Cine trebuia să aibă grijă de copacii uscați?
Articol de Mircea Apostolescu, 23 iunie 2023, 13:08
Din vina cui s-au uscat copacii plantați în compensare, în Parcurile Izvor și Floreasca?
Într-o postare pe pagina sa de socializare, Grupul de Inițiativă Parcul Izvor semnala că toți copacii plantați în compensare în două parcuri – unul aflat în administrarea Primăriei Capitalei prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), celălalt în administrarea unei primării de sector, s-au uscat.
„302 arbori plantați în compensare în 2020, în două parcuri și uscați după un an în procent de 100%”
Vă amintiți de cei 100 de mesteceni plantați în octombrie 2020 în Parcul Izvor, despre care, un an mai târziu, s-a constatat că s-au uscat în procent de 100%?
Ei bine, am aflat între timp că în Izvor nu au fost plantați doar 100 de mesteceni, ci și 72 arbori de gumă și tot atunci s-au plantat și în Parcul Floreasca 130 de copaci. În 2021 toți arborii plantați în cele două parcuri au fost declarați uscați în Procesul Verbal de verificare a stării vegetative a copacilor plantați – în total 302 arbori (conform informațiilor furnizate de ALPAB)
Plantarea a fost făcută de către Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane București (ACCUB), în baza unui protocol încheiat cu ALPAB, fiind o plantare în compensare!
În această situație credem că este vital să obținem răspunsuri publice la următoarele întrebări:
– Cât de frecvent este ca procentul de arbori uscați după o plantare să fie de 100% și ce opinie au specialiștii ALPAB despre această situație?
– Care au fost cauzele care au condus la uscarea tuturor arborilor, dacă și cum ar fi putut fi evitate?
Să notăm că e vorba nu numai de pierderea a 302 arbori, ci și de pierderea arborilor pentru care s-a făcut plantarea în compensare.
– Au făcut responsabilii din PMB vreo analiză în acest sens?
– Cine monitorizează procesul de plantare în compensare, un proces vital pentru sănătatea orașului?
Credem că este momentul ca această activitate să fie făcută transparent, astfel încât plantarea în compensare să nu fie doar o bifă birocratică și să poată fi monitorizată de comunitate.
– Când își va îndeplini plantatorul obligația de înlocuire a arborilor neprinși, menționată în protocol și reamintită de ALPAB prin înștiințările trimise în 2021 și 2022?
Cei care au dat avize pentru defrișări condiționate de plantări în compensare ar trebui să se asigure că solicitanții avizelor își îndeplinesc obligațiile prevăzute în protocoalele semnate.
București FM l-a întrebat chiar pe primarul general Nicușor Dan despre soarta acestor copaci. Cine ar fi trebuit să-i îngrijească, după plantare, să-i ude?
Edilul șef al Capitalei nu cunoștea situația copacilor din parcurile Izvor și Floreasca, dar consideră că, în cazul Parcului Izvor, după plantare, copacii ar fi revenit în responsabilitatea ALPAB.
Reporter: Îi udă cineva? Sunt dați la cineva în întreținere?
Nicușor Dan: „Este…, în Parcul Izvor este la noi, da. Și celălalt? Este un parc al Municipalității sau un parc al Primăriei de sector?
Reporter: Dar, în Izvor, care este al Municipalității, ei sunt la ALPAB, la cineva care să-i îngrijească, să-i ude?
Nicușor Dan: „Bineînțeles, este responsabilitatea ALPAB, din momentul în care ei se plantează într-o locație pe care ei sunt administratori.”
Reporter: Și, atunci, de ce s-au uscat? Pentru că Inițiativa Parcul Izvor spune că toți s-au uscat, cei plantați în Parcul Izvor, în compensare.
Nicuşor Dan: „Asta este responsabilitatea celor de la ALPAB și o să le pun o întrebare, sigur”
Pentru a veni în ajutorul domnului Nicușor Dan în ceea ce privește responsabilitatea pentru copacii plantați în compensare cu trei ani în urmă, am parcurs traseul administrativ al acestor plantări.
Astfel am aflat că responsabilitatea nu revine nici Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane București (ACCUB), nici ALPAB, ci Companiei Municipale de Cimitire, aflată în insolvență.
Astfel, conform site-ului oficial al ACCUB, pe 29 octombrie 2020, Administrația Cimitirelor încheia, în urma unei proceduri de achiziție publică, un contract – nr. 10816/29.10.2020, cu S. C. Compania Municipală Cimitire București S. A.
Conform acestui contract, Compania Municipală de Cimitire avea obligația întreținerii arborilor, după plantarea acestora.
ACCUB a reținut inclusiv o garanție de bună execuție, potrivit prevederilor contractuale.
De asemenea, ACCUB încheia, pe 14.10.2020, un Protocol, nr. 13537, cu ALPAB pentru plantarea a 302 arbori, cu circumferința trunchiului de 20-28 centimetri. Dintre aceștia, 172 urmau a fi plantați în Parcul Izvor și 130, în Parcul Floreasca.
În octombrie 2021, ACCUB trimitea o adresă către ALPAB pentru a afla starea arborilor plantați.
În octombrie 2021, ALPAB emitea adresa de constatare nr. 601/18.10.2021, prin care arăta că „în urma verificării, s-a constatat că toți cei 172 de copaci plantați în anul 2020 conform protocolului cu ALPAB, sunt uscați și necesită înlocuire”.
Tot în toamna lui 2021, se încheia un proces verbal prin care se constata uscarea arborilor plantați în compensare.
În urma adresei ALPAB și a procesului verbal, potrivit prevederilor contractuale, ACCUB a cerut pe 28 octombrie 2021 – în termenul contractual de garanție, Companiei Municipale Cimitire înlocuirea arborilor uscați.
Însă, pe 18 noiembrie 2021, Compania de Cimitire răspundea la adresa ACCUB că, în urma unei deplasări în teren, ar fi constatat că respectivii copaci „nu prezintă semne de uscare”, ci ar fi fost vorba numai despre un fenomen natural prilejuit de venirea toamnei.
Așadar, din punct de vedere administrativ și contractual, responsabilitatea pentru cei 300 de copaci nu revine nici ACCUB, nici ALPAB, ci Companiei Municipale de Cimitire.
Din păcate, perioada de garanție contractuală de doi ani s-a scurs, iar compania se află în insolvență.