ARAS: Consumatorii de droguri au dreptul la servicii de sănătate!

„26 iunie marchează în întreaga lume ziua de acţiune Sprijin, nu Pedepse, când solicităm factorilor de decizie măsuri eficiente pentru asigurarea accesului universal la serviciile de reducere a riscurilor dedicate persoanelor care consumă droguri. În luna iunie a acestui an, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) desfăşoară o campanie de informare a publicului larg cu privire la riscurile consumului de droguri, terminologia recomandată, modele de succes în dezincriminare şi legalizare, servicii disponibile”, anunta asociatia.

ARAS a asigurat în ultimii 30 ani servicii de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri pentru populaţia din Bucureşti, în acord cu recomandările UNAIDS, UNODC şi OMS, în limitele fondurilor disponibile. A atras repetat atenţia instituţiilor publice că, pentru ca aceste servicii să fie constante şi eficiente, ele trebuie să fie susţinute de politicile din domeniu şi de finanţări de la bugetul de stat, atât de la nivel central cât şi de la nivel local. În acest sens, a fost semnalata de-a lungul timpului lipsa finanţării pentru serviciile de susţinere a nevoilor consumatorilor de droguri injectabile din Bucureşti prin scrisori directe către Primăria Bucureşti, primăriile de sector, DGASPC-uri, Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, Agenţia Naţională Antidrog, comisiile de sănătate din Senat şi Camera Deputaţilor.

În contextul actual, ARAS consideră că ignorarea/negarea realităţii (consumul şi dependenţa de droguri de diverse tipuri) şi mai ales a consumatorilor de droguri vulnerabili conduce la o explozie a numărului de infecţii cu HIV şi hepatite, la creşterea numărului de decese prin supradoză şi la înrăutăţirea stării de sănătate şi a situaţiei sociale a acestor persoane şi a celor apropiaţi lor, cu toate consecinţele evidente.

ARAS solicită autorităţilor responsabile să ia măsuri rapide şi eficiente pentru rezolvarea problemelor legate de consumul de substanţe interzise (să finanţeze serviciile de reducere a riscurilor la nivelul nevoilor, să crească numărul de locuri în tratament pentru dependenţa de opiacee, să aprobe modificările legislative care permit posesia de canabis pentru consum personal).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.