VIDEO: Cum schimbă Inteligența Artificială industria filmului?

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!

Cum schimbă Inteligența Artificială industria filmului? Deocamdată, nu foarte tare. În ciuda temerilor că Inteligența Artificială ar putea amenința slujbele tuturor celor care lucrează în industriile creative, putem spune că „mai este mult până departe”.

Recent, MIT Technology Review a publicat, în exclusivitate, un scurtmetraj numit „The Frost” („Înghețul”), creat integral cu modelul de Inteligență Artificială DALL-E.

DALL-E este o tehnologie generativă care permite utilizatorilor să creeze noi imagini pornind de la o descriere exprimată în limbaj uman.

„The Frost” este un scurtmetraj care amintește de filmele de groază: debutează cu imagini ale unor oameni pe jumătate înghețați, care se luptă pentru supraviețuire într-un peisaj dezolant. Nu voi da spoilere privind acțiunea, însă îți voi spune de ce această tehnologie nu înseamnă încă sfârșitul producțiilor cinematografice „clasice”:

  • Imaginile sunt realiste, dar la limită – arată mai degrabă precum o animație, decât precum ceea ce am numi „un film real”. Figurile actorilor virtuali se mișcă într-un mod nefiresc; suprafețele sunt foarte netede (lucru caracteristic imaginilor realizate cu ajutorul inteligenței artificiale).
  • Tehnologia nu permite încă să producem blockbustere pe care să le vedem fascinați în cinema. Ceea ce face DALL-E în practică este să producă imagini nemișcate, care, precum în animațiile clasice, sunt apoi lipite secvențial pentru a sugera mișcarea.
  • De altfel, cele mai performante modele video generative pot produce în continuare doar câteva secunde de video, care sunt lipite apoi într-un colaj. Rezultatul nu este încă unul natural și fără efort.
  • Industria de publicitate a încercat să preia aceasta tehnologie pentru a produce reclame rapid și ieftin; din păcate, dacă nu există text și imagini reale ale companiei sau produsului la care se face reclamă, pentru a hrăni modelul generativ, rezultatul nu este unul deloc reușit.

Desigur, tehnologia este foarte nouă, și toate aceste limite vor fi, probabil, depășite în următorii ani, iar impactul ar putea fi unul major. Cercetările de la Goldman Sachs sugerează că Inteligența Artificială generativă are potențialul de a automatiza 26% din sarcinile de lucru din sectoarele artelor, designului, divertismentului, media și sportului.

Harvard Business Review propune trei scenarii în acest sens:

  1. Inteligența Artificială ar putea ajuta oamenii care lucrează în industriile creative, fără să îi înlocuiască, crescând doar eficiența activităților și reducând costurile de producție.
  2. Inteligența Artificială ar putea monopoliza cu totul industriile creative, dar riscul este că nu va putea genera idei inovatoare.
  3. Ultimul scenariu este că abundența de imagini sintetice nu va face decât să crească valoarea creațiilor 100% umane.

Atât pentru azi, până data viitoare, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!

Până data viitoare, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!

Sursa: Facebook.com

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.

Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.