O noua inventie salvatoare: ”pantofii incarcator”
Articol de alinadecu, 5 iunie 2023, 07:41
Un student din Cluj-Napoca a inventat pantofii cu ajutorul carora se poate incarca un telefon mobil in timpul mersului. Tanarul a reușit sa integreze intr-o talpa de pantofi un mecanism ce produce curent electric la fiecare pas.
Invenția a fost prezentata zilele trecute la Cluj-Napoca, la o competiție studențeasca de profil. 25 de echipe de tineri de la Universitatea Tehnica au ajuns in finala intrecerii cu dispozitive la care au lucrat in ultimele luni.
Lucrarea actuală se concentrează pe recoltarea energiei cinetice utilizând mecanisme de încălțăminte pentru a genera energie regenerabilă. Mișcarea umană este utilizată ca o metodă inovatoare de generare a energiei cinetice prin senzori piezoelectrici și reîncărcarea bateriilor pentru orice scop
Sistemul dezvoltat va include un NodeMCU ESP8266 (Node Microcontroller Control Unit), o placă de dezvoltare tip microcontroler pentru a face ca recoltarea de energie să fie gestionabilă. Prototipul dezvoltat va include o sursă de tensiune tip panou solar, făcând posibilă încărcarea dinamică a microcontrolerului. În plus, o interfață IoT va monitoriza sistemul încorporat, permițând utilizatorului să verifice procentul bateriei încărcate piezoelectric și numărul de pași generați. Conexiunea dintre hardware și software va fi stabilită cu ajutorul conectivității Wi-Fi. Studiul experimental împletește mai multe scopuri esențiale, inclusiv cercetarea, sprijinul pentru sănătate, protecția mediului, și utilizarea tehnicilor de generare a energiei verzi”, se arată în documentul postat pe utcluj.ro, care arată că tânărul student a ocupat locul III din competiție, cu invenția sa.
„Avem o talpă de papuc prin care ne putem monitoriza paşii şi procentajul unei baterii, care este încărcată prin apăsare. Tot acest prototip este încărcat prin energie solară”, a spus studentul
Un alt dispozitiv premiat a fost unul care poate hrani pisicile, automat. Invenția funcționeaza pe baza unui senzor care detecteaza atunci cand animalul se apropie de bolul cu mancare și elibereaza hrana. Procesul se repeta, insa doar de maximum trei ori.
Locul intai a fost ocupat de o echipa care a inventat un dispozitiv ce poate monitoriza și masura calitatea aerului dintr-un spațiu inchis, dar și din exterior, folosind algoritmi avansați.