Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Cum se vede dezvoltarea Bucureștiului între autoritățile locale și mediul de afaceri?

Articol de Vicentiu Andrei, 13 iunie 2023, 17:44

Mediul de afaceri, o viziune temperat optimistă…
Autoritățile administrației publice locale și mediul de afaceri sunt, cu siguranță, actori importanți în ceea ce privește dezvoltarea comunităților locale și a orașelor.
Cu atât mai importante devin aceste componente atunci când este vorba despre cea mai mare și mai dinamică dintre comunitățile locale, cea din zona București – Ilfov.

Modul în care autoritățile locale relaționează cu mediul de afaceri, dar și între ele, capacitatea de a planifica și finanța investiții publice care să asigure dezvoltarea infrastructurii necesare mediului de afaceri sunt esențiale pentru dezvoltarea Bucureștiului.

În acest context, rolul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIMB) este tocmai acela de a facilita comunicarea dintre administrația publică locală și mediul de afaceri, spune președintele CCIMB, Iuliu Stocklosa.

Colaboarea dintre mediul economic și administrația publică locală a Bucureștiului ar fi mai bună decât în trecut.
Drept dovadă stau digitalizarea primăriilor și investițiile în infrastructură, care, deși încet, totuși merg, mai susține șeful de la CCIMB.

În același timp, Bucureștiul a trecut deja sau va trece cu relativă ușurință peste dificultățile cauzate de criza economică internațională, a mai declarat Iuliu Stocklosa pentru București FM.

Declarațiile președintelui CCIMB au survenit cu ocazia Conferinței „Focus București”, organizată de către această structură asociativă a mediului de afaceri bucureștean.

În administrația publică locală, centrul împiedică dezvoltarea sectoarelor?

Dacă viziunea mediului de afaceri pare una temperat optimistă, în ceea ce privește relațiile dintre autoritățile locale, capacitatea de a genera, finanța și finaliza mari proiecte de investiții în infrastructură, lucrurile nu par să stea chiar atât de bine.

Astfel, jumătate dintre primăriile de sector se plâng de faptul că Primăria Municipiului București (PMB) nu dovedește doar incapacitatea administrativă de a duce la bun sfârșit proiecte de investiții importante, dar blochează și proiectele de investiții derulate de către sectoare.

Blochează PMB închiderea inelului median de circulație?

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, se plânge de faptul că Primăria Generală ar bloca închiderea inelului median de circulație, prin construirea unor pasaje rutiere pe Mihai Bravu.

În esență, noima existenței Primăriei Generale este fix pentru infrastructura mare.
Dar, din cauza faptului că Primăria Generală nu e capabilă să genereze astfel de proiecte, iată că noi, sectoarele, am început să facem treaba asta. Și este lăudabil.
Din nefericire, tot Primăria Generală nici nu le face și nici pe noi nu ne lasă să le facem.
Pentru că pe noi, de exemplu, ne blochează, nu ne lasă să facem niște pasaje absolut importante, pe Mihai Bravu, de exemplu – la intersecția cu Dudești, Camil Ressu, la intersecția cu Vitan și la intersecția cu Baba Novac.
Unde trebuie să fluidizăm circulația pe inelul principal de circulație din București, inel pe care dânșii l-au reglementat ca fiind inel principal.
Și, în mod evident, acolo, trebuie să facem aceste pasaje, pentru a crește capacitatea de trafic.
Nu le putem face, pentru că suntem blocați fix de cei care ar fi trebuit să le fi făcut demult.
Și o spun cu foarte mult regret„, a răspuns Robert Negoiță la întrebarea București FM în legătură cu rolul primăriilor de sector în ceea ce privește dezvoltarea orașului.

Blochează PMB Magistrala 4 de metrou, în Sectoarele 4 și 5?

Administratorul public al Sectorului 5, Rareș Hopincă, spune că planurile de extindere a magistralei M 4 de metrou sunt blocate din cauză că PMB nu emite Planul de Urbanism Zonal (PUZ) necesar.

Din păcate, din cauza inactivității Primăriei Generale, primăriile de sector sunt nevoite să acționeze și să ia o parte din aceste atribuții, legal, prin Hotărâre de Consiliu (General al Municipiului București n.r.).
Dar este inadmisibil, de exemplu, ca noi să așteptăm – Sectorul 5, Sectorul 4, Ministerul Transporturilor, Metrorex, Consiliul Județean Ilfov, să așteptăm după primarul general, de exemplu, să pună pe ordinea de zi (a CGMB n.r.) PUZ-ul pentru M4.
Toată lumea și-a făcut treaba. Am încercat fiecare să ajutăm după contribuțiile noastre. Proiectul este gata. Putem aproba indicatorii tehnico-economici. Putem da drumul la licitația de proiectare și execuție.
La Primăria Generală, meditație.
Nu se pune pe ordinea de zi PUZ-ul.
Unu la mână, pentru Magistrala 7 de metrou, după șase luni de discuții intense cu Ministerul Transporturilor, am ajuns la un consens și vom face studiul de fezabilitate pentru metroul dintre Piața Unirii și Bragadiru.
În ceea ce privește Magistrala 4, lucrurile funcționează foarte bine. În sensul că fondurile de pe PNRR, din cauză că proiectul era mult mai avansat, s-au mutat pentru Magistrala către Otopeni.
Iar Magistrala 4 va fi finanțată tot din fonduri europene, pe Programul Operațional de Transport din actualul exercițiu bugetar.
Până la Gara Progresu și vom continua proiectul, cel mai probabil cu un tren suprateran, până în Jilava„, a răspuns Rareș Hopincă la întrebarea București FM privind rolul primăriilor de sector în dezvoltarea orașului.

Sectorul 6, lărgirea Prelungirii Ghencea și a Străzii Valea Largă trenează din cauza PMB.

La problemele din sectoarele 3 și 5 trebuie adăugate cele din Sectorul 6, unde lărgirea Prelungirii Ghencea – proiect derulat de către Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane, trenează de mai bine de doi ani și jumătate, iar lărgirea Străzii Valea Largă este blocată, conform edilului Ciprian Ciucu, de lipsa avizului de defrișare pentru 400 de copaci.

Acest aviz ar trebui eliberat tot de către PMB, iar Ciprian Ciucu l-a acuzat public pe primarul general al Capitalei Nicușor Dan de blocarea lucrărilor.

Strada Valea Largă face legătura între Prelungirea Ghencea și Bulevardul Timișoara și ar putea contribui la decongestionarea traficului din zonă.

Termoficare de la soare, soluție miraculoasă la problema energiei sau proiect fantasmagoric?

În fine, în Sectorul 1, neînțelegerile sunt la ele acasă chiar între Legislativul și Executivul din Banu Manta.

Edilul Clotilde Armand susține că cea mai importantă problemă ar fi cea energetică și pretinde că ar avea soluția „aproape miraculoasă” de a rezolva această problemă.
Ea promite costuri zero la energie și independența energetică față de Termoenergetica și ELCEN.
Are și un miliard de lei pentru a instala panouri fotovoltaice și pompe de căldură pentru 1000 de blocuri din Sectorul 1, dar această investiție ar fi blocată de către Consiliul Local din Banu Manta, mai susține Armand:
Eu cred că prioritatea, la ora actuală, un București, reprezintă partea de energie. Cetățenii au niște facturi extrem de mari. Suntem într-o situație care nu este sustenabilă. Nu am făcut pașii pe care l-au făcut alți oraș spre o energie verde, care nu poluează, care este nelimitată și care este gratuită.
Avem posibilitatea asta, un București, de a dezvolta, pentru fiecare bloc, o energie gratuită, nepoluantă și inepuizabilă.
Nu mai depindem de nimeni. Suntem independenți energetic.
Pentru asta, avem nevoie, pur și simplu, de o validare politică, un Consiliul Local.
Este vorba de proiectul Termoficarea de la soare.
Avem, un Sectorul 1,un buget imens pentru asta. Avem aproape 1 miliard de lei, rezervați, bugetați, pentru acest sistem.

Reporter: Dar cele două blocuri, pe care Consiliul Local le-a aprobat, când sunt gata, pentru termoficare de la soare?
Clotilde Armand: „Consiliul Local nu a aprobat absolut nimic.”
Reporter: Două blocuri au fost aprobate. V-au aprobat două blocuri, de probă.
Clotilde Armand: „Consiliul local ce a votat n-a fost legal, a fost o sabotare…
Reporter: Este vorba despre două blocuri care trebuiau făcute, ca probă.
Clotilde Armand: „Nu trebuie nicio probă. Este un sistem robust„, a răspuns Clotilde Armand la întrebările București FM.

De cealaltă parte, consilierii locali de la Sectorul 1 spun că au aprobat un program pilot în cadrul căruia ar fi trebuit montate panouri fotovoltaice și pompe de căldură pentru două blocuri din Sectorul 1, pentru a demonstra viabilitatea sistemului.

Ei așteaptă ca, în luna iulie, să primească raportul privind eficiența sistemelor montate pentru cele două blocuri din programul pilot, înainte de a aproba extinderea programului pentru toate blocurile din Sectorul 1, conform președintelui de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniela Popa.

Cât despre contractele de mandat semnate de către Primăria Sectorului 1 cu câteva asociații de proprietari, acestea au inadvertențe flagrante, iar Executivul condus de Clotilde Armand nu a precizat care ar urma să fie contribuția asociațiilor de proprietari, mai spune Daniela Popa:
Constat cu stupoare că doamna Armand nu știe ce investiții are prinse în buget.
Avem două hotărâri aprobatede Consiliul Local. Și anume Hotărârea 156/2022 privind aprobarea criteriilor de selecție a blocurilor, în vederea implementării programului Termoficare de la soare, proiect pilot.
Pentru care, atenție, doamna Armand ar trebui să ne prezinte raportul de evaluare în luna iulie și să stabilească, de asemenea, cota de contribuție a asociațiilor de proprietari.
Și mai avem aprobată Hotărârea de Consiliu Local 157/2022 privind aprobarea contractelor de mandat încheiate cu asociațiile de proprietari pentru proiectul Termoficare de la soare.
Hotărârile sunt deja aprobate din anul 2022, pentru proiect pilot.
Pentru că doamna Armand ar trebui, în luna iulie a acestui an, să ne dea un raport de evaluare, că este fezabil acest proiect pentru toate blocurile de locuințe din Sectorul 1.
Fiecare bloc de locuințe e unic. Nu au același acoperiș, aceeași formă. Nu suportă aceeași greutate.
Tocmai de aceea, am și aprobat un proiect pilot, înainte de implementarea la scară largă, în Sectorul 1.
Foarte bine, să ne dovedească că funcționează această metodă pe cele două blocuri aprobate de Consiliul Local, în 2022, și extindem la toate blocurile de locuințe din Sectorul 1„, a declarat pentru București FM președintele de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniela Popa.

Și viceprimarul PNL al Sectorului 1 spune că a fost aprobat un program pilot pentru două blocuri, urmând ca, dacă acesta s-ar fi dovedit un succes, să fie aprobată extinderea la scara întregului sector.

Necesitatea programului pilot este dată de neîncrederea în capacitatea Executivului Armand de a duce la bun sfârșit proiecte de mare anvergură și de teama consilierilor ca banii publici să nu fie cheltuiți pe un proiect nerealist și ineficient precum cel al centralei din Cartierul Aviației, mai spune viceprimarul liberal Ramona Porumb:
Decizia Consiliului Local de a vota doar un proiect pilot pe două blocuri s-a bazat pe următoarele motive, argumentate.
Odată, lipsa de încredere în primarul Sectorului 1, că poate duce la capăt un proiect de o asemenea anvergură. Și că, de fapt, nu va face decât să irosească banul public.
Și, aici, țin să ne aducem aminte de proiectul din Aviației, prin care promitea rezolvarea termoficării cu acele sisteme de 100 de mii de euro, care au fost un eșec total pentru locuitorii din cartier.
Al doilea motiv este reprezentat de faptul că primarul nu a pus la dispoziția Consiliului Local studiul de fezabilitate pe care l-a realizat cu privire la termoficarea de la soare. Nici nu l-a adus la cunoștință nici Consiliului Local, nici presei. Și, de aici, temerea noastră că doamna primar are ceva de ascuns, prin acest proiect, nefăcând public studiul de fezabilitate.
Prin urmare, Consiliul Local a decis să-i dea două blocuri, ca proiect pilot, să demonstreze că, într-adevăr, este un proiect eficient și că nu irosim banii locuitorilor din Sectorul 1, aiurea, cu proiecte din acestea, avangardiste, frumoase, pe hârtie, dar care, în realitate, nu aduc nicio îmbunătățire a vieții cetățenilor.
Deci, doamna primar are proiectul votat. Trebuie doar să se apuce de treabă, să demonstreze că poate face un proiect eficient.
Și, după, mai departe, să vină în fața Consiliului Local, să ne solicite extinderea proiectului la nivelul întregului sector„, a declarat pentru București FM viceprimarul liberal Ramona Porumb.

La rândul său, consilierul local liberal Daniel Ciungu, specialist în încălzire centralizată, spune că implementarea proiectului „Termoficare de la soare” nu ar duce la independența energetică a blocurilor din Sectorul 1. Acestea ar trebui să rămână conectate la sistemul centralizat de încălzire.
De altfel, în lipsa unui studiu de fezabilitate, nu este clar dacă scăderea consumului de energie ar compensa cheltuielile inițiale foarte mari pentru instalarea acestor sisteme de panouri fotovoltaice și pompe de căldură, explică Daniel Ciungu.

În primul rând, proiectul propus de dânsa bineînțeles că nu vorbește despre independență energetică sau despre costuri zero.
Spune doar că ar scădea un pic costurile.
Dar lumea, în continuare, să știți, că ar fi conectată la Termoenergetica, ar plăti la ELCEN facturile. Poate le-ar scădea un pic.
Dar costul acesta inițial foarte mare al acestor sisteme, care sunt extrem de scumpe, noi nici până astăzi nu avem un studiu de fezabilitate, care să ne demonstreze că acel cost ar fi mai mic decât ce ar salva, să zicem, eficiența energetică, pe 20-30 de ani.
Al doilea, nu știm costurile de montare.
Sistemul Bucureștiului – ELCEN-ul, cu termocentrale, cu Termoenergetica, rămâne cel mai eficient și cel mai ieftin mod de a avea energie, în Capitală.
Problema noastră nu a fost niciodată acest sistem. Problema noastră a fost că țevile erau foarte vechi și curgea prin ele„, explică Daniel Ciungu pentru București FM.

În context, liberalul îi cere edilului Armand să nu falimenteze CET Grivița, care dă apă caldă și căldură pentru 15 mii de apartamente din Sectorul 1.

Ce face, de fapt, acest primar este să falimenteze CET Grivița.
CET Grivița dă apă caldă și căldură la 15 mii de apartamente din Sectorul 1.
Că tot vorbea dânsa de mii de blocuri.
Păi, să nu bage în faliment lucrul care funcționează astăzi și care dă apă caldă și căldură ieftină acestor oameni„, cere consilierul local Daniel Ciungu.

Cât despre cei 1 miliard de lei, aceștia reprezintă întreg bugetul de investiții al Primăriei Sectorului 1.
Din acești bani, ar trebui modernizate străzile fără apă și canalizare, ar trebui realizate investiții în școli etc.

Vorbea că are 1 miliard de lei pentru acest proiect (Termoficare de la soare n.r.).
Este o aberație. Acela este bugetul de investiții al Sectorului 1, unde sunt sute de proiecte deja aprobate de Consiliul Local de ani de zile, pe care primarul refuză să le ducă la îndeplinire.
Sunt proiecte votate de Consiliul Local, confirmate de Prefectură, peste două sute de proiecte.
Vorbim de la școli, de la săli de sport pentru școli, de la reparare de băi, în toate școlile din sector, investiții în tot ceea ce înseamnă infrastructură școlară, investiții în tot ceea ce înseamnă zeci de străzi – peste 70 de străzi, care nu au apă, nu au canal, nu au asfalt, în Sectorul 1.
Toate aceste lucruri așteaptă după acest primar. Ele sunt votate, repet, de ani de zile. Și ea nu face nimic, pentru că, vezi Doamne, ține ea banii separat pentru acest proiect fantasmagoric„, a declarat consilierul local liberal Daniel Ciungu.

Din păcate, anii trecuți, o parte însemnată a bugetului de investiții a rămas necheltuite!
Numai anul trecut, Primăria Sectorului 1 a înregistrat un excedent bugetar de 700 de milioane de lei, din cauza lipsei investițiilor”, explică Daniel Ciungu.

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Activitate sistata, la Registrul Auto Roman
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman
IGSU: 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice, pregătiţi să intervină în contextul fenomenelor meteorologice periculoase
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 16:27

IGSU: 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice, pregătiţi să intervină în contextul fenomenelor meteorologice periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din...

IGSU: 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice, pregătiţi să intervină în contextul fenomenelor meteorologice periculoase
Incendiu la 3 imobile, pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 15:42

Incendiu la 3 imobile, pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov

Pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la 3 imobile, aflate pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov. Au fost...

Incendiu la 3 imobile, pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 14:52

Cinci persoane, audiate după ce ar fi obligat un bărbat să efectueze tranzacţii bancare de peste 40 de mii de lei

Percheziții în Capitală într-un dosar privind constrângerea unui bărbat de către alte persoane să efectueze tranzacții bancare de 40.700 de...

Cinci persoane, audiate după ce ar fi obligat un bărbat să efectueze tranzacţii bancare de peste 40 de mii de lei
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 13:20

București: prima ediție a Târgului Meleti, dedicat autorilor debutanți

Târgul Meleti, un eveniment dedicat culturii, inspirației și cărților, organizat de către Andreea Halikias, antreprenor, trainer și...

București: prima ediție a Târgului Meleti, dedicat autorilor debutanți
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 13:04

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 

Primarul General, Nicușor Dan, a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele detalii în legătură cu organizarea...

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:58

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie

93.605 de cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – s-au înregistrat în perioada 11 – 17...

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie