UPDATE: Negocieri la Guvern. A 3-a zi de GREVA in EDUCATIE!

UPDATE 22:00

Greva din educatie continua si JOI, pentru a patra zi consecutiv!

Liderii sindicatelor din educatie isi vor consulta membrii din toata tara
si vor da, la ora 12:00, un raspuns concret, in privinta continuarii sau a stoparii actiunilor de protest .

Liderii de sindicat au afirmat, ca răspuns la oferta guvernului de acordare a unui card cu 2.500 de lei în loc de creșteri de salarii, că primele mesaje care vin de la profesorii afiliați sunt de respingere a ofertei, dar vor da răspuns clar, joi.

,,Deja am primit semnale de la colegi din ţară, informaţia circulă, mesajele sunt clare. Greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toţi membrii să fie consultaţi, mâine, până la orele 12:00 vom comunica Guvernului oficial care este poliţia noastră. Mesajele care vin până acum sunt de respingere a acestei oferte. Să fie foarte limpede. Vedem până mâine când adunăm tot ce înseamnă consultare’, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.”

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’, Marius Ovidiu Nistor, a anunţat că oferta Guvernului va ajunge miercuri noaptea în fiecare unitate şcolară din România’. Acesta a remarcat că există intenţii bune din partea autorităţilor si a spus ca în cursul zilei de joi va fi dat un răspuns foarte clar la această ofertă. El a subliniat, în context, că joi va fi grevă generală în învăţământ:
,,Mâine va exista un răspuns foarte clar din partea organizaţiilor sindicale care au membrii intraţi în grevă generală. Mâine va fi grevă generală şi mâine va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv”.
Liderii sindicali au subliniat că aşteaptă lucruri concrete din partea Executivului şi că reprezentanţii Guvernului au avansat termenul de 15 iulie pentru începerea negocierii pe viitorul proiect al legii unitare de salarizare.
‘Noi aşteptăm lucrurile concrete, pentru că au avansat un termen pentru începerea negocierii pe viitorul proiect al legii unitare de salarizare. Acel termen este 15 iulie, atunci când se centralizează toate grilele de salarizare din toate domeniile bugetare, astfel încât la 1 septembrie proiectul dezbătut să poată intra în dezbaterea Parlamentului României. Actualul Guvern şi-a propus să nu opereze nicio schimbare până nu se va rezolva conflictul din educaţie. Cred că acest conflict trebuie să fie principala prioritate pentru toţi politicienii noştri”-  Marius Nistor.
Totodata, acesta a explicat că nimeni nu poate stabili cât durează o grevă pentru că totul depinde de ofertele care vin din partea celor care au putere de decizie.
Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seara, după negocierile cu liderii sindicatelor din învăţământ, că profesorii şi personalul auxiliar ar putea primi un card pentru cariera profesională, sumele propuse pentru a fi acordate fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.
‘S-a solicitat şi am fost de acord ca o astfel de sumă să fie acordată şi pentru personalul nedidactic în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi 500 de lei în luna octombrie’, a spus Neacşu.
Secretarul general al Guvernului a precizat că în acest moment nu poate fi vorba despre creşteri salariale şi nici despre acordare de sporuri.
***

 

Cele trei mari organizatii sindicale din educatie i-au invitat astazi, pe premierul Nicolae Ciuca si pe presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, impreuna cu ministrii finantelor, muncii si educatiei, la negocieri. Sedinta continua.
Premierul Nicolae Ciuca si presedintele PSD, Marcel Ciolacu, nu participa la discutii!

Sunt prezenti: secretarul general al guvernului Marian Neacsu, ministrul Finantelor, Adrian Caciu si cel al Educatiei, Ligia Deca.

Liderii sindicali din educatie au anuntat ca vor organiza maine, un miting in Piata Victoriei din Bucuresti, la care sunt asteptati 15.000 de oameni.

Guvernul a gasit solutii la o serie de probleme din educatie, iar sindicatele ar trebui sa inteleaga ca nu pot fi satisfacute toate doleantele intr-o singura zi, a spus, astazi, presedintele Klaus Iohannis, intr-o prima reactie la greva din invatamant, aflata deja in a treia zi:

,, S-au gasit soluții pentru o serie de puncte revendicate de sindicate și am avut o discuție cu conducerea coaliției pe aceasta tema. Aceste promisiuni vor fi onorate, indiferent cum se duc negocierile. Ce a promis guvernul ca este posibil, va face. Pe de alta parte, și sindicatele trebuie sa vada ca o negociere se intampla in așa fel incat parțile se intalnesc undeva la mijloc. Este greu de imaginat ca toate solicitarile vor fi satisfacute de azi pe maine, dar chestiunea ramane in atenția coaliției și exista aceasta promisiune ferma de a lucra pe legea salarizarii unice, care sigur ca va veni cu soluții pozitive și pentru angajații din educație.”

Stire in curs de actualizare

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.