține ceva. Este marea problemă a politicienilor: că au lăsat ca lucrurile să ajungă aici”.
O grevă de așa amploare nu a mai fost de 18 ani. Normal, părerile sunt împărțite, însă profesorii au lângă ei, de data aceasta, și foarte mulți părinți.
„Depinde de felul în care te adresezi acestor oameni. Nu mă aștept ca elevii și profesorii să se alinieze șefilor. Sunt mesaje plasate în gura unor personaje. Nu cred că se vor despărți apele. A fost un moment, pe care organizațiile nu l-au ratat. Mai departe, cel mai probabil, și reacțiile părinților și elevilor se vor vedea pe rețele de socializare. Dar, în nici un caz, nu se va dezbina acest trio. Profesorilor le sunt alături și elevii și părinții. Trebuie obținute rezultate pentru că, altfel, sindicatele își vor pierde credibilitatea”.
De data aceasta, pare că oamenii sunt dispuși să meargă până la capăt. Mai ales că, în așteptarea promisiunilor, pierd alți bani.
„Pentru profesori este un sacrificiu. Până nu obțin ceva palpabil, nu se va încheia protestul. Oamenii au contractele suspendate. Până acum a văzut doar apeluri și mai puține măsuri. Sunt promisiuni făcute de 2 ani. Niciuna nu era necunoscută. Sunt din ce în ce mai mulți oameni care se alătură protestului. Nu cred că oamenii vor renunța. Nu ar fi fost atât de mulți. Oamenii pierd un sfert de salariu, în prima săptămână. Vin și examenele și vor fi presiuni uriașe ale oamenilor din Guvern, din Parlament care au copii în examene. Au fost duși jumătate de an cu preșul și acum realizează că vine an electoral și nu se cresc salariile”.
Un joc de șah? Se știu ei, însă, partenerii? Își știu potențialul? Mișcările sunt demne de doi jucători renumiți?
„Dacă autoritățile își setează ca prioritate educația, trebuie să și facă ceva. Dar nu fac nimic. N-am văzut mutări inteligente, propuneri reale. În șah, ne bazăm pe respect, pe gândire și pe strategie. Mai degrabă avem de-a face cu niște improvizații”.