Conferință internațională a Facultății de Jurnalism din Bucureşti despre impactul revoluției digitale asupra comunicării
Articol de bucurestifm, 21 iunie 2023, 11:40
Conferința științifică internațională a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), „Communication in times of (poly)crisis and digital disruptive transformations”, organizată pe 22-23 iunie 2023 împreună cu The Institute for International Journalism of the E.W. Scripps School of Journalism, Ohio University (SUA) și Yuriy Fed’kovych Chernivtsi National University of Ukraine reunește profesori, cercetători, jurnaliști și oameni de comunicare din 16 țări (de pe patru continente) care vor prezenta studii despre rolul jurnalismului și al comunicării sub impactul revoluției digitale într-o perioadă marcată de multiple crize majore: pandemia Covid, criza energetică, schimbările climatice, îmbătrânirea populației, migrația și războiul din Ucraina.
Impactul sistemelor digitale asupra comunicării, propaganda și războiul hibrid, polarizarea și fragmentarea online, amplificarea răspândirii de știri false pe platformele de socializare, inteligența artificială (AI) și mass media, discursul urii și instigarea online prin boți și troli, viralizarea teoriilor conspiraționiste și antidotul la dezinformare, populism și radicalizare sunt temele principale ale dezbaterilor.
Decanul FJSC, conf. univ. dr. Antonio Momoc, a apreciat că „acest eveniment de tradiție organizat de FJSC devine tot mai atractiv pentru lumea științifică internațională, dovadă interesul și participarea unui număr mare de cercetători și jurnaliști proveniți de pe patru continente. Ne onorează parteneriatul cu colegii din SUA și Ucraina, le mulțumim pentru cooperare în mod special profesorilor Jatin Srivastava, PhD, Full Professor la Ohio University și director al Institute for International Journalism, precum și profesorilor ucraineni Natalia Nechaieva Yuriichuk, PhD, Associate Professor la Yuriy Fed’kovych Chernivtsi National University și lui Oleksandr Dobrzhanskyi, Dr. Habil., Professor, Decan, Facultatea de Istorie, Științe Politice și Relații Internaționale de la Yuriy Fedkovych Chernivtsi National University. Aș sublinia efortul evaluatorilor din comitetul științific care au avut de selectat cele mai bune lucrări dintr-un număr impresionant de aplicații. Meritul pentru organizarea acestei conferințe internaționale îi revine echipei coordonată de conf. univ. dr. Romina Surugiu, prodecan FJSC.
Conferinţa FJSC va avea loc pe 22 și 23 iunie 2023 la Sala Senatului a Universității din București (Șos. Panduri, nr. 90) și se va desfășura în format hibrid, la sală și în mediul online. Peste 50 de profesori, doctoranzi, jurnaliști și cercetători din 16 ţări vor susține în fața publicului rezultatele cercetărilor lor. Participanții cu lucrări și comunicări științifice provin din Ucraina, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Turcia, Serbia, Albania, Polonia, Bulgaria şi România, dar și de la universități și centre de cercetare din India, Lagos, Vietnam, China (Hong Kong) și Statele Unite ale Americii.
Programul detaliat al ediției din 2023 a conferinței FJSC poate fi accesat pe pagina web fjsc.unibuc.ro. Evenimentul va fi transmis pe pagina oficială de facebook a facultății.
Conferinţa este organizată de Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universității din Bucureşti, în parteneriat cu The Institute for International Journalism of the E.W. Scripps School of Journalism, Ohio University (SUA) și Yuriy Fed’kovych Chernivtsi National University of Ukraine.
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București și-a propus încă de la înființare să fie spațiul de pregătire în domeniul Științe ale comunicării, menit să formeze profesioniști pentru industria marcom conceput să conlucreze cu agențiile de publicitate și relații publice din piață și cu organizațiile media, pentru a profesionaliza industriile creative și a licenția profesioniști în comunicare publică, în jurnalism și publicitate.
Viziunea FJSC este orientată către profesionalizarea presei, independența editorială, responsabilitatea și respectul față de interesul public. Etica profesională în comunicarea publică, în utilizarea noilor tehnologii, educația media și combaterea dezinformării reprezintă principiile academice și instrumentele formării profesionale prin care încurajăm o cultură politică a participării și implicării democratice.
Misiunea instituțională a FJSC este una strategică de formare a unor jurnaliști și comunicatori responsabili cu obiectivul major al protejării interesului public, al informării corecte a opiniei publice și al promovării valorilor democrației contemporane.