VIDEO: Talent, muncă, pasiune – drumul de la hobby la performanță!

Dacă e vineri, e sport! Azi, despre caiac, recrutarea viitorilor sportivi, pregătire și motivație pentru performanță. Am aflat cum arată drumul unui campion, de la Marian Baban, președintele clubului Kayak Champions și Călin Baban – campion național și câștigător a 3 medalii de aur, în acest an la Campionatul Național de Primăvară, invitații lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.

„M-am întâlnit la 6 ani cu acest sport, de performanță practic de 3 ani. La Campionatele Naționale, cred că am în jur de 7  medalii. Am început acest sport mergând cu tata la diferite evenimente, pentru că nu puteam rămâne singur acasă. De acolo a pornit o pasiune pentru sportul ăsta, din niște bărci mai mici și mai stabile pentru vârsta mea, am ajuns în niște bărci rapide, instabile, înguste, care îți permit să ai o viteză mai mare.”, a spus Călin Baban – campion național la caiac.

O particularitate a caiacului este că nu există recorduri de doborât. Orice adiere de vânt poate influența timpii, din acest motiv recordurile nu pot fi înregistrate.

„La caiac nu există recorduri, pentru că  starea vremii influențează foarte mult timpii. Toată lumea trage în aceleași condiții, dar nu pot fi stabiliți niște timpi record, pentru că poate bate un vânt de 45 km la oră din față sau din spate, iar asta influențează  foarte mult rezultatele.”, a spus Marian Baban, președintele clubului Kayak Champions.

Pentru a atinge performanța este nevoie, pe lângă talent și pasiune, de mult antrenament. Vara se face pe firul apei, dar iarna antrenamentul se face  mai mult în sală. Tehnologia a avansat, astfel încât sportivii au la dispoziție echipamente performante pentru a se antrena.

 „Iarna nu putem merge pe firul apei, dar alergăm pe mal și continuăm cu antrenamente de mobilitate în sală. Avem niște ergometre speciale,  pe care ei simulează mișcarea de vâslit, cu niște parametri de viteză, de forță, deci sunt foarte ok aparatele. Pe vremea mea erau niște bazine în care vâsleam pur și simplu. Era un caiac în mijlocul bazinului, iar noi vâsleam învârtind apa într-un bazin care avea niște canale speciale, nu era un bazin obișnuit,  e un bazin special pentru așa ceva. Acest tip de bazin există și acum la lotul olimpic și este folosit de sportivi, la Snagov.”, a precizat Marian Baban, președintele clubului Kayak Champions.

Marian Baban își dorește o schimbare în sistemul de pregătire românesc, una care să le permită sportivilor să se pregătească la cluburile de lângă casă, sub supravegherea părinților și care să nu-i îndepărteze de școală. Este vorba de un sistem care se practică deja cu mult succes, în alte țări.

„Din punctul meu de vedere, un adolescent, oricât de bun ar fi el, este bine să facă sportul acasă, lângă familie, în mod organizat,  cu oameni specializați, cu toate condițiile pentru performanță, cu o alimentație potrivită, cu o refacere potrivită. Tot ce se poate face, pentru a îmbunătăți capacitatea lui de efort, dar lucrurile astea, din punctul meu de vedere, trebuie să meargă împreună cu familia și cu școala. Nu e o noutate, se întâmplă peste tot în lume. La noi a rămas sistemul ăsta centralizat, care, din păcate, te pune în situația să alegi dacă îl lași să se ducă la lot, să plece de acasă, să stea cu lunile pe acolo, să nu mai poată face școala, la fel cum o făcea acasă, când are părinții lângă el. Eu îmi doresc să schimbăm lucrul ăsta și să dovedim că se poate face și acasă. Avem toate condițiile, avem sportivul, avem antrenorul. O să arătăm că se pot face lucrurile și și în felul ăsta.” a spus Marian Baban, președintele clubului Kayak Champions, care a mai adăugat:

 „A venit un mare campion olimpic în România, invitat de Federația Română de Caiac Canoe, să ne prezinte sistemul unguresc, care este cel mai performant din lume. La  Campionatul Mondial, anul trecut, desfășurat la ei acasă, au reușit să câștige 80 % din probe, fete și băieți. Există un lot național, dar care se antrenează acasă, la cluburi, unde au toate condițiile, atât antrenorii, cât și sportivii. În plus, faptul că tu ai 5 sportivi de nivel mondial la clubul tău, îți atrage foarte mulți alți membri, pentru că sunt acolo, sunt palpabili, devin deja modele pentru ceilalți copii și îți crește în valoare clubul. În preajma competițiilor, la nivel de juniori, aveau cantonament doar o săptămână iarna, una primăvara, 3 săptămâni înainte de europene și 4 înainte de campionatele mondiale.”

Călin Baban calcă pe urmele tatălui său, dar este extrem de motivat să îl depășească. Talentul, munca și pasiunea pentru acest sport l-au ajutat să obțină medalii, încă de când a decis să-l practice la nivel profesionist. Astfel, încă de la prima sa participare, a reușit să obțină un loc pe podium.

„Am vrut să-mi depășesc tatăl. La prima competiție națională am venit pe locul 3, la categoria mea de vârstă. Cei care au luat medaliile de aur și argint  aveau deja ani de experiență înaintea mea. Dar am reușit să-i depășesc în următorii ani. Am câștigat 3 medalii de aur, la  Campionatul Național de Primăvară din acest an și la cel de fond. Am câștigat proba de fond 2000 m și la 1000 m și 500 m, caiac simplu.”, a spus Călin Baban – campion național la caiac.

Urmează Campionatul de Vară. O competiție pentru care antrenamentele s-au intensificat. Lupta pentru medalii va fi una acerbă. Ca întotdeauna. Acesta este drumul unui camion. Talent, pasiune și foarte multă muncă.

„Între 1 și 10 august se va desfășura Campionatul de Vară. Vom merge și într-un cantonament, avem toate categoriile de vârstă, la Bascov, lângă Pitești. Acolo este baza olimpică, pot spune, pentru că îndeplinește toate condițiile, avem tribună, turn de control, culoare bine stabilite. Doar aici se țin competițiile importante, campionatele naționale.”, a mai spus Marian Baban, președintele clubului Kayak Champions.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.