Vara aceasta încep lucrări de termoficare în valoare de 360 de milioane de euro în București!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Cu o întârziere de peste doi ani și jumătate, lucrările de reabilitare a rețelei primare de termoficare cu finanțare europeană vor demara, în această vară:
„Începem, azi, în teren, marile lucrări de termoficare.
Este contractul european pentru 210 kilometri de rețea.
Este o lucrare cu o valoare totală de 360 de milioane de euro, din care fonduri europene și contribuția statului 260.
Restul de 100 de milioane de euro este contribuția Municipalității, pe care o s-o obținem foarte probabil din împrumuturi”, a declarat Nicușor Dan.

Deși contractul cu firmele care vor executa lucrările a fost încheiat în noiembrie anul trecut, proiectarea și obținerea autorizațiilor au durat până acum.

Cei 210 kilometri sunt împărțiți în 25 de loturi, dintre care pentru 12 loturi lucrările ar urma să demareze în această vară:
„Am încheiat contractul, pentru toți cei 210 kilometri, cu cinci firme, la începutul lunii noiembrie 2022.
Cei 210 km sunt împărțiți în cinci loturi mari care, la rândul lor, sunt împărțiți în 25 de loturi mai mici.
Deci, 210 km împărțiți în 25 de loturi, care au dimensiuni variabile, de la 2-3 kilometri până la 10-12 kilometri”, a explicat Nicușor Dan.

Edilul șef a mai explicat și cum au fost alese cele 12 loturi pe care ar urma să înceapă lucrările, în această vară.

El a avansat și un termen pentru finalizarea lucrărilor pe cele 12 loturi, finele anului viitor:
„Compania Termoenergetica a studiat care din aceste 25 de loturi sunt mai importante, care necesită să fie reabilitate mai repede. Și a selectat 12, care au o lungime totală de 90 de km.
Și, pentru aceste 12 loturi, intenția noastră este să le terminăm până la sfârșitul anului 2024.
Pentru moment, s-au semnat ordinele de începere pentru două din cele douăsprezece – acesta este al doilea.
Și, începând de săptămâna viitoare, cam două pe săptămână vor fi emise autorizații de construire. Și, după ce se emit autorizațiile de construire se dă ordinul de începere, cam la două săptămâni.
Deci, toate aceste 12 loturi vor începe efectiv, în teren, să funcționeze in acest an. Și toate vor fi finalizate până la sfârșitul anului viitor”, promite Nicușor Dan.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a vizitat zona Bulevardului Basarabia, unde va demara un șantier pentru înlocuirea a 6 kilometri de rețea de termoficare:
„Dacă ne referim la lotul pe care îl începem azi, e un lot de 6 km, din care 4 km conductă magistrală, deci mai mare, 2 km racorduri, conductă de dimensiuni mai mici.
Termenul de realizare a lucrărilor 12 luni. Valoarea lucrărilor 30 de milioane de lei plus TVA”, a declarat primarul general al Capitalei.

Nicușor Dan speră să finalizeze până la sfârșitul acestui an unul dintre loturile ce vor demara în această vară, pentru a nu pierde întreaga finanțare europeană.

Reporter: Domnule primar, credeți că există sansa ca acest lot sau un alt lot să fie finalizat până la finele lui 2023, astfel încât să nu se piardă finanțarea europeană? 

Nicușor Dan: Da, sunt sută la sută că asta se va întâmpla.
Este un lot, în zona de vest, care are doar doi kilometri și o să înceapă curând. Și acela va fi finalizat, fără îndoială, în acest an, a răspuns edilul șef al Capitalei la o întrebare București FM.

Cât despre întârzierea de mai bine de doi ani și jumătate a demarării lucrărilor cu finanțare europeană de reabilitare a rețelei de termoficare, Nicușor Dan dă vina pe procedurile de achiziție publică și pe lucrările deja începute, înainte de noiembrie 2020.

Reporter: Contractul de finanțare a fost semnat în noiembrie 2020. De ce a durat peste doi ani și jumătate până la începerea lucrărilor?

Nicușor Dan: Pentru că, mai întâi a trebuit… După cum știți, noi aveam începute pe fonduri municipale alte șapte obiective.
Am avut două runde de consultări cu constructorii. Care nu aveau deloc încredere că Primăria va putea vreodată să plătească la timp lucrările.
Am deblocat, mai întâi, acele lucrări. Și, după asta, am scos în achiziție publică aceste lucrări, cum am spus, de 360 de milioane de euro.
Și achiziția publică a durat, cum durează, a răspuns Nicușor Dan la o întrebare București FM.

În context, trebuie menționat faptul că, până în prezent, au fost înlocuiți doar 150 din cei aproximativ 4000 km de conducte cât înseamnă rețeaua  primară și cea secundară de termoficare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.