VIDEO: Andreea Paul: Copiii locuiesc deja în casa viitorului, noi suntem doar vizitatori în această casă!
Articol de Monica Liche, 14 iunie 2023, 17:34
Apple anunță ochelarii Apple Glass Pro, Chat GPT ne este partener de o vreme și în fiecare zi apar noi tehnologii Ai care ne spun că viitorul este aici. Am aflat cum arată viitorul, de la Andreea Paul, președinta INACO, invitata lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.
„Viitorul este deja aici. În 30-40 de ani, cred că vom avea oameni pe Marte, dar până să ajungem acolo, vreau să spun un lucru care mi se pare foarte relevant, legat de domeniul călătoriilor spațiale. Soluțiile tehnologice pentru economie circulară, pentru hrană, pentru apă, în medii atât de dificile precum cel de pe lună sau chiar de pe Planeta Marte, există deja. Ele s-au creat, sunt disponibile și accesibile nu doar astronauților, ci și oamenilor de rând de pe planetă. Noi tot vorbim despre România verde și digitală, Uniunea Europeană verde și digitală, despre durabilitate sau sustenabilitate. Ori, în realitate, imaginați-vă că într-o navă spațială, aceste lucruri se întâmplă, acum e adevărat că sunt mai puțin de 700 de oameni care au avut privilegiul unei călătorii în spațiul cosmic, dar numărul de persoane fizice, oameni de afaceri, astronauți comerciali, turism spațial, numărul persoanelor care au acces la călătoriile spațiale crește accelerat.”
Și dacă viitorul ne-a bătut deja la ușă, trebuie doar să deschidem larg ușa către o educație care să corespundă anilor care vin. Cu acces la noile tehnologii și la informație pentru toți copiii noștri. Andreea Paul ne-a spus că INACO a dat startul unui proiect care oferă aceste șanse în 24 de unități de învățamânt, iar 1115 licee, din întreaga țară, vor avea acces la Smart-Lab, laboratoarele viitorului.
„Au apărut aceste laboratoare digitale, educaționale, inteligente, pe care le-am pilotat tot cu INACO: Smart-lab -urile. În Smart-lab, noile tehnologii precum imprimante 3D, scannere 3D, creioane 3D, roboți educaționali multifuncționali, ochelari de realitate virtuală , toate interconectate chiar cu un perete de agricultură verde hidroponică pe verticală și cu un colț de arte. Acesta este proiectul care a crescut în 24 de unități de învățământ beneficiare, fie cu finanțare privată, fie cu finanțare publică locală și am reușit să scalăm acest proiect la nivel național, astfel încât, prin PNRR, 1115 licee vor avea aceste laboratoare, în toată țara, în toate județele țării, în toate colțurile țării, până în anul 2025, cu finanțare europeană nerambursabilă.”
Noi, adulții, privim cu speranță și teamă către viitor. În acest timp, copiii noștri lansează sateliți, adună informații din cosmos, fac proiecte dedicate așezămintelor spațiale și caută metode alternative de acces al oamenilor în spațiu. „Copiii locuiesc deja în casa viitorului, iar noi suntem doar vizitatorii în această casă!”, a mai spus Andreea Paul, președinta INACO.
„La ICHB Pallady, tânărul Filip Buscu împreună cu o echipă de încă vreo 10 liceeni au lansat al doilea satelit, prin intermediul companiei americane Space X, în spațiu și ei vor folosi radio telecomunicațiile pentru amatori ca să culeagă informații din spațiu. Un alt exemplu, de la aceeași școală, copiii de clasa a 6-a, la 12 ani, care s-au întors acum 2 săptămâni de la Concursul NASA, cu proiecte dedicate așezămintelor spațiale și metodelor alternative de acces al oamenilor în spațiu. Modul în care gândește generația tânără, modul în care își proiectează soluțiile, depășește cu mult imaginația noastră, a adulților. Copiii locuiesc deja în casa viitorului, iar noi suntem doar vizitatorii în această casă! Noi rămânem vizitatorii care privesc pe geam sau încearcă să intre pe ușa acestei căsuțe, dar ei sunt atât de autentici, atât de frumoși, de creativi, de inovatori și ei înșiși creează cu mâinile lor acest viitor. Am această convingere, că noi, generația de adulți, suntem chemați să ținem pasul cu ei și nu invers.”
Trăim într-o perioadă în care adaptarea la o existență digitală devine obligatorie. Noile tehnologii se dezvoltă extrem de rapid, totul se digitalizează, comunicarea în spațiul virtual a devenit o banalitate, iar copiii creează viitoarele gadget-uri, cu aplicabilitate în spațiu. Ce ne rămâne nouă, adulților, de făcut?
„Generația aceasta de copii, nativă digital, învață atât de repede, sunt atât de buni, atât de inovatori, de creativi, încât noi, generația actuală de profesori, cred că trebuie să ne îngrijim, mai degrabă, să nu stricăm ceea ce ei au nativ așa de bun în ei și să ținem pasul cu ei, în măsura în care putem. Vă declar, sunt prima care declară public, nu-mi este nici mie ușor să țin pasul cu fetița mea de 12 ani, dar credeți-mă că mă străduiesc foarte tare și nu mă las. Sandra e multiplă campioană națională la caiac, la robotică, a scris o cărticică la 9 ani, face robotică de la 6 ani. S-a întors de la NASA acum două săptămâni cu colegul ei, David Bușu, și el olimpic național la matematică, la caiac. Au creat proiectul Techa Space Elevator.”, a precizat Andreea Paul, președinta INACO.
Ideile bune vin din dorința de a crea ceva care să conteze. Dorința de a ține pasul cu fiica ei, cu noile generații, au condus către două proiecte care susțin educația și informarea permanentă a copiilor. Fie că este vorba despre spațiul în care aceștia învață sau de orientarea către o meserie a viitorului, Ghidul Meseriilor Viitorului și Smart-Lab răspund acestor nevoi.
„Ghidul Meseriilor Viitorului și Smart-Lab sunt proiectele mele de suflet, pe care le-am creat tocmai pentru că am dorit să țin pasul cu fiica mea și când am sesizat care sunt interesele ei, zona ei de dezvoltare profesională, educațională timpurie, capacitățile acestei generații de copii de a inova, atunci am înțeles că trebuie să le creăm și spațiul de învățare potrivit.
Scanăm constant ceea ce înseamnă rapoarte globale dedicate joburilor viitorului și încercăm să le traducem pe limbajul copiilor, nu doar în mediul universitar, unde eu activez și mai ales pentru mediul preuniversitar, deoarece consilierea vocațională trebuie să aibă loc înainte de a decide facultatea spre care te îndrepți.”, a spus Andreea Paul, președinta INACO, care a mai adăugat:
Poți spune într-o proporție uriașă de 70 %, 80 % chiar, înspre ce se îndreaptă piața muncii în viitor, doar urmărind inovațiile în domeniu care îți setează aceste valuri de schimbare și atunci poți intui tendințele și explica apoi copiilor care sunt meseriile care dispar, care sunt cele care se transformă semnificativ și, mai ales, și aici răspunsurile sunt ceva mai subțiri, ce meserii noi apar. Avem câteva semnale, dar aici nici cerul nu mai e limita, nici spațiul se pare că nu mai este limita, spațiul rămâne doar o frontieră economică.”