VIDEO: Cât de mult ne putem baza pe informațiile de pe internet?

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!

Ce faci când vrei să afli o informație sau să verifici un zvon? Primul lucru, intri pe internet, nu? Foarte bine! Doar că sunt niște provocări aici.

Abilitatea de a căuta informații pe internet și a discerne care dintre acele informații sunt utile/ credibile/ corecte se numără printre competențele digitale cheie promovate de către Comisia Europeană.

Iată câteva sugestii care să te ajute:

  1. Este Wikipedia în regulă?

Depinde. Wikipedia este o enciclopedie generală, disponibilă pe internet în mai multe limbi, având conținut ce poate fi utilizat liber și dezvoltat de oricine. De aceea, ea poate reprezenta un punct de plecare și de orientare pe un subiect complex, poate fi folosită când ai nevoie de un răspuns rapid.

Cu toate acestea, nu ai suficiente informații despre autorul unei pagini de Wikipedia pentru a decide că este o sursă infailibilă; se pot strecura erori chiar și într-un articol bine documentat.

De aceea, recomand să verifici detaliile care te interesează și din alte surse, și să consulți în mod direct referințele pe care le găsești la finalul fiecărei pagini de Wikipedia.

  1. Cum evaluez alte site-uri?

Bibliotecarii ne învață că există șase criterii care ar trebui aplicate atunci când evaluăm orice site web: autoritate, acuratețe, obiectivitate, actualitate, acoperire și aspect.

  1. Autoritatea se referă la expertiza și experiența autorului și la legitimitatea acestuia de a scrie pe un anumit subiect.
  2. Acuratețea se referă la cantitatea de informație factuală prezentă pe respectiva pagină web. Este important ca utilizatorii să poată verifica ei înșiși dovezile, de aceea sunt de apreciat articolele care conțin hyperlink-uri.
  3. Obiectivitatea se măsoară prin caracterul nepărtinitor al articolului și prin transparența surselor de finanțare, care ar putea influența politica de conținut a respectivului website.
  4. Putem verifica de când datează informațiile respective? Cât de relevante sunt acestea pentru momentul la care le citim?
  5. Acoperirea subiectului se referă la măsura în care tema este abordată cu argumente clare și fundamentate cu dovezi verificabile.
  6. Aspectul se referă la organizarea și aspectul general al site-ului, care trebuie să fie cât mai îngrijit.

Până data viitoare, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!

Sursa: Facebook.com

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.

Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.