Ligia Deca – „Garantăm o creştere de 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar”

Foto: AGERPRES/Grigore Popescu

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, susţine o conferinţă de presă la sediul ministerului.

„La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 53/2023, garantăm o creştere de 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi, respectiv, de 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic. Ca mesaj: toate salariile din învăţământ cresc, niciun salariu nu scade.„, a spus ministrul Educație.

Ministrul Educației a spus că va oferi „detalii şi exemple” în acest sens pentru a clarifica „anumite confuzii”.

„O primă astfel de informaţie a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Dacă veţi consulta acest aviz, veţi vedea că avizul Consiliului legislativ a fost unul favorabil. De asemenea, în cuprinsul avizului nu există nicăieri menţionată sintagma neconstituţională.

Există o serie de observaţii, aşa cum este absolut firesc. Ordonanţa de urgenţă a urmat parcursul legislativ, a avut avizul CES, a avut avizul Consiliului Legislativ, ea fiind adoptată chiar ieri, de Ziua Copilului, tocmai pentru a da un semnal apropo de preţuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noştri şi îi îndrumă în fiecare zi la şcoală”, a spus Ligia Deca.

„Am reuşit să ţinem sub control calendarul examenelor naţionale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a până pe 9 iunie şi am prelungit, de asemenea, perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat, tot până pe 9 iunie. Asta ne-ar permite să începem în bune condiţii examenul de Bacalaureat, aşa cum era el inclus în calendarul de activităţi şcolare, pe data de 12 iunie. Evaluarea naţională începe pe 19 iunie.

Este foarte important, pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor şi să asigurăm cele mai bune condiţii de desfăşurare a examenelor, să ne putem întoarce cu toţii în sălile de clasă săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situaţia, va trebui să ne gândim la prelungiri – prelungiri de perioadă de înscriere, de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale.

Ne vom lupta (…) ca profesorii să aibă respectul pe care îl merită şi salarizarea pe care am gândit-o împreună, ca fiind una decentă şi în formatul de negociere pe contractul colectiv de muncă pe care îl avem aici, la Ministerul Educaţiei. Multe din solicitările pe care dumnealor le au care vizează ore suplimentare, reglarea chestiunilor care ţin de software-ul de salarizare – acesta se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral şi pot fi garantate prin aceste documente – contractul colectiv de muncă şi legea salarizării.

Având în vedere importanţa ca toţi elevii să îşi poată susţine examenele finale de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute, să putem finaliza acest an în bune condiţii. Pentru aceste sute de mii de elevi, avem nevoie să ne reîntoarcem la şcoală.

Aş încuraja să plecăm de la această premisă, să rămânem pe calendarul actual. Sau, dacă va fi nevoie, de o reprogramare a probelor de competenţe pentru Bacalaureat, pentru că acelea încep pe 12 iunie (…). Nu există variantă în care să anulăm examenele. Toţi copiii vor avea oportunitatea să dea examenul de final de gimnaziu sau examenele de final de liceu – Evaluarea naţională sau Bacalaureatul”, a spus ministrul Educație.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.