VIDEO: Cristian Ispas: „Vom avea onoarea de a fi însoțiți la această defilare de Nadia Comăneci!”

31 de sportivi vor reprezenta România la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Berlin 2023. Am aflat detalii despre cel mai mare eveniment sportiv mondial dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale, de la Cristian Ispas, director național Special Olympics România și gimnastul Ionuț Păunescu, invitații Ioanei Brușten #InComunitate.

„Luni dimineață, echipa noastră, formată din 31 de sportivi și parteneri,16 antrenori și medic, va zbura la Frankfurt. Acolo vom sta 3 zile, timp în care Comunitatea din Bayreuth, care găzduiește echipa României, ne va primi în Germania, ne va prezenta obiceiuri, vom face schimburi culturale, ne vom juca, vom face și antrenamente în paralel, după care ne vom deplasa la Berlin, iar acolo, pe data de 17 iunie, va fi ceremonia de deschidere pe stadionul olimpic din Berlin. 7000 de sportivi, din 190 de țări și teritorii, vor defila în fața spectatorilor. Toate biletele s-au vândut, nu se mai pot cumpăra bilete pentru deschidere, iar noi vom avea onoarea și privilegiul de a fi însoțiți la această defilare, de Nadia Comăneci, care este alături de noi de 20 de ani, a fost și vicepreședinte al mișcării internaționale Special Olympics și care, de curând, a anunțat că va participa și, bineînțeles, va fi lângă echipa României.”

Special Olympics a apărut  în 1968, iar asta s-a datorat unei membre a familiei Kennedy, Eunice Kennedy Shriver, sora președintelui Kennedy. Aceasta a dorit să ofere o șansă pentru o viață normala surorii ei, Rosemary Kennedy, născută cu o dizabilitate intelectuală, iar sportul părea să-i aducă multă bucurie. Stigmatizarea unei dizabilități a fost, vreme îndelungată, o practică obișnuită în societățile acelor timpuri. Special Olympics  a deschis drumul către incluziune și o viață normală.

„Atât în Statele Unite, cât și în familia Kennedy, un copil cu o  dizabilitate intelectuală era ascuns de societate. Era și acolo o stigmă asociată cu dizabilitatea, așa cum s-a întâmplat și în alte societăți. Primul pas l-a făcut Eunice, a avut curajul să organizeze o tabără în grădina lor, pentru copii cu probleme similare, iar bucuria lor a motivat-o să treacă la următorul nivel și a organizat prima mare competiție pe stadionul din Chicago, în 1968. Mișcarea a ajuns în țări de pe tot globul și sunt câteva milioane de sportivi care se întrec la nivel local, se antrenează, bineînțeles, ca să poată juca, să poată participa la competiții, iar evenimentul care va avea loc săptămâna viitoare, la Berlin, este vârful, este cel mai mare eveniment sportiv al anului acesta, mai mare decât orice altă competiție. Nu există o altă competiție la care să participe 7000 de sportivi. Noi participăm la 9 din cele 26 de discipline. Avem sportivi din toată țara, de la Bacău, de la Timișoara, de la Baia Sprie, Târgu Jiu, Mureș, Târgoviște, Ploiești, Cluj.”, a spus Cristian Ispas, director național Special Olympics România.

Omul este definit de ceea ce face, dar acest lucru nu a fost și adevărul celor cu dizabilități, pentru o lungă perioadă de timp. Din fericire, acest lucru s-a schimbat, iar societatea a înțeles necesitatea incluziunii sociale și a început să aprecieze și să aplaude performanțele lor. Special Olympics face acest lucru pentru toți sportivii, iar aceștia trăiesc sentimentul normalității și bucuria fiecărei reușite.

„Competițiile sunt momentul de vârf în care ei sunt apreciați, încurajați și văzuți, pentru ceea ce pot face, nu pentru dizabilitatea pe care o au. Pentru ei este un moment extraordinar și înfloresc acolo. Ei se întrec, în primul rând, cu sine.  De fiecare dată sunt mai buni, fac mai bine ceea ce fac. Bineînțeles, este o competiție ca orice altă competiție, dar la Special Olympics sunt create condiții, astfel încât sportivii să concureze cu alții cu abilități aproximativ egale. Nu creăm segregare, nici discriminare, asta se întâmplă de foarte multe ori în viața de zi cu zi. La Special Olympics, sportivii noștri se simt încurajați și se simt oameni normali ai societății., a precizat Cristian Ispas, director național Special Olympics România.

Ionuț Păunescu este gimnast și membru al echipei care va reprezenta România la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Berlin 2023. Un sportiv cu un palmares impresionant, cu o voință care te face să înțelegi de ce este multiplu campion. Se antrenează zilnic și își dorește să câștige cât mai multe medalii de aur la Berlin.

„Am câștigat 5 medalii de aur și 2 de argint, 7 medalii la toate aparatele. Îmi place bara fixă și mi se par mai grele celelalte aparate: calul cu mânere, inelele și solul. Abia aștept să ajung la competiție. Mă antrenez în fiecare zi și aș vrea să câștig mai multe medalii de aur la Berlin. Vreau să fiu puternic!” a spus Ionuț Păunescu, gimnast

Cei de la Special Olympics își doresc ca lucrurile să decurgă perfect în Germania. Precedentele ediții, de la Abu Dhabi și de la Los Angeles, au lăsat amintiri plăcute. Astfel, toată lumea speră ca și ediția de la Berlin să le aducă multe bucurii. Bucuria întâlnirii cu ceilalți sportivi vine și cu mult așteptatul schimb de insigne, acesta fiind unul dintre momentele de „aur”, din cadrul competiției. Un alt moment iubit de delegația României este defilarea alături de Nadia Comăneci.

 „În Germania, totul trebuie să se întâmple perfect și sunt sigur că așa va fi așa. Așa a fost și la Abu Dhabi. Așa a fost și la Los Angeles. Suntem siguri că sportivii noștri, antrenorii lor și noi toți ne vom bucura de o atmosferă extraordinară acolo și ne bucurăm să ne întâlnim cu sportivi din toată lumea, să schimbăm impresii, insigne. Insignele sunt un lucru special la Special Olympics. Toți sportivii schimbă insigne. Ecusoanele fiecărui membru sunt pline, pline de insigne, de diferite tipuri de insigne, pe care toată lumea le poartă în semn de prietenie la ceremonia de deschidere. Nadia este alături de noi începând din 2005, de la Jocurile Mondiale de la Nagano și în România, de câte ori a avut ocazia și a venit în țară, dar la toate ceremoniile de deschidere a fost alături de noi. Defilează în primul rând al echipei noastre, de mână cu sportivii noștri.”, a mai spus Cristian Ispas, director național Special Olympics România.

Ionuț Păunescu este un campion, un gimnast care și-a depășit limitele, un model pentru cei care se confruntă cu diferite dizabilități, un model pentru noi toți. La fel și ceilalți sportivi Special  Olympics. Sunt oameni de la care avem ce învăța.

„Noi credem că sportivii noștri devin niște modele și contribuie la schimbarea societății. Sunt niște modele pentru semeni cu probleme similare, dar sunt niște modele și pentru noi, pentru că ei își depășesc condiția în fiecare zi. Este, încă o dată, o motivație extraordinară și faptul că noi avem privilegiul să lucrăm cu ei.”, a spus Cristian Ispas, director național Special Olympics România.

 „Avem și un jurământ: Vreau să câștig,  dar dacă nu pot câștiga, vreau să fiu brav în încercarea mea.”, a mai adăugat Ionuț Păunescu, gimnast și membru al echipei care va reprezenta România la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Berlin 2023.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.