Solstițiul de vară 2023! 21 iunie este cea mai lungă zi din an

Foto: Felix Mittermeier/ Pixabay

Ziua de 21 iunie este cea mai lungă zi din an și marchează începutul verii astronomice.

Durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va fi de numai 8 ore și 28 de minute.

Anul acesta, solstițiul de vară  se va produce la ora 17:58.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă.
În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Bazându-se pe acest fenomen, în anul 250 î.Ch., învățatul grec Eratostene a reușit să determine, cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Astfel, observând Soarele la momentul culminației în ziua solstițiului de vară, în orașele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit și Alexandria și cunoscând distanța terestră între cele două orașe, Eratostene a obținut valoarea lungimii cercului meridian.
Aceasta a fost prima operație geodezică cunoscută în istorie.

Solstiţiul de vară este asociat cu diverse tradiţii populare în toată lumea, în România fiind asociat cu Sânzienele, cunoscută în popor şi ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie. Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar şi poartă în unele locuri şi numele „Cap de vară”.

Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi „Amuţitul cucului”.
Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară sau de Sânziene, pe 24 iunie.

De asemenea, astăzi sărbătorim si Ziua Mondială a Soarelui!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.