Adolescenții mai degrabă ar renunța la dreptul la vot, decât la TikTok!

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!

Bine te-am regăsit!

Adolescenții mai degrabă ar renunța la dreptul la vot, decât să renunțe la TikTok. Care este influența rețelei asupra acestora?

Reuters Digital News Report 2023 arată că influența TikTok crește, în timp ce Facebook pierde din popularitate. Rețeaua socială TikTok este utilizată în prezent de 44% dintre persoanele între 18 și 24 de ani, la nivel global. Pentru 20% este chiar o sursă de știri. Rețeaua crește cel mai rapid în anumite părți din Asia-Pacific, Africa și America Latină. Tendința se manifestă și în România, unde 16% dintre respondenți utilizează TikTok ca poartă de acces la știri, ceea ce ne plasează pe primul loc în Europa. 

Cercetările sugerează că orele pe care adolescenții le petrec pe rețelele sociale precum TikTok au un impact profund asupra modului în care înțeleg lumea, și nu întotdeauna acest impact este unul pozitiv.

Un sondaj aplicat în februarie 2023 pe 1000 de adolescenți americani cu vârste cuprinse între 13 și 24 de ani a arătat că:

  • Un adolescent obișnuit petrece mai mult de două ore zilnic în aplicație, iar 29% dintre fetele și femeile tinere folosesc aplicația mai mult de patru ore pe zi.
  • Când li s-a cerut să aleagă între suspendarea utilizării TikTok timp de un an și renunțarea la dreptul la vot timp de un an, utilizatorii adolescenți, în majoritatea lor covârșitoare – 64% – au spus că preferă să renunțe la dreptul la vot.  
  • Există o corelație între timpul petrecut de tineri în aplicație și încrederea în conținutul întâlnit acolo: 42% dintre cei care utilizează TikTok în mod intensiv au spus că informațiile din aplicație sunt „de încredere”, comparativ cu 23 la sută dintre cei care folosesc TikTok mai puțin de o oră pe zi.
  • În plus, utilizatorii adolescenți au încredere scăzută în știință: 42% declară că nu sunt de acord cu afirmația „Știința ajută lumea mai mult decât îi dăunează”. 

Prin urmare, există dovezi care sugerează că timpul îndelungat pe care îl petrec tinerii pe TikTok și alte aplicații social media le influențează convingerile legate știință și le subminează abilitățile de gândire critică. O parte a problemei ar putea fi că adolescenții și tinerii nu își cultivă abilitatea de a verifica informațiile din alte surse în afară de social media, ceea ce duce la „amorțirea” capacității de a evalua critic informația. 

Tu cât timp petreci pe TikTok? Poate nu ar strica să îți reevaluezi obiceiurile. 

Până data viitoare, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.

Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.