Cât de sigure sunt de fapt parcurile Primăriei Capitalei?

Foto: Facebook/Nicusor Dan

Pe 18 mai actrița Andreea Hristu scria pe pagina sa de socializare că a fost victima unei agresiuni, în Parcul Cișmigiu, în plină zi.

Parcul este administrat de către Primăria Municipiului București, prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agemrement (APLAB) iar, ca o ironie a sorții, Andrea Hristu este actriță la Teatrul „Excelsior”, aflat tot în subordinea Primăriei Capitalei.

„Azi am fost bătută în Cișmigiu, în plină zi, lângă podul ăsta frumos. Da, se poate.
Stăteam pe o bancă, cu o carte și o cafea. Se apropie un individ, nimic suspect, vorbește frumos, vrea să mă întrebe ceva. Îmi cere bani, îi spun nu. Insistă, îi cer să plece. Începe să mă jignească, să mă înjure. Ridic tonul și îl ameninț cu poliția. Continuă. Sun la 112. Mă trezesc cu el la gât, îmi zboară telefonul pe jos, cu dispecera în apel. Țip. Mă uit în jur după ajutor. Mă lovește cu propria mea plasă cu cărți până se rupe și cad toate răsfirate pe alee”, scria actrița, pe pagina sa de socializare.

Andreea Hristu se arată indignată și de lipsa de spirit civic, de reacție umană, de solidaritate a celorlalte persoane din parc.

„Sunt 4 oameni pe băncile din jurul meu, niciunul nu intervine. În timp ce individul se îndepărtează zicând în gura mare că eu l-am agresat, se apropie o tânără care rămâne cu mine până vine poliția și care acceptă să fie și martor la dosar. Alți oameni vin să mă ajute, unii se duc să-l caute pe individ prin parc. “Bărbații” care au fost prezenți de la început s-au evaporat toți”.

Agresorul a fost prins de polițiști, veniți în urma apelului actriței la numărul de urgență 112.

Dar, rămâne de neiertat faptul că o astfel de agresiune poate avea loc ziua în amiaza mare, într-un parc public.

„Ce mă înfurie și mă revoltă până la lacrimi e că 1. se poate întâmpla așa ceva în plină zi, într-un parc public, la 20 de metri de un loc de joacă, dar și mai tare că 2. NIMENI NU A INTERVENIT!!! Erau 4 (patru) bărbați care au asistat la tot incidentul, în ochii cărora m-am uitat cerându-le ajutorul și care nici măcar nu s-ar ridicat de pe bancă. Nimeni n-a zis nimic, nimeni n-a făcut nimic, au avut grijă să plece înainte să le ceară cineva socoteală”, nota actrița.

Cum a fost posibilă o astfel de agresiune la câțiva zeci de metri, în linie dreaptă, de biroul primarului general al Capitalei? Sunt, oare, sigure parcurile Primăriei Capitalei? 

Conform unui răspuns al Municipalității la o solicitare București FM, ALPAB nu are, în acest moment, contracte cu firme specializate pentru paza parcurilor pe care le administrează.

De asemenea, nu există camere de supraveghere în aceste parcuri.

Cât despre Poliția Locală a Municipiului București (DGPLCMB), dintre cei 471 de angajați, numai 235 sunt alocați pentru ordine publică.

Iar dintre aceștia, numai 19 polițiști locali sunt alocați pentru patrularea celor circa 335 de hectare, cât reprezintă suprafața însumată a celor 11 parcuri aflate în Administrarea ALPAB – Unirii, Herăstrău, Bordei, Floreasca, Circului, Carol I, Tineretului, Izvor, Verdi, Văcărești și Cișmigiu.

București FM l-a întrebat pe edilul șef al Capitalei dacă sunt sigure parcurile aflate în administrarea Municipalității și dacă consideră că cei 19 polițiști locali pot acoperi aceste parcuri.

„Am sporit – e o chestiune de cam două săptămâni, de când am sporit numărul de polițiști locali care sunt în parcurile din București.
Inclusiv, dacă veniți prin Primărie, o să vedeți că am luat polițiștii de la intrările laterale în primărie și i-am dus tot către parcuri.”

Reporter: Am primit de la Poliția Locală un răspuns, că are 19 oameni care patrulează toate parcurile Primăriei Capitalei. Credeți că sunt suficienți?

Nicușor Dan: „Asta era înainte de mărirea numărului de…, evident că nu sunt suficienți”, a răspuns primarul general Nicușor Dan.

El a mai susținut că, după agresiunea asupra actriței Teatrului „Excelsior”, numărul polițiștilor locali care patrulează în parcurile administrate de către ALPAB ar fi crescut la 40.

Această informație este, însă contrară celei venite chiar de la Poliția Locală a Municipiului București. În răspunsul datat 29 mai, se menționează clar cifra de 19 polițiști locali, pentru toate cele 11 parcuri.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.