VIDEO: Undercloud, teatru sub magia norilor!
Articol de Monica Liche, 21 iunie 2023, 16:50
Artiști talentați, un public aflat în căutarea unor experiențe teatrale cu unice și spectacole puse în scenă de teatre din România, Austria, Polonia și Franța, acestea sunt caracteristicile unuia dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale verii bucureștene, Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD. Am aflat detalii despre acest festival, de la Silvana Dulamă, manager PR & comunicare, invitata Ioanei Brușten #InComunitate.
„Începând cu anul trecut, ne-am mutat pe Calea Griviței și am mutat și data festivalului. De obicei făceam în august, dar începând cu 2022 ne-am hotărât să mergem pe varianta asta de iunie și să ne bucurăm din plin de săptămâna asta de teatru, de dans, de spectacole care mai de care mai efervescente și a fost o alegere bună, pentru că, uite, am avut și ploaie ca să ne bucurăm la propriu de experiența sub nori.”
Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD se află la cea de-a XVI-a ediție, are propria lui comunitate, una extrem de fidelă și care așteaptă, în fiecare an, să vadă ce surprize le mai pregătesc organizatorii. Festivalul de teatru de sub nori reușește să își picure magia în sufletele publicului, în fiecare vară. Silvana Dulamă, manager PR & comunicare, ne-a spus și de ce festivalul poartă acest nume:
„Se cheamă Undercloud pentru că, inițial, se juca pe terasa de la Motoare și era sub nori, atunci a fost firesc să se numească așa, iar Cris Simion și-a dorit să fie un festival de teatru independent de orice și este independent de orice, pentru că selecția este făcută de noi și nu ne bazăm decât pe calitate. Începând cu anul trecut, ne-am hotărât să luăm nu doar spectacole ale actorilor cunoscuți sau care au trecut deja de o anumită experiență, ci și spectacole ale studenților de la UNATC și a fost o alegere foarte bună, spunem noi, pentru că sunt niște spectacole absolut minunate, care stârnesc tot felul de emoții și la care oamenii au reacționat. Undercloud este un festival independent de orice și pentru oricine.”
Studenții de la UNATC au privilegiul de a juca în aer liber, într-un spațiu menit să creeze o atmosferă intimă, în fața unui public deja îndrăgostit de teatru. Aspiranții de azi sunt artiștii de mâine, iar această experiență are și darul de a crea legături de durată între ei și spectatori, încă din perioada studenției.
„La noi capătă experiență și este o experiență frumoasă pentru că, anul ăsta, toate spectacolele, pe care le avem de la studenții UNATC, se țin în curtea de la Universitatea Națională de Arte și e o experiență atât pentru ei, cât și pentru public. La final de spectacol, oamenii simt căldura lor, simt energia lor, simt tot ce le-a fost transmis. Credem că îi ajută această experiență, pentru joacă în fața unui public care este deja iubitor de teatru, care poate nu s-ar duce să vadă spectacole la universitate, neștiind neapărat de ele și sperăm că se creează o comunitate, care să rămână multă vreme, de acum încolo.”
Undercloud vine în întâmpinarea iubitorilor de teatru cu spectacole puse în scenă de trupe din România, Republica Moldova, Austria sau Franța sau Polonia. O selecție gândită să încânte pe oricine și care garantează o experiență unică. Nici cei mici nu au fost uitați. „”Spectacolele pot fi văzute la Teatrul Dramaturgilor și Muzeul Literaturii, care sunt în aceeași clădire, pot fi văzute la Black Habbit, acolo avem serile de poezie Vip, pot fi văzute la UNARTE, la Universitatea Națională de Arte”
„Anul acesta avem spectacole internaționale, așa cum Undercloud a obișnuit deja publicul. Astăzi avem spectacol de la Chișinău, Matca. Am avut ieri un spectacol din Polonia. Luni am avut un spectacol din Austria și mai avem sâmbătă, desigur, întâlnirea cu Eric Emmanuell Schmitt, care este foarte, foarte așteptată și la care deja este sold out. Asta îi ajută și pe actori, pentru că ei au ocazia să se întâlnească, inclusiv actorii foarte tineri, care sunt încă studenți, cu oameni care vin din alte țări, care au altă perspectivă, cu oameni consacrați, să facă schimb de experiență. Spectacolele pot fi văzute la Teatrul Dramaturgilor și Muzeul Literaturii, care sunt în aceeași clădire, pot fi văzute la Black Habbit, acolo avem serile de poezie Vip, pot fi văzute la UNARTE, la Universitatea Națională de Arte. Acestea sunt cele 3 spații pe care noi le avem în acest an. Avem inclusiv experiențe pentru cei mici, în prima parte a zilei. Faptul că este prima săptămână de vacanță, noi de asta am gândit festivalul în perioada asta, să îi ajutăm și pe părinți, în această primă săptămână. Am gândit ateliere care să-i introducă în zona de teatru, nu doar pe partea de actorie, ci și pe partea de scenografie, pentru ca ei să aibă o imagine completă asupra a ceea ce se întâmplă de fapt, într-un spectacol de teatru.”, a spus Silvana Dulamă, manager PR & comunicare, care a mai adăugat că există planuri de viitor și multe surprize pentru publicul Undercloud:
„Când se termină festivalul, ne bucurăm că a ieșit bine, dar ne gândim că mai mergea o săptămână. Avem planuri mari pentru viitor. Mutarea noastră pe Calea Griviței n-a fost una forțată, ci a fost parte dintr-un plan cu bătaie lungă. Plănuim, în anii viitori, să închidem porțiunea pe care noi activăm acum și să aducem, pe lângă teatru, dans și zona de artă și zona de performance stradal.”