Piedone, din nou primar!

Foto: Primaria Sectorului 5 / Facebook

Ieri, Instituția Prefectului anunța că subprefectul Diana Anca Artene a semnat „ordinul prin care s-a luat act de dispozitivul deciziei nr. 397 din 21.06.2023, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a constatat lipsa motivelor de fapt și de drept care să justifice menținerea încetării de drept a mandatului de primar al Sectorului 5, al domnului Cristian Popescu Piedone”.

„Acest ordin va fi comunicat, în cursul zilei de mâine, către domnul Cristian Popescu Piedone, Consiliul Local al Sectorului 5, Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Electorală Permanentă”, mai comunica Instituția Prefectului.

În context, trebuie amintit faptul că Piedone și-a pierdut mandatul de edil al Sectorului 5, în urma condamnării, în mai 2022, la o pedeapsă privativă de libertate de 4 ani, cu executare, pentru abuz în serviciu, în dosarul Colectiv.

Întrucât, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat că fapta pentru care fusese condamnat Cristian Popescu Piedone nu există, nici pedeapsa cu închisoarea nu mai este aplicabilă. Sentința Înaltei Curți înseamnă, de fapt, că edilul Sectorului 5 nu a săvârșit niciodată fapta de abuz în serviciu, iar condamnarea suferită pe nedrept este ștearsă, Piedone nemaiavând cazier penal. Pe cale de consecință, nu mai intervine nici situația de încetare de drept a mandatului de primar prevăzută de lege, atunci când persoana este condamnată penal definitiv.

Potrivit art. 160 Cod Administrativ, condamnarea penală definitivă constituie unul dintre cazurile de încetare de drept înainte de termen a mandatului primarului.

„Mandatul primarului încetează de drept în următoarele cazuri:

d) condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei„, conform dispozițiilor Codului Administrativ.

De asemenea, nu se mai aplică nici pedeapsa complementară a interzicerii temporare a unor drepturi civile, potrivit căreia Piedone nu ar mai fi putut fi ales în funcții publice pe o perioadă de 5 ani.

Deci, actualul primar al Sectorului 5 poate candida la alegerile locale de anul viitor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.