Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Cezar Irimia: „Speranța noastră de viață a fost furată de domnul ministru, prin declarațiile și acțiunile dumnealui!”

Articol de Monica Liche, 7 iunie 2023, 17:26

Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNCC), așteptat cu speranță de toți bolnavii de cancer, întârzie să fie implementat. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer  anunță proteste în stradă.
Am aflat mai multe detalii, de la Cezar Irimia – Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, invitatul Ioanei Brușten în cadrul emisiunii #InComunitate.

„Ceea ce pretinde ministerul, trecând la un nou plan, este o minciună sfruntată. Domnul ministru Rafila este unul dintre inițiatorii Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, specialiștii care au lucrat la PNCC,  în acel grup de specialiști, în Parlamentul României, sunt cam aceiași care sunt acum și la Ministerul Sănătății. Dar nu e vorba de un nou plan, este vorba că domnul ministru nu respectă legea. Domnul ministru se situează mai presus decât regele, nerespectând legea de anul trecut, 293, care a fost promulgată și la care domnul ministru a participat, declarând chiar că este emoționat că avem în sfârșit un plan pentru combaterea și controlul cancerului. Când spunea domnul ministru adevărul?”,  a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Conform celor declarate de domnul Cezar Irimia, în România cancerul omoară 126 de persoane în fiecare zi și numărul deceselor depășește cu 48% media europeană. Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNCC) urma să aducă multiple îmbunătățiri vieții celor afectați de această boală. De la prevenție  și screening, până la tratamentele acordate. Ce însemnau aceste schimbări pentru bolnavii de cancer?

„Totul, totul, absolut totul, adică accesul la investigații și tratamente de ultimă generație. Vorbim de investigații genetice și moleculare. Vorbim de tratamente de ultimă generație, care pot face diferența între viață și moarte. Aici,  la medicație, pot sublinia faptul că între noi și Europa civilizată și responsabilă este un decalaj de 5-6 ani, deci despre asta vorbim, despre egalitatea de șanse ca cetățeni europeni și eliminarea discriminării dintre noi și cetățenii europeni care au acces la toate aceste lucruri și au planuri naționale de cancer. Nu mai spun de prevenție, de planurile de screening, care ar fi făcut să nu mai moară atâția români în fiecare zi, cum mor astăzi, 153 de decese zilnic, să nu mai avem 20.000 de decese anual, prevenibile și să nu mai avem cu 48 % mai multe decese, față de media europeană. Cam asta făcea planul național de cancer. Nu mai spun de traseul pacientului, nu mai spun de calitatea vieții pacienților, deci toate lucrurile astea erau stipulate în plan. În sfârșit am văzut și noi o mică speranță  și domnul ministru ne-a confiscat și această ultimă speranță”, a precizat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Pentru o prezentare echilibrată a acestui subiect, reprezentanții Ministerului Sănătății au fost invitați să participe în această ediție a emisiunii În Comunitate, alături de domnul Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Din păcate, invitația a fost declinată. Prezentăm, totuși, un punct de vedere asupra acestui subiect, oferit de domnul Michael Schenker, președinte al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății, în această dimineață, în cadrul emisiunii „ Apel Matinal”, de la Radio România Actualități.
Michael Schenker:  „În opinia mea, lucrurile n-au fost bine înțelese, lipsa unui dialog între aceste părți, care s-au creat ad-hoc în această dispută, cred că a condus la astfel de afirmații și la astfel de inițiative. Lipsa unui dialog, pentru că, așa cum am afirmat atât eu cât și domnul ministru, Comisia de oncologie din cadrul Ministerului Sănătății lucrează la elaborarea normelor așteptate, atât de către pacienți cât și de medici, alături de grupul tehnic din cadrul Ministerului Sănătății, care va fi responsabil de a redacta efectiv acele acte normative care vor fi gata în perioada imediat următoare. Prin activitatea comisiei noastre, în care suntem peste 20 de specialiști în domeniul oncologiei, din diverse specialități, oncologie medicală, radioterapie, chirurgie, anatomie patologică, imagistică, ș.a.m.d. vom pune la dispoziție grupului tehnic din cadrul Ministerului Sănătății, conținutul științific, profesional al acestor norme, așa cum reiese el din Planul Național de Combatere a Cancerului, verificat și corectat acolo unde a fost cazul. Nu cred că aici poate fi lăsat loc de interpretări. Am spus foarte clar lucrurile acesta, am enumerat normele pe care le pregătim, am enumerat lucrurile care deja s-au făcut în ultimul an. Nu există, strict un pachet de legi, un pachet de acte normative pe care le intitulăm Normele Programului național de cancer, punct. Este un proces continuu. Sunt lucruri care s-au făcut deja, așa cum am menționat în ultimul an, măsuri care au contribuit la creșterea calității îngrijirii pacienților noștri și care acum vor fi urmate de un set voluminos, de importante de acte normative, care vor crește calitatea îngrijirii pacienților noștri și organizarea sistemului în care lucrăm, așa cum spuneam.”

 Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, domnul Cezar Irimia, își amintește că anul trecut a fost anul în care a simțit alături, în acest demers,  întreaga clasă politică și că sprijinul Președintelui României a fost de mare ajutor și apreciat pe măsură. Însă ceea ce se întâmplă acum îi lasă un gust amar.

„Președintele României s-a implicat, chiar dacă nu se știe acest lucru, s-a implicat în susținerea acestui plan, l-a urmărit îndeaproape și noi am simțit că avem un sprijin din partea administrației prezidențiale, dar vreau să vă spun că în Parlamentul României am avut sprijinul tuturor partidelor politice. Pentru prima oară am văzut o solidaritate în Parlament la votarea acestui plan. Când spunem adevărul. Ce se întâmplă? E bătaie de joc la adresa noastră, dar pur și simplu, speranța noastră de viață a fost furată de domnul ministru, prin declarațiile și acțiunile dumnealui.”, a declarat Cezar Irimia – Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer nu recunoaște un alt Plan Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, în afara celui votat anterior. Pentru apărarea drepturilor câștigate, bolnavii de cancer anunță și câteva măsuri, pe care le vor întreprinde în perioada următoare.
„Pentru noi nu există noul plan, ne vom apăra planul inițial legiferat cu orice preț, adică cu acționarea ministerului în judecată și proteste în stradă, dar mai mult decât atât, vom merge și în Parlamentul Europei unde ne vom duce drama pe care o trăim actualmente.”, a spus  Cezar Irimia – Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, care a mai adăugat:
„Murim pe capete, ăsta e adevărul în România! Sunt diagnosticate aproximativ 100.000 de noi cazuri în fiecare an, iar peste 55.000 pierd lupta cu boala, aș spune că pierd lupta cu sistemul, pentru că pacientul din România, pacientul oncologic, luptă mai mult cu sistemul decât cu boala.”
Vezi aici întregul interviu cu Cezar Irimia – Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Actualitate vineri, 11 aprilie 2025, 14:13

TAROM oferă bilete de avion de la 27 de euro pentru cursele interne, în perioada 11-13 aprilie

Compania naţională de transport aerian TAROM pune în vânzare, în perioada 11-13 aprilie, bilete de avion pentru cursele interne pentru zboruri...

TAROM oferă bilete de avion de la 27 de euro pentru cursele interne, în perioada 11-13 aprilie
Actualitate vineri, 11 aprilie 2025, 14:03

TPBI: Tramvaiul 36, deviat de sâmbătă pentru efectuarea unor lucrări la calea de rulare de pe Bd. Chişinău

Linia de tramvai 36 va fi deviată de sâmbătă la terminalul „Pantelimon” pentru a permite efectuarea lucrărilor la calea de rulare a...

TPBI: Tramvaiul 36, deviat de sâmbătă pentru efectuarea unor lucrări la calea de rulare de pe Bd. Chişinău
Actualitate vineri, 11 aprilie 2025, 13:40

Federaţia „Solidaritatea Sanitară”: Este nevoie de modificarea urgentă a sistemului malpraxis

Reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România susţin că este nevoie de modificarea urgentă a sistemului malpraxis...

Federaţia „Solidaritatea Sanitară”: Este nevoie de modificarea urgentă a sistemului malpraxis
Actualitate vineri, 11 aprilie 2025, 12:45

Monica Dajbog: 24.000 de angajaţi ai MAI vor fi mobilizaţi la evenimentele organizate de Florii

Peste 24.000 de angajaţi ai MAI vor fi mobilizaţi, în weekend, pentru buna desfăşurare a manifestărilor publice şi a procesiunilor religioase...

Monica Dajbog: 24.000 de angajaţi ai MAI vor fi mobilizaţi la evenimentele organizate de Florii
Actualitate vineri, 11 aprilie 2025, 12:33

Circulaţia feroviară, oprită între staţiile Sinaia şi Buşteni, după ce un autocamion a fost lovit de un tren

Circulaţia feroviară este oprită temporar pe Valea Prahovei, după ce  în jurul orei 10:18, un autocamion a fost lovit de trenul IRN 473, între...

Circulaţia feroviară, oprită între staţiile Sinaia şi Buşteni, după ce un autocamion a fost lovit de un tren
Actualitate vineri, 11 aprilie 2025, 12:15

Cavalleria Rusticana & Pagliacci şi Messa da Requiem, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în Săptămâna Patimilor

În Săptămâna Patimilor, Opera Naţională Bucureşti prezintă publicului două spectacole tematice destinate omagierii evenimentului fundamental...

Cavalleria Rusticana & Pagliacci şi Messa da Requiem, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în Săptămâna Patimilor
Actualitate vineri, 11 aprilie 2025, 12:04

ISU B If: 3 persoane ranite într-un incendiu produs la un apartament din Aleea Haiducului

Pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament din Aleea Haiducului. Update: In acest moment incendiul nu se mai manifesta...

ISU B If: 3 persoane ranite într-un incendiu produs la un apartament din Aleea Haiducului
Actualitate vineri, 11 aprilie 2025, 11:51

Sectorul 1 a ratat o finanțare de 400 de milioane de lei din PNRR!

Autoritatea Locală  a Sectorului 1 a ratat proiectul de construire a 336 locuințe sociale, în Șoseaua Odăi și, odată  cu acesta, o finantare...

Sectorul 1 a ratat o finanțare de 400 de milioane de lei din PNRR!