VIDEO: O vară aglomerată pe Aeroportul Băneasa
Articol de , 23 mai 2023, 17:21
Timp de 11 ani a fost închis Aeroportul Băneasa pentru cursele comerciale. De pe 2 iunie, acestea vor fi operate din nou. Aeroportul a fost deschis, în ultimii ani, doar pentru zboruri private și chartere. A trecut și printr-un amplu proces de modernizare în perioada în care a funcționat la capacitate redusă. S-a păstrat fiecare element arhitectural al terminalului construit în 1952.
Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), a explicat, în matinalul București FM, procesul prin care a trecut Aeroportul Băneasa pentru a ajunge în acest punct.
„Am anunțat operarea curselor comerciale regulate pentru că, între timp, operăm deja curse charter către cele mai populare destinații turistice. Ne așteptăm la o vară destul de aglomerată pe Băneasa, din punct de vedere al operării charter-urilor.
Suntem în discuții cu operatori aerieni, astfel încât programul de pe aeroport să fie destul de plin, pentru a ne acoperi costurile de funcționare. Pe de altă parte, încercăm să evităm operarea pe timp de noapte. Să nu uităm că Aeroportul Băneasa este al treilea cel mai vechi aeroport din lume, deschis în 1952, când în jurul lui nu era decât câmp. Cu toate astea, ne gândim și la somnul vecinilor, iar pe timp de noapte tarifele sunt duble.
Aeroportul este acum mai mult decât era înainte, pentru că a fost restaurat la modul în care arăta atunci când a fost inaugurat, doar că tehnologia este la nivelul anului 2023. Este un aeroport foarte modern, chiar dacă este unul mic, oferă un timp foarte scurt între momentul prezentării la ghișeu și momentul îmbarcării. Arată foarte bine, este foarte spectaculos interiorul și merită văzut ca obiectiv turistic, pentru că este și monument istoric”, explică purtătorul de cuvânt.
„Prima destinație este Italia, vorbim de o companie care începe să opereze către Italia, Fiumicino. Se pot face și conexiuni prin Roma, către alte orașe. Asta înseamnă că îți predai bagajul la ghișeul de check-in și îl mai ridici abia la destinația finală.
În afară de zborurile către Italia și chartere, suntem în discuții și cu alți operatori, pentru că avem capacitate pentru a acomoda, prin metode operaționale, un trafic semnificativ și să ne apropiem destul de rapid de acel million de pasageri pe an, care este un prag pentru orice aeroport nou deschis”, spune Valentin Iordache.
„Diferența de tarif de operare între Aeroportul Otopeni și Aeroportul Băneasa este semnificativă, în sensul în care este puțin mai mare pe Băneasa, dar există un plan de marketing care permite operatorilor, care au cel puțin 4 curse pe săptămână, să obțină niște discounturi, astfel încât tarifele vor fi identice sau chiar un pic mai mici pe Băneasa.
Pista este în stare foarte bună, a fost făcută o reparație capitală în urmă cu ceva ani. Mai sunt lucrări de făcut la platforma de îmbarcare a pasagerilor”, adaugă purtătorul de cuvânt al CNAB.