O nouă Strategie de management al deşeurilor pentru București

Vom avea o nouă groapă de gunoi, la Vidra?
Se va construi un incinerator de gunoi? 

Primăria Capitalei vrea să întocmească o Strategie de management integrat al deșeurilor valabilă până în anul 2031, conform unui anunț de pe portalul de achiziții publice (SEAP).

Deocamdată, demersul se află în faza de licitație pentru contractarea serviciilor de consultanță pentru elaborarea strategiei iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 10 iulie.

Contractul mai vizează și revizuirea Strategiei de dezvoltare şi funcţionare pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare în Municipiul Bucureşti, aprobată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) cu opt ani în urmă, în 2015.

Valoarea totală estimată a contractului este de 397.000 de lei.

În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară reprezintă 40%, iar experienţa specialiştilor totalizează 60%.

Licitaţia se desfăşoară prin procedură simplificată, iar ofertantul va face dovada prestării în ultimii trei ani de servicii similare, de complexitate comparabilă, în valoare cumulată de cel puţin 277.000 lei, fără TVA.

În context, trebuie amintit faptul că această Strategie de management integrat al deşeurilor va trebui să răspundă unor probleme stringente legate, spre exemplu, de depozitarea deșeurilor, în condițiile în care Bucureștiul mai dispune de o singură groapă de gunoi autorizată, în acest moment.

Locuitorii din comunele Vidra, Berceni, Popești-Leordeni și Jilava sunt împotriva proiectului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Deșeuri București-Ilfov – din care face parte, pe lângă cele șapte primării din București, și Consiliul Județean Ilfov, de a dezvolta o nouă groapă de gunoi, tot la Vidra, lângă cea existentă.

Această nouă facilitate de depozitare a deșeurilor ar urma să aibă o suprafață de 24 de hectare și să înceapă să funcționeze în patru – cinci ani, deservind tot Bucureștiul și Județul Ilfov.

De asemenea, noua strategie ar trebui să găsească soluții pentru atingerea țintelor de reducere a cantității de deșeuri depozitate la groapa de gunoi, prin colectarea selectivă și refolosirea deșeurilor, pe principiile economiei circulare.

Asta în condițiile în care Bucureștiul este departe de a atinge cele 50 de procente cât ar trebui să reprezinte reducerea cantității de gunoi depozitate la groapa de gunoi.

În fine, dar nu în ultimul rând, strategia ar trebui să tranșeze problema incinerării deșeurilor.

Construirea unui incinerator de deșeuri a fost prezentată, ani de zile, drept soluția perfectă pentru a scăpa de gunoi și a produce o așa-zisă energie verde.

CGMB a adoptat chiar o hotărâre prin care primăriile celor șase sectoare erau obligate să livreze o anumită cantitate de deșeuri pentru viitorul incinerator sau să plătească valoarea echivalentă gunoiului lipsă.

În ultima perioadă, însă, rezistența față de ideea construirii unui incinerator de gunoi  a crescut  în rândurile societății civile, în condițiile în care au apărut tot mai multe  informații cu privire la faptul că energia rezultată în urma incinerării deșeurilor nu este una „verde”, deoarece pentru arderea gunoiului se folosește și gaz metan, dar și temeri legate de poluarea pe care o asemenea instalație o poate genera.

În aceste condiții, este de așteptat ca noua Strategie de management integrat al deșeurilor să genereze dezbateri aprinse!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.